Spoelstra spreekt: Help, ik word werkloos

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up en werkzaam in de ict.

We lezen steeds meer berichten over ict-bedrijven die medewerkers ontslaan. De crisis laat zijn sporen achter. Zo langzamerhand zijn er weer een groot aantal ict'ers die het zonder werk moeten doen. En dan? Bij de pakken neerzitten? Natuurlijk niet. Zo zijn wij ict'ers niet. Op de bank zitten vonden we al niet leuk maar niks doen en dan ook nog eens niks verdienen is natuurlijk nog minder.

Ik zag vorige week het RTL Nieuws. Zij kwamen met een aantal tips voor het geval je werkloos zou worden. De belangrijkste tip die RTL Nieuws ons gaf was: zorg voor een goede ontslagvergoeding. RTL Nieuws heeft blijkbaar nog nooit van Centric gehoord. Daarom heb ik speciaal voor u de ‘wat te doen bij ontslag'-tips iets aangepast.

Hier volgen de tips van Jacob. Tip 1. Geniet van uw vrije tijd, het duurt maar even. Volgend jaar gaan de ict-bedrijven u weer lokken met ballonvluchten, twee dagen onverzekerd rijden in de Porsche van de directeur en een vulpen van de zaak. Voor u het weet draait u weer werkweken van zestig uur per week tegen een belachelijk hoog salaris. Dat dan weer wel.

Cursus

Tip 2. Blijf niet stil zitten maar doe een cursus. Ontwikkelingen gaan heel erg snel in ict-land. Niet zo zeer dat er echt veel nieuwe dingen bij komen, maar ze veranderen zo snel van naam. U wilt toch niet de fout maken om volgend jaar over SaaS of Soa te beginnen, want dat heet dan natuurlijk al lang weer anders.

Tip 3. Informeer bij de (ex)-Nijmeegse theaterdirecteur Albert Krielen hoe je een beetje een goed cv opstelt. Dit hoeft overigens ook weer niet zo uitgebreid te zijn, want zodra de krapte op ict-arbeidsmarkt weer toe neemt, nemen ze elke vmbo'er met het afstudeervak cementdraaien aan. 

Kortom, de tips van Jacob samengevat: raak niet in paniek zoals al die bedrijven die nu iedereen er uitschoppen om ze volgend jaar weer met veel moeite aan te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Voor de ICT-ers die wel mogen blijven, is het vanaf volgend jaar dan dubbel-graaien geblazen:
Ze kunnen hun ex-collega's dan zelf weer naar binnen halen, waarvoor ze doorgaans een vette wervingsbonus ontvangen.

De gouden tijden komen er weer aan.. :-)

Klopt

"Niet zo zeer dat er echt veel nieuwe dingen bij komen, maar ze veranderen zo snel van naam"

ik was meer als 10 jaar weg en wat is er veranderd . . . . . heeeeeeel weinig behalve dat ik nu een PC voor 250 EUR kopen kan en die vol met gratis en goed funktionerende software kan stoppen en Internet is als nieuw medium in de hele maatschappij doorgedrongen.

Beetje weinig voor meer als 10 jaar.

Ehm, zit me net af te vragen: met marketingkretologie als 'het nieuwe werken', bestaat er nu dan ook zoiets als 'werkloos 2.0'?

@Jan: had je in die 10 jaar geen cursus Nederlands kunnen volgen, Jan?
Verder denk ik dat Jacob het redelijk scherp ziet. Alleen de duur van de werkloosheid van sommigen kan nog wel eens tegenvallen. Dat zijn de oude getrouwen (vaak autodidact) die in de herstelperiode eerst voorbij gestoken worden door de nieuwe generatie gediplomeerde jonge honden die het eerst flink mogen verprutsen, zodat die oude getrouwen uiteindelijk ook weer aan de bak komen.

De recessie is slechts tijdelijk ja....
Te lang niets doen, betekent economische stilstand en wat je nu niet doet, moet je vroeg of laat inhalen.
En ja jan, ICT is niet zo vernieuwend als ze zeggen, het is alleen de managers en de peptalkers, enterpreneurs etc. die elke keer een nieuwe kreet verzinnen voor iets wat technisch gelijk is, kortom het inpakpapier verandert continue maar wat er uit komt is vaak hetzelfde, ook al ziet het er soms anders uit aan de buitenkant.
Nee, input->Verwerking->Output dat was de ICT van de jaren 60 en zo is het nog steeds, alleen is het wat leuker verpakt, maar of wij daar veel mee zijn opgeschoten (met name vanaf het jaar 2000 tot nu toe is er niet veel spectaculairs gebeurd, alles is oververpakt geworden en alles kan met elkaar worden uitgewisseld en het zit er ook allemaal voortaan op of aan, maar is dat eigenlijk wel wat wij willen en het is ook zo klein, net nu ik grote vingers heb gekregen...en mijn ogen achteruit gaan, hihi.
Nee, jongens, kom je op straat, zorg voor een goede zak met geld en geniet van je sabbatical want hij is weer voorbij voordat je het weet en dan kun je weer rennen...so don't worry ook thuis kun je ICT actueel houden, anders zouden die eenmanszaken allang failliet zijn...Met name grote bedrijven dumpen nu personeel onder het excuus van recessie, met meer dan 20 personen hoeven ze niet eens te motiveren bij het UWV waarom en wie durft een grote jongen aan te pakken?
Dit is puur een economisch spel, de baas wil weer baas worden, omdat de medewerker te lang aan zet is geweest, volgens hen, het werkvolk eruit en de blablabla managers is hele dagen bezig zijn broek op te houden, that's live folks

@hk
ik woon in Oostenrijk, Nederlands wordt wat roestig . .

Je kunt als werkeloos ict-er altijd nog een column gaan vullen bij Computable, waarin je goedkope grappen en humor maken ten koste van je hardwerkende collega's :-)

Ja, het klopt, de Spoelstra grappen zijn cheap, erger nog , kan ik niet eens om ze lachen....
maar het hele Computable is net zo waardeloos, zoals de vorige artikel, "krapte op de ICT markt blijft"
onzin, als de adverteerders maar betalen....

jan-09 6675 IT-ers werkloos geworden;
feb-09 6949 IT-ers werkloos geworden;
mrt-09 7314 IT-ers werkloos geworden;
apr-09 61 BPO'ers werkloos geworden (RTL: Wereldnieuws!)

Wie volgt, Jacob? Raak niet in paniek met je VMBO cementdraaien. Wat ben jij een hypocriet zeg!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-27T10:12:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.