Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Over voordelen (en valkuilen) van overstap naar sd-wan

De sd-wan-markt groeit snel en die zal volgens onderzoeks- en analysebureau Futuriom eind 2023 een waarde van 4,6 miljard dollar vertegenwoordigen. Niet gek dus dat bedrijven overwegen om de overstap te maken naar deze nieuwe netwerktechnologie. Het levert ondernemingen die het doen volop voordelen op. Want meer controle over de zichtbaarheid van hun netwerken, minder downtime en betere prestaties van applicaties. Maar naast voordelen zijn er ook kanttekeningen.

Zo is de overgang van wide area networks (wan's) van één technologie (lees multi-protocol label switching; mpls), naar een moderne technologie (lees software defined wan), bijzonder complex. Overstappen vereist veel kennis. Niet alleen over het nieuwe netwerk, maar ook over de bestaande lan- en wan-infrastructuur. Dan kan de overgang soepel verlopen.

En dan is er ook nog de uitdaging om goed it-talent te vinden om het netwerk uit te rollen. Want beschikken over de juiste vaardigheden en ondersteuning is een belangrijke voorwaarde om de implementatie in de hele onderneming tot een succes te maken. Zeker voor wie de prestaties daadwerkelijk wil verbeteren en een betere gebruikservaringen wil garanderen. Dat geldt met name voor hybride- en thuiswerken.

De juiste basis leggen

"Als het sd-wan correct is uitgerold, biedt het nog tal van extra mogelijkheden"

De voordelen van sd-wan zijn talrijk, dus ondanks alle potentiële moeilijkheden loont overstappen de moeite. Ondernemingen die van mpls naar sd-wan gaan, vergroten de controle en zichtbaarheid van hun netwerken en applicatieprestaties en kunnen het beheer centraliseren. Vanuit één webportaal kan het netwerk voor alle locaties worden beheerd.

Als het sd-wan correct is uitgerold, biedt het nog tal van extra mogelijkheden, zoals forward error correction en applicatiebewuste routering om netwerkproblemen op te lossen of te omzeilen. Het voordeel daarvan is dat de downtime van het bedrijfsnetwerk een stuk lager wordt en daar profiteert iedereen van.

Uitdagingen

De grootste uitdaging om over te stappen op het nieuwe netwerk ligt bij bedrijven die zelf netwerkoplossingen proberen te bouwen. Dat zorgt vanwege de complexiteit voor flinke uitdagingen. In dat geval kan het helpen om gebruik te maken van externe expertise. Managed serviceproviders (msp's) kunnen ondernemingen helpen. Idealiter is het team van de msp dat helpt bij het ontwerp aanwezig tijdens het hele implementatieproces en helpt het eventuele aanpassingen aan routering of beveiligingsprofielen aan te brengen.

Die partner kan niet alleen de sd-wan-oplossing beheren en onderhouden, maar ook het onderliggende netwerk aanschaffen en beheren, waardoor de verantwoordelijkheid bij één partij ligt. Zo wordt de werkdruk voor het it-team van de onderneming fors verminderd.

Ondanks de valkuilen en complexiteit is het overstappen naar sd-wan de investering absoluut waard, of je het nu zelf doet of dat je externe experts erbij roept. Het prijskaartje dat aan migreren hangt, kan makkelijk worden terugverdiend. Denk aan verbeterde kosten per megabit-per-seconde, betere prestaties van netwerken en applicaties, minder downtime en hogere gebruikersproductiviteit

Om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen is het raadzaam om een gedegen transitieplan op te stellen, de tijd nemen om zorgvuldig het netwerk in te richten én goed onderzoek te doen naar investeringen rondom het implementeren. Dat zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.

(Auteur Mark de Haan is svp Central Europe bij GTT.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-05T12:58:00.000Z Mark de Haan


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.