Spoelstra spreekt: ICT'er op klompen

Zo af en toe laait de discussie bij ons in het bedrijf weer op: welke kleren moet je aan naar de klant? Een boer heeft een overall, een bankbediende een pak en de koningin een jurk en kapsel vol stijfsel. Maar wat is het uniform van een ict'er?

Zo'n tien jaar geleden adverteerde het ict-bedrijf CMG dat daar mensen in blauwe pakken werkten. CMG heet inmiddels Logica en de blauwe pakken zijn verruild voor een schotse rok zonder onderbroek. Handig in crisistijden. Een beetje Björn Borg-onderbroek kost tegenwoordig al gauw dertig euro. Daar durf je geen scheet meer in te laten.

Maar waar loop je als serieuze ict'er in? De ict'er was altijd iemand met lang vet haar, een bril en een t-shirt van een metalband die ons allemaal dood wenste. Dit werd altijd geaccepteerd: automatisering stond ver van de mensen en voor ict had je een nerd nodig. Ict is gewoner geworden, de tarieven echter niet. Dus dan maar een pak aan. Dan past je kleding in ieder geval bij je tarief.

Eenvoudiger

Vrouwen hebben het wat kleding betreft eenvoudiger. Zij kunnen bijna alles aantrekken. Ze komen zelfs weg met een spijkerbroek en een truitje. Mits niet te sexy natuurlijk, want dan raken de mannen op de werkvloer in de war. Zij denken dan dat de vrouw aan het aanstoot geven is (de stoot geeft aan).

We hebben natuurlijk ook nog Casual Friday. Alsof alle regels die we eerder deze week hadden bedacht de laatste dag van de week niet meer gelden.

Zelf heb ik altijd een net pak aan. Anders word ik helemaal nooit meer serieus genomen. Behalve op vrijdag natuurlijk, want dan loop ik in mijn overall met klompen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Bij kleding moet je je gedragen als een kameleon. Dat wat je omgeveing draagt, draag jij ook. Als je geld genoeg hebt van jezelf, dan ben je onafhankelijk. Dan hoef je je niet te conformeren. Dan kan die strop af, het shirt open, geruit, gekleurd, artistiek, exentriek.

Snel, na het werk in het nette pak langs de kerstreceptie van de Harleyclub gaan, levert ook daar gejoel op. Zelfs de notaris en de advokaat laten voor die dag de kin ongeschoren en dragen een HD-sjaaltje op het hoofd passend bij het leren pak.
Zonder zeiljack en streepjestrui op de jachthaven, er zal worden opgekeken, amateur!
Naar de manege, alleen voor een biertje? Toch rijbroek en laarzen aan. Naar de golfbaan? mag in geruite broek. En ga zo maar door.

Zelfs in Engeland (CMG) met z'n dresscode hield de discussie niet op: shirt met knoopjes op de kraag is voor de vrije tijd, zwarte sokken kan niet, je bent toch geen bediende. Manchetknopen zijn verplicht voor een heer, wel op dubbele, omgevouwen manchetten (probeer zo'n hemd eens te kopen). Dasspeld hoort niet. Onze nederlandse dassen zijn altijd fout, want niet van een gerenommeerde kostschool. Maar de bolhoed en paraplu, het krijtstreepje, het vest zijn inmiddels toch wel verdwenen.

Dus doe als de kinderen op school, pas je aan, want anders wordt je stom gevonden, niet koel.
En collega's die daar niet aan meedoen, zijn of al onafhankelijk, of gaan merken als ze te ver boven het maaigras uitsteken!

Kameleon ja. Die klus bij de naturisten vereniging zal me altijd bijblijven ...

Ik vind het eigenlijk allemaal zo'n onzin he, een ICT'er in pak. Zolang je geen klanten ziet is het nergens voor nodig (tenzij je het gewoon graag draagt). Draag waar je je het beste in voelt, dan presteer je ook het best!
Mijn ervaring is dat je pas zeker weet dat een ICT'er echt goed is in z'n werk als ie een starwars t-shirt draagt en in zichzelf grinnikt terwijl er alleen maar een console-window voor z'n neus staat...

Ik zie me al onder een computer hangen met een pak van drieduizend euro.

Doe mij maar stofgrijs, ajb. En een beetje extra ruimte onder de mouwen om lekker te kunnen typen. En manchetknopen die anti-statisch zijn en geen klik geluidjes maken. Oh, en bio-katoen natuurlijk he.

Ik zie de winkelbediende al kijken.

En een automatisch schoenenpoetser onder het bureau.

Nu ik eraan denk, kan ik waarschijnlijk mijn kast programmeren om de pakken automatisch te strijken.

En R2-D2 vragen om een extra pak mee te dragen, in geval van kreukels.

Of een hologram dat iedereen doet denken dat ik een pak aan heb.

Of ik kan gewoon mijn werk doen...

Uiteraard mag je best wel een beetje milieuvriendelijk-representatief op je werk komen opdagen.

Dan ga je zeker vrijdag echt fysiek de deur uit en de boer op naar je klanten, Jacob?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je doet als IT'er, maar als ik een van mijn mensen hier op de afdeling met een (zoals Spoelstra) net pak aan zou zien lopen, denk ik:
a. gaat vandaag zeker solliciteren
b. gaat na het werk direct door naar een bruiloft of receptie
c. dat moet Spoelstra zijn!
of d. heeft een tik van de malle molen gekregen.

Destijds als technisch consultant mocht ik niet in pak van mijn baas. Men kon eens gaan denken bij de klant dat ik een sales person was ;-)

Zowel het artikel als de reacties zijn echt lachen. Geweldig!!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-11T08:46:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.