Spoelstra spreekt: Effe geen cent te makken

Je hoort op een begrafenis wel eens zeggen: het leven duurt te kort. Maar als ik naar de kijkcijfers van ‘Effe geen cent te makken' kijk, dan denk ik, het leven duurt voor veel mensen te lang. Als je tijd hebt om naar dat soort programma's te kijken, dan heb je tijd over. Hoe lang heb je dan zitten zappen voordat je dacht: er is echt niks anders, dan dit maar? Heb je dan geen hobby? Ict bijvoorbeeld.

Ict is voor veel mensen geen hobby meer, maar gewoon werk. Net zoals je vroeger in de mijnen zat, zit je nu in de ict. In de mijnen had je vroeger een hele goede pensioenregeling. De meesten haalden het toch niet. Is ict'er net zo'n zwaar beroep?

Als je de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden moet geloven wel. Veel ict'ers zouden wel wat meer tijd voor zichzelf willen, aldus de onderzoekers. En dan hebben ze het niet over overwerk, maar over korter werken dan de uren die in hun contract staan.

Conciërge

Waarom willen ict'ers korter werken? Vinden ze hun werk niet leuk? Is het werk te zwaar? Hebben zij het thuis wel gezellig? Of willen ze nog tijd over hebben om naar ‘Effe geen cent te makken' te kijken. Maar als je het niet leuk vindt, waarom doe je het dan? Ga dan een beroep zoeken dat je wel leuk vindt. Conciërge of kunstenaar, bijvoorbeeld. Nadeel daarvan is weer dat de kans groter is dat je af en toe effe geen cent te makken hebt.

Vrouwen willen volgens het onderzoek helemaal niet korter werken in de ict. Vrouwen willen überhaupt niet werken in de ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat effe geen cent te makken is natuurlijk het probleem. Heb je 10 miljoen op je rekening staan dan kies je iedere dag iets te doen wat je leuk vind. Heb je dat niet, dan moet je werken voor je levensonderhoud. En als je dan toch moet werken, dan kies je natuurlijk een beroep waarin je nog een beetje kunt verdienen. Maar aan alles wat moet, zitten sneller meer minder leuke kanten, hoe leuk je je werk ook vind. En je na 10 jaar omscholen voor heel wat anders is voor velen ondoenlijk. Zeker als je je leven leeft rondom je inkomsten, wat velen natuurlijk doen, dan kun je dus niet zomaar minderen of wat anders gaan doen.

Menselijke behoeften veranderen met de jaren al kies je qua beroep vaak voor de echt lange termijn. Minder willen werken zal niet alleen gelden voor ICT'ers. Ik ben ict'er maar heb ook kinderen waarmee ik erg druk ben, weinig tijd voor eigen dingen. Als ik geen ict'er was, dan had ik ook kinderen waarmee ik druk ben, met dezelfde wens om wat meer tijd voor mezelf te hebben. En die tijd vraag ik niet prive maar in iets wat ik moet: werken

Toch maar weer een oudejaarslot kopen en hopen dat ik mijn baas op 1 januari kan gaan bellen dat ik niet meer kom....

Beste Jacob,
Hoe kom jij aan kennis over ff geen cent te makken? Had je niets beters te doen dan de kijkcijfers te bekijken? Heb je er een aflevering van gezien? Ik in ieder geval wel. Over het programma zelf kun je van alles zeggen/schrijven (dat ga ik hier niet uitgebreid doen) het is in ieder geval een mogelijkheid om even met het verstand op nul naar bewegend behang te kijken. Verder krijg je volgens mijn ervaring geen stoflongen van het werken in de ICT. De vergelijking met mijnwerkers vindt ik dus wel wat vergezocht. Om aan te sluiten op Michiel, ik heb drie kinderen (ja een echte oude ICT-er) en zou ook wel eens wat meer tijd willen voor de huiselijke zaken. Vooral om er niet na al die tijd achter te komen dat de kids zijn opgegroeid en het huis uit zonder dat je daar zelf iets van in de gaten hebt/had. Ik ga ook maar om een lot denk ik, enne Michiel laat je het weten of het lot raak was? Dan zal ik dat ook doen (in geval van natuurlijk)

"Heb je dan geen hobby? Ict bijvoorbeeld"
Vele ict-er zijn thuis begonnen, uit liefde voor het vak, in hun eigen tijd met computer in de weer, leren hoe zo'n ding werkt en wat je er allemaal mee kunt.
Later maken ze er dan hun beroep van en gaan er hun geld mee verdienen. Zo is het in mijn geval gegaan Jacob.

De vergelijking mijnen met ict ontgaat me een beetje hier. Of je moet de overstap willen maken via ict en "Datamining" (het met computer afgraven van hele stapels gegevens) :-)
De werkzaamheden zijn compleet anders en de pensioenvoorzieningen zijn ook totaal verschillend. Dus uit het feit dat mensen uit beroepsgroep X hun pensioen niet haalde, trek jij de conclusie 'dat het in beroepsgroep Y (de ict) zo zal zijn". Tikkie kromme redenatie vind ik maar dat kan ook aan mijn perceptie liggen.

Waarom ict-er korter willen werken, heb je volgens mij uitgebreid kunnen lezen in reacties op andere loopbaan artikelen hier - zoals de artikelen van Heleen van Roon.

Voor mijzelf geld:
Ik vind het werk ontzettend leuk, ik zou niet anders willen, Het werk is zwaar (voor een menselijk wezen) omdat je de gehele dag alleen maar aan het denken bent, bezig met hoofd-arbeid. Het is een "on-natuurlijke bezigheid". Je zit veelal stil op je gat achter een buro en het enige wat beweegt zijn je armen, en vingers op een keyboard.
En af en toe je onderstel op weg naar koffie automaat, toilet, of een rondje om het gebouw in de pauzes. Voor de rest ZIT je de gehele dag.

Dit in tegenstelling tot andere beroeps - sectoren waar er veel meer balans is tussen hoofd-arbeid en lichaams-arbeid. Voor dit soort werk is een mensenlichaam "eigenlijk niet ontworpen" en nu druk ik het nog zachtjes uit. Als je er zelf niet ACTIEF voor zorgt dat die (verstoorde) denk/doe balans in evenwicht komt, ga je onderuit in de loop van de tijd.

Ook ben je dagelijks bezig en je resultaat is vaak niet zichtbaar voor anderen.
Testje?
Zet een pc / server /website uit en weg zijn alle vruchten van jouw inspanning.
Dit in tegenstelling tot een mijnwerker, die zichtbaar zoveel kuub kolen weghakt op een dag
Dit onzichtbare, virtuele aspect van het ict-werk maakt het voor buitenstaanders (en ook voor binnenstander hoor) zeer moeilijk om "af te meten en in te plannen" wat de capaciteit is van wat een ict-er op een dag kan produceren, wegwerken schnappie?

Daarnaast kan een mijnwerker thuis in zijn eigen achtertuin niet verder graven na zijn werktijd, simpelweg omdat ie geen kolenmijn onder zijn eigen huis heeft liggen.
Echter de gemiddelde ict-er heeft "de laptop en gsm van de zaak" en dus... redeneert menig "foute werkgever" kan ie dus ook thuis verder werken aan de dingen waar ie op de zaak mee bezig is. En probeer dan maar eens NEE te zeggen tegen je loon-provider... als je een thuisfront te supporten hebt qua euries.

Daarnaast ben je haast gedwongen als ict-er om "bij te blijven in je vakgebied" zeker als je in detechnische hoek zit, diht bij de werkvloer. De softwareversie volgen elkaar sneller op dan de grijze haren op je hoofd. Dus "word er van je verwacht dat je bijblijft in je vak" En wanneer moet je dat doen? Op de zaak kan het niet... dus gaat het weer thuis op de laptop van de zaak in je eigen vrije tijd. Hierdoor ben je dus thuis ook nog eens bezig met je vak (wat wel, niet betaald word door je loon-provider). Wanneer, waar en hoe hou je dan als ict-er tijd over om te ont-spannen?
niet te denken, die denkstorm tussen je oren te laten liggen?? Als je 40 uur werkt, (met je hoofd) zou je ook 40 uur moeten rusten is mijn visie, puur om in balans te blijven. Mag jij me uitleggen waar in een 40 urige werkweek ik die tijd vandaan kan halen??

De mijnwerker daarentegen, (met alle respect) kan met 1 simpel kunstje (kolen uit de rots hakken) zijn pensioen leeftijd halen. En als ie thuis komt, kan ie uitrusten, iets voor zichzelf gaan doen, zijn eigen vrije tijd indelen.

"Ander beroep en geen cent te makken"
Geld, status, carriere, loopbaan, diploma's zijn in mijn ogen allemaal inhoudsloze Ego-hebbe-dingetjes. Die maken mij niet gelukkig, want daar ben ik inmiddels voorbij gegroeid.
Een goede lichamelijke, geestelijke, emotionele gezondheid wel, dus steek ik daar heel veel tijd, studeer zelfs dit vak, en ik ben voor mezelf begonnen.
Ik heb nu zelf alles in de hand, de balans tussen werk en vrije tijd, de keuze van werkzaamheden. Oke ik verdien nu nog niet zoveel op financieel gebied, maar daar ben ik zelf bij. Mijn gezondheid daarentegen is stukken vooruit gegaan en dat is me ook wat waard.. Meer waard dan het volgende "fabrikanten A certificaat, vaktitel B, salaris C verhoging".
Zonder goede gezondheid ben ik niet eens in staat om - net als de mijnwerker - te genieten van mijn pensioen ;-)

Ik hoop dat - door het bovenstaande verhaal - je inziet dat ict-er best een (geestelijk) zwaar beroep kan zijn.

Een erg lang verhaal Ronald Vermeij,
wanneer ga jij nou eens gewoon aan het werk,
ipv anderen lastig (aan-)te vallen met kritiek?
Wordt volwassen man en solliciteer naar een baan.

@"Zowiezo" [28-11-2008,00:15]
Zo nog laat op :-) (m?/v?). en wederom aandacht voor mijn posting...Ik ben benieuwd Zowiezo:
- Wie ben jij om te denken dat jij kunt bepalen voor mij dat "ik maar weer eens gewoon aan het werk moet gaan"?
- Waarom voel jij je steeds aangevallen Zowiezo?
- Heb je zelf niets beters te doen dan andere mensen af te kraken, te bekritiseren, onderuit te halen.

Als je eens de moeite neemt om objectief te kijken naar je eigen reacties, zonder enige vorm van diepgang of inhoudelijke argumenten over het topic.
- Wie is hier dan volwassen?
- Wanneer kom jij eens met opbouwende argumenten en positievere bijdrages op het topics die hier gepost worden op Computable?

Bovenstaande gelezen te hebben het volgende:
Het is natuurlijk te gek voor woorden dat er mensen zijn
die nauwelijks geld hebben om eten te kopen.
Maar het volgende moet mij van het hart, ik heb de laatste aflevering gezien met die beide auto's
die te winnen waren.
De auto waarin de Frogers reden is een diesel, ik heb zelf een kleine wao maar kan mij in elk geval geen diesel veroorloven.
Ik betaal voor een simpele auto 10,00 euro in de maand wegenbelasting en de ford waarin zij reden is ongeveer 240 euro in de drie maanden.
Wie met een sociale dienst uitkering heeft zo een grote auto en dan ook nog een diesel?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-26T10:37:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.