Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Elk beroep heeft zijn gedoe

Ieder vak heeft zijn eigen dingetjes, maar de oplossing voor die problemen is vaak generiek. Zo moest ik tijdens de presentatie van Matthijs Kouw op het Dreamevent in Vianen, terugdenken aan de tijd dat ik bij een krant werkte.

We hadden daar fenomenale vergaderingen waarin we hele wereld de maat namen. Als we nog tijd over hadden - of gebrek aan inspiratie - dan waarschuwden we het regime in Pyongyang voor de laatste keer: Nou kappen Kim.

Toen ik een paar jaar later in trans-Mongolië daadwerkelijk de mogelijkheid had om met een groepje avonturiers door te reizen naar Noord-Korea, heb ik vriendelijk bedankt. Toch een beetje bang voor de lange arm van Kim’s knipseldienst.  

Ict’ers hebben ook zo hun dingetjes. Zo zien ze de wereld graag als een whiteboard. In meetings staat er binnen één minuut vaak al een collega met een stift in de hand. Om onder de begeleidende tekst - ik kan niet tekenen - razendsnel modellen te schetsen.

Hierna houdt de stift er vaak mee op. Dit signaal van het universum wordt volkomen genegeerd, maar dit terzijde. Met een andere stift en een dikke punt wordt bepaald waar de klant zich in de journey bevindt en welke diensten, producten en consultancy hij nog nodig heeft.

De echte wereld is weerbarstiger. De krant waar ik werkte, verloor abonnees. Pas toen we weer gingen schrijven over wat lezers echt belangrijk vinden, ging het weer beter. Als je als ict'er je eindgebruiker niet van dienst bent, dan sneeft je oplossing.

Het slimme-meter project waar Matthijs over sprak is uitgedraaid op een teleurstelling. Consumenten maken te weinig gebruik van de mogelijkheden, bij de uitrol waren te veel schijven betrokken en de aannames vooraf bleken in de praktijk weinig waard.

Het was beter geweest als business analisten eerder hadden ingegrepen, een blauwe overall hadden aangetrokken en samen met de monteurs waren gaan kijken achter de voordeuren om erachter te komen waarom maandag gewoon wasdag is gebleven bij veel huishoudens ondanks goedkope nachtstroom.

Het kan eng zijn op straat. Ik heb het zelf gevoeld, maar daar liggen wel de echte antwoorden en oplossingen voor heel veel beroepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-05T10:18:00.000Z Ruud Poels
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.