Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Stilstaan bij de term doorzettingsvermogen

Computable Expert

Svenja de Vos
CTO, Leaseweb. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Onderwijs.

Ik probeer veel over transformatiemanagement te lezen en daarnaast er met veel mensen over te praten. Daarbij doe ik regelmatig nieuwe inzichten op, die mij verder helpen. Wat ik echter mis in alle gesprekken en alle artikelen die ik lees, is het thema ´doorzettingsvermogen´.

In mijn vorige blog verwees ik er ook al even naar. Terwijl het zo essentieel is als je met je organisatie het proces van digitale transformatie ingaat. Daarbij geldt in mijn ervaring zeker de gevleugelde uitspraak: “The only easy day is yesterday” (vrij naar de Navy Seals, waarvan ik uiteraard nooit deel uitmaakte.) 

Het gaat me niet over doorzettingsvermogen op de korte termijn. Ter illustratie:  ik heb een paar jaar geleden een keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Na de derde dag waren mijn voeten bedekt met blaren, en was ik echt niet meer in staat om langer te lopen dan een paar kilometer. Maar hey, het einde was in zicht. Met nog maar één dag te gaan, gaan we gewoon verder op weg naar de Gladiolen. Het eindresultaat was het felbegeerde lintje én ik kon wekenlang geen schoenen dragen.

Peulenschil

"Met de eindstreep in zicht is de juiste motivatie snel gevonden. "

Echt waar, dit is een peulenschil in vergelijking met transformatie. Blaren kunnen we allemaal verduren. Met de eindstreep in zicht is de juiste motivatie snel gevonden. Ik heb het nu over dag in, dag uit, duwen en sleuren om een organisatie in beweging te krijgen en te houden. Zonder een duidelijk afgebakende finishlijn, of eentje die telkens achter de horizon verdwijnt. Ik ben ervan overtuigd dat transformatie voor veel organisaties een permanent karakter heeft of zal hebben.

Onder doorzettingsvermogen versta ik het nastreven van hoge doelen en het ontwikkelen van kwaliteiten om tegenvallers te het hoofd te bieden. Gewoon doorgaan en obstakels overwinnen, waaronder fysieke barrières, kritiek en ontmoediging. Ik wil hierbij een paar suggesties geven, die al dan niet evident zijn, maar zeker gaan helpen bij de reis die transformatie heet. 

Het is goed allereerst de doelen te bepalen, zowel het algemene hogere doel - ’We doen dit omdat we over vijf jaar…’ - als de kortetermijndoelen. Zorg daarnaast dat het doel belangrijk, interessant en waardevol is én in overeenstemming met de eigen waarden. Neem daarbij redelijke risico’s en zorg dat je buiten je  comfortzone gaat, het moet soms net even pijn doen. Om te slagen, moet je de nodige inspanningen willen leveren en verschillende middelen kunnen inzetten.

Plan maken

Maak vanuit het doel vervolgens een plan. Het adagium: 'Plan je werk en werk aan je plan' gaat hier zeker op. Schiet niet in de actiestand zonder een gedetailleerd plan te hebben. Planning is een flexibel en continu proces dat doorgaat totdat het doel bereikt is. Tijdens de uitvoering van het plan en bij het bereiken van de ene mijlpaal na de andere, is het zaak het werk te beoordelen, te herzien, opnieuw te evalueren en vervolgens te herstarten. Planning betekent ook het identificeren van potentiële obstakels en problemen, en voorbereiden om ze aan te pakken zodra ze zich voordoen.
Vraag je in zo’n planning elke dag af, welk eneding doe ik vandaag dat een bijdrage levert aan mijn langetermijndoel. En doe dat ding sowieso, de rest is bijzaak.

Doorzettingsvermogen is een combinatie van gewoonte, discipline en mentale instelling. Volharding vereist motivatie met een flinke dosis wilskracht. Het vergt mentale weerbaarheid om je intenties om te zetten in daden. Hoe dan ook. Zorg er ook voor dat je de juiste bagage hebt. Een coureur die in de auto stapt zonder de nodige rijvaardigheid, de fitheid om te rijden en zijn meesterschap om het circuit te ‘lezen’... Is kansloos. Om te winnen, moet je de mogelijkheden blijven uitbreiden, kennis blijven inwinnen en je vaardigheden verbeteren.

Haal de voordelen van het behalen van succes voor de geest wanneer de mogelijke consequenties van een mislukking opdoemen. En als je doorzettingsvermogen associeert met succes en je goed voelen, zie dan worsteling en geduld als een doorgang op weg naar de overwinning. Onthoud dat kleine winsten en mini-prestaties onderweg zeker het vieren waard zijn.

Positieve mindset

"Gedachten ombuigen naar optimisme en hoop, vereist zelfbewustzijn en zelfmanagement."

Vanuit een positieve mindset is het makkelijker om door te zetten. Je kunt niet volhouden als je een sombere kijk hebt op de toekomst en je depressief voelt. Gedachten ombuigen naar optimisme en hoop, vereist zelfbewustzijn en zelfmanagement. Laat ingebeelde mislukkingen niet met je aan de haal gaan. Je kunt ten slotte plannen op basis van het slechtste scenario, zolang je maar blijft werken aan de beste uitkomst. En lach af en toe om jezelf en de situatie. Humor helpt tegenslagen te verwerken.

Zorg dat je - binnen je organisatie en daarbuiten -  mensen om je heen hebt die hetzelfde doel voor ogen hebben. Ze hoeven het niet altijd met je eens zijn, maar wel jouw doel en jouw droom delen. Anders is het trekken aan een dood paard, daar wil je niet aan beginnen.

Volgens psychologen verhoogt het verzorgen van je geest, lichaam en spiritualiteit het dopamine-niveau in je hersenen. Deze chemische stof  is verantwoordelijk voor het verbeteren van je vasthoudendheid om door te gaan op moeilijke momenten. Dus neem genoeg tijd om jezelf op te laden en even offline te gaan wanneer dat nodig is voor een rustmoment. Dit is geen Iron Man, het is een reis naar Mars. Stel je daarop in.

Het belang van doorzettingsvermogen kan niet genoeg benadrukt worden. Het is de meest krachtige weg naar succes, een combinatie van doelbewustheid, veerkracht en wilskracht. Dus laten we de term doorzettingsvermogen vaker noemen en hier echt aandacht aangeven als we het over transformatie hebben. Dan komen we er wel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-26T15:07:00.000Z Svenja de Vos
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.