Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobiele alarmering geeft patiënt vrijheid terug

Dit artikel delen:

Een ziekenhuisopname is een stressvolle gebeurtenis. Vooral het moeten loslaten van de controle is voor veel patiënten eng. En spanning is niet wat je wilt in een ziekenhuis. Rust en óntspanning zijn cruciaal voor een vlot herstel . Daarom zie je dat in steeds meer ziekenhuizen het thema ‘healing environment’ hoog op de agenda staat.

Het voornaamste doel van een healing environment is het reduceren van stress bij patiënten. Deze stress wordt vaak veroorzaakt door het verlies van regie, autonomie en vrijheid. In een healing environment krijgt de patiënt meer vrijheid, maar uiteraard zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Hoewel de medische zorg in Nederland zeer geavanceerd is, maken de meeste ziekenhuizen vreemd genoeg nog altijd gebruik van traditionele alarmering. Dit is de rode knop aan het bed en het trekkoord bij de wc. Zodra de patiënt niet binnen handbereik van de knop of het koord is, kan hij ook geen alarm slaan. Dit betekent in de praktijk dat een patiënt op een stoel in zijn eigen kamer al in de problemen kan komen. De veilige bewegingsvrijheid is dus alleen het bed van de patiënt en op de wc (niet eens de weg ernaartoe). Dat is jammer, want juist patiënten die niet meer gebonden zijn aan allerlei draden en aan de betere hand zijn, willen erop uit. Even een kijkje nemen bij het raam is al buiten het bereik van de alarmknop. Alleen een rondje wandelen over de afdeling kan al zeker niet op een veilige wijze. Terwijl dit soort vrijheden patiënten weer een stukje regie teruggeven. 

Slimme software

"Een verpleegkundige krijgt dan een alarmmelding van de patiënt en ziet direct waar hij zich ergens in het ziekenhuis bevindt"

Binnen een healing environment kan een patiënt overal alarmeren, ongeacht waar hij is in het ziekenhuis. Er bestaan verschillende oplossingen op de markt die mobiel alarmeren mogelijk maken.

In het Erasmus MC in Rotterdam gebruiken ze bijvoorbeeld een polsband op basis van wifi in combinatie met RTLS. Dit soort wearables zijn gekoppeld aan slimme software die van alles mogelijk maken. Hierdoor kunnen wearables niet alleen alarmeren, maar ook de nauwkeurige locatie van een patiënt via software doorsturen naar verpleegkundigen. Een verpleegkundige krijgt dan een alarmmelding van de patiënt en ziet direct waar hij zich ergens in het ziekenhuis bevindt. Je kunt er ook voor kiezen dat de alarmmelding niet naar de ‘eigen’ verpleegkundige gaat, maar naar de zorgverlener die dichtbij is. Of naar een zorgverlener met relevante kennis.

Daarnaast kan de software achter de wearables worden gekoppeld aan het elektronische patiëntendossier. Hierdoor wordt er eenvoudig een link gerealiseerd tussen patiënt en wearable. Dat scheelt weer handmatig werk bij de toewijzing.

Vrijer

Technologie gaat in de nabije toekomst dienen als de oren en ogen van de verpleegkundige, doordat er steeds meer verschillende realtime-informatiebronnen aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen patiënten zich in het ziekenhuis vrijer bewegen. En die vrijheid is een belangrijk deel van een healing environment.

Auteur: Hans Rehorst, Product Manager Healthcare bij Ascom

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-21T15:15:00.000Z Hans Rehorst


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.