Spoelstra spreekt: Massa-immigratie

Jacob Spoelstra

Nu de rook van de crisis begint op te stijgen, hoor je steeds meer verhalen dat er in de ict grote tekorten zijn aan hoger opgeleid personeel. Vorige week hoorde ik nog een item op Radio 1 waarin ik een zegsvrouw van IBM hoorde vertellen hoe ze hun best deden om ook buitenlands ict-talent aan zich te binden. Hoe ze dit precies deden is me even ontschoten, maar ze deden het in ieder geval niet met een mooie leaseregeling.

Kennismigranten zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven van grote waarde. Ik ben benieuwd hoe het nieuwe kabinet omgaat met deze ict'ers met twee paspoorten. Het hebben van twee paspoorten is in ieder geval voor Mark Rutte geen probleem, mits je uit Zweden komt. Heb je een kleurtje, dan zou het je sieren om het paspoort terug te sturen of om het op Marktplaats te zetten.

Tegen de muur

Wat heb je ook aan twee paspoorten? Je wordt op Schiphol heus niet eerder geholpen als je zegt: mag ik er langs, ik heb twee paspoorten. Sterker nog als je twee paspoorten hebt, is de kans dat je met je armen en benen wijd tegen de muur wordt gezet aanzienlijk groter. De kans dat je iets bij je hebt overigens ook. Deze laatste opmerking is overigens niet discriminerend bedoeld, maar volgens Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, een feit. Met andere woorden, het is abject en infaam.

Het enige voordeel van een tweede paspoort is dat je één keer in je leven geen kopietje van je paspoort hoeft te maken als iemand daarom vraagt. Je kunt dan gewoon je echte paspoort geven en zeggen: hou deze maar ik heb er toch twee.

Buitenlandse werknemers

Maar is het slim om de grenzen, net zoals ze dat in Denemarken hebben gedaan, dicht te gooien? Sinds Denemarken dat heeft gedaan is de concurrentiepositie van Denemarken naar beneden gekukeld. We hebben nu eenmaal buitenlandse werknemers nodig die goed kunnen automatiseren. Als ze dan ook nog eens goed kunnen schoonmaken en muurtjes kunnen stuken, zijn ze helemaal welkom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jacob, ik ben het helemaal met je eens. Jammer dat de hele Nederlandse politiek '1-issue' lijkt geworden. Men heeft het over niets anders meer dan immigratie en dan uitsluitend in negatieve zin.

Jouw punt hebben ze totaal niet begrepen, helaas. Want Nederland stevent zo inderdaad af op de positie van lantaarndrager in de kenniseconomie. Met alle internationale concurrentie (traditioneel de VS, maar wat te denken van China/India en straks Afrika) zijn we straks als land echt te laat om er nog iets te doen. Ook al zijn we over een paar jaar migratievriendelijker, het beeld zal dan bestaan dat we dit niet zijn. Ergo: er komt helemaal niemand meer. Voor Geertje en zijn kornuiten: goed nieuws. Voor ons allemaal: treurig nieuws.

Er wordt nu geoogst wat er de afgelopen 40 jaar gezaaid is. What comes around goes around.

Helaas Jacob, je niveau kukelt naar beneden, zou dat komen doordat je de grenzen van je hoofd hebt gesloten?

Wie de debatten van gister heeft gevolgd heeft één ding gemerkt. One issue zijn met name de linkse partijen die niets anders proberen dan de discussie op islam te krijgen, en als 2e hoofdissue het potverteren nog steeds niet hebben verleerd.

Grootste probleem voor onze concurrentiepositie zijn de belachelijke loonkosten. Als ik offertes opvraag voor een website voor een project dan krijg ik Nederlandse offertes binnen voor ca. 35.000,- - 40.000,-, levertijd ca. 3 maanden, met beperkte vervolgsupport.

Vervolgens laat ik, op aanraden van een collega-ondernemer een offerte maken door zijn ICT-dienstverlener uit India, en wat schetst mijn verbazing: 7.500,- met garantie van een werkend systeem en oplevertijd 1 maand, en communicatie in perfect engels.

Denemarken heeft de grenzen niet zo gesloten als je in dit artikel suggereert. Wij hebben zelf familie die geëmigreerd is naar Denemarken, en die hebben het prima als buitenlandse werknemers.

Twee paspoorten is voor geen van de partijen een probleem, dus waarom je er hier op doorzaagt is me een volslagen raadsel. Bovendien: een buitenlandse werknemer die hier tijdelijk komt werken houdt gewoon lekker z'n buitenlandse paspoort, waarom zou je Nederlander willen worden?

Wat mij in de hele discussie over Zweden opviel was de snelle reactie van de Zweedse overheid. Mevrouw kon zonder probleem per direct haar paspoort inleveren als ze dat wilde. Waarom gaan wij er dan zo'n punt van maken?

Waar ik helemaal voor ben is dat mensen die hier permanent komen en vervolgens weigeren te integreren (zoals de Turkse sollicitant van van de week die al 20 jaar in Nederland woont en amper een normale zin kan uitspreken) hun paspoort in moeten leveren op het moment dat ze een delict plegen. Die mensen zijn ze in Turkije liever kwijt dan rijk (waarom denk je dat Turkije niet meewerkt aan herintegratie in Turkije zelf?), maar waarom zouden wij als het afvalputje van de wereld moeten dienen?

De stelling van het kabinet is heel duidelijke een andere dan je hier populistisch ventileert: iedereen is welkom, mits je integreert en je aan de wet houdt.

Eigenlijk precies als in de meeste landen ter wereld dus.

Jammer dat je je tot dergelijke populisme moet verlagen om aanhangers te krijgen. Valt me tegen van je, ik had je op een hoger plan staan.

Het importeren van kennis hoeft in veel gevallen helemaal niet te betekenen dat er ook immigratie plaatsvindt. Zoals een andere reactie al aangeeft, de kennis kan ook net zo goed in land van herkomst blijven, terwijl het werk voor nederland gedaan wordt. Wat grote bedrijven graag willen is goedkope krachten uit het buitenland aantrekken, die werk over nemen dat voordien door een (duurdere) nederlandse werknemer werdt gedaan. IBM kan ICT Talent uit India net zo goed in India aan zich binden. Alleen iemand uit India in nederland laten werken is vaak goedkoper dan een Nederlander inhuren.... Zeker als die meneer uit India op een tijdelijke basis hier naar toe komt...

Ik ben een kennis migrant met twee paspoorten. Het gaat mij om dat ik hier in NL kan werken en wonen, maar het landgoed van mijn familie in mijn (letterlijk) eigen land niet moet afstaan als gevolgen van het afstaand doen van mijn (oorspronkelijk) tweede nationaliteit. Voor een tijdelijk arbeidscontract in NL of elders in de wereld zal ik dat nooit doen, dat snap u toch wel. Het gaat volgens (Israël fanaat en overtuigd zionist) Geert Wilders om de loyaliteit aan Nederland. Het verbaast mij niet dat zijn advocaat ook een Israël fanaat en overtuigd zionist blijkt te zijn. Wilders heeft een duidelijk agenda: Het opzetten van de Nederlandse volk tegen alles wat met de Islam te maken heeft, ofwel het bevorderen van zijn zionistische gedachtengoed, en uiteindelijk het gedoog-steun van de Nederlandse staat aan het zionistisch regime in Palestina. Wilders dient in geen geval de Nederlandse samenleving maar een buitenlandse mogenheid, en met name Israël. Op dit punt loop ik tegen de grenzen van mijn vrijheid van meningsuiting: Kritik op de zionistisch staat Israël geldt inmers als anti-semitisme. Kortom: Een tweede paspoort heeft meer voordelen dan de meeste van ons zich kan voorstellen. Het beweren dat mensen met twee paspoorten niet loyaal zijn aan Nederland is abject en infaam, net zoals Wilders, Moszkowicz, Markuszower en andere Israël fanaten en overtuigde zionisten beweren.

@Yusuf:
Kijk als je zo duidelijk antisemitisch bent, wil je waarschijnlijk ook niet integreren in de Nederlandse samenleving?

Het bezit van een landgoed heeft helemaal niets met je paspoort te maken. Ik heb één paspoort en ook bezittingen in het buitenland, dus je moet de discussie wel zuiver houden.

Jammer dat je gedachtengoed zo vervuild is door verkeerde informatie, en nu wordt de werkelijke achtergrond van je twee paspoorten zichtbaar.

Mensen die genocide nastreven zijn wat mij betreft inderdaad niet welkom in een land waar vrijheid van meningsuiting heerst en als je gebruik wilt maken van de vrijheid in ons land, dan zul je dat ook andersom moeten accepteren, en het is wel erg naïef om op alle mogelijke manieren de Joden overal de schuld van te geven. De 'protocollen' is echt een vervalsing, dat zou nu toch wel eens door moeten dringen bij alle Jodenhaters.

Je geeft trouwens zelf aan dat er wel degelijk een loyaliteitsprobleem kan zijn met mensen met twee paspoorten:
"in mijn (letterlijk) eigen land" => je ziet Nederland dus helemaal niet als eigen land.

Het dienen in een leger van een vreemde mogendheid is wat mij betreft ook een bron van een loyaliteitsconflict. Uitzonderingen daarop zijn landen waarmee een duidelijke overeenkomst is gesloten op militair gebied.

Heel jammer dat je de discussie niet zuiver kunt houden en probeert te misbruiken voor het verspreiden van een walgelijk gedachtengoed van volkerenmoord :(

Ik mag me blijkbaar gelukkig prijzen met 5 paspoorten. Drie daarvan zijn van gaten voorzien. Dat is handig. Dan kan ik er een touwtje door doen en raak je ze niet zo snel kwijt. En eentje is legergroen. Helaas heeft die me vooral plichten opgeleverd en een slechte tijdelijke bezoldiging. Wel heb ik door dat groene paspoort wat extra kennis opgedaan. Zo kan ik iemands nek op drie verschillende wijzen met de handen breken. Maar wat heb je daaraan als ICT-er.

Yusuf zeg eens, hoe kan ik als paspoortenverzamelaar aan het paspoort van jouw oude vaderland komen? Moet ik eerst moslim worden, me tot Ibrahim of zo laten omnoemen?
Vind het trouwens jammer voor je dat je oude vaderland er een "Blut und Boden" politiek op na houdt. Maar dan snap ik niet waarom je zo ergert aan de thuislandenpolitiek van Israël. Dat ligt dan toch ideologisch dicht bij elkaar?

Als kenniswerker zeg ik trouwens liever hoezo dan houzee.

Ik vind het trouwens jammer dat de redactie uiterst rechts politiek geleuter (van twee kanten) beloond.

Hebben jullie op school geen geschiedenis gehad?

En wat heeft dit nog met ICT te maken?

Ik vind dit ook te veel over politiek en te weinig over IT gaan.

Voor de rest snap ik niet waarom de IT know-how uit India beter is dan eigen bodem. Het is misschien wel goedkoper, maar er is een hele grote taal- en cultuurkloof die de risico's wat betreft misinterpretatie van de opdracht een heel stuk groter maakt.

@John 27-10-2010 13:16
Vind je de loonkosten in Nederland werkelijk "belachelijk" ?

Wees dan als ondernemer een echte vent en verhuis je zaak dan ook naar India. Klaarblijkelijk wil je wel de klanten uit Nederland maar niet de werknemers.

Op die manier kan iedereen "ondernemen", met deze parallelimport van services.

@John: Ben niet antisemiet (Ik mag mezelf Jood noemen, doordat mijn oma van moeder's kant een Jodin is), het toppunt van integratie noem ik soms mijn HBO diploma (B ICT). Verder raak ik mijn erfenis (landgoed, letterlijk - mijn eigen land, stuk grond) als ik mijn tweede paspoort opgeef, vandaar! Over welke protocollen heb je het over? Blijkbaar kent u het verschil tussen Jood en Zionist niet, ik heb inmers het woord Jood niet gebruikt in mijn vorige reactie, of toch wel? Jij hebt het over genocide/volkerenmoord, maar hoe noem jij dan het uitroeien van autochtone Palestijen door zionisten? Ik ben alleen met je eens over het dienen van twee legers :-) Wil je het verschil tussen Jood en Zionist weten? http://www.nkusa.org/

Ik neem aan dat Spoelstra harde cijfers heeft over die concurrentiepositie van Denemarken. Maar is ONZE concurrentiepositie inmiddels niet óók naar beneden gehold, ondanks onze open - zeg maar rustig ontbrekende - grenzen?

Opmerkelijk hoe fanatiek de discussie overal oplaait als het over dit onderwerp gaat. Ik zie dat ook bij andere fora gebeuren en nu zelfs ook hier op een toch volstrekt IT-georiënteerd platform. Heel bizar!

Henk Boot, dat de Computable website alle post automatisch laat zien, dat is bekend. Maar wie van jullie zet de sterretjes bij de post. Wat voor een policy hebben jullie daarvoor?

Als Yusuf n.a.v. een post zijn eigen felle anti-Israël gedachte gaat beginnen, dan krijgt hij als schrijver van jullie een ***. Als John daarop Yusuf een antisemiet noemt omdat hij antizionistisch is, dan krijgt deze schrijver van jullie een ***. Als ik daarna in de geest van Jacob de boel nuanceer, dan krijg ik van jullie slecht een **.

Jullie kiezen als Computable dus voor die felle politieke discussies die weinig met het item kennisland te maken hebben. Daarmee doen jullie Jacob Spoelstra te kort.

@CP, 27-10-2010 15:13
Wat is dat voor onzin? We leven toch in een globaliserende wereld? Dan ga je als ondernemer dus inkopen waar het het goedkoopst is, en verkopen waar het het meest oplevert. Dat is ondernemen.

Laat je de potten Calvé pindakaas ook in het schap staan omdat ze in Hongarije worden gemaakt omdat het daar goedkoper is?

@Yusuf, en wat is je punt t.a.v. Nederland Kennisland, waar ook jij je levensonderhoud wilt verdienen? Ik ken de standpunten van de politieke zionisten, van de godsdienstige zionisten, van Een Ander Joods geluid en van al hun regenhangers. Maar dat heeft niks te maken met opleiden, kennisontwikkeling, kennisverspreiding en vooral samenwerken met (kenniswerker) immigranten.

Ben zelf opgegroeid in één van de eerste wijken van Nederland met gastarbeiders. Dat ging toen goed. Tegenwoordig is het een achterbuurt.
Zonder een goede assimilatie kan de immigratie of tijdelijke verblijf van kenniswerkers geen toegevoegde waarde opleveren.

@John, 27-10-2010 16:17
We leven helemaal niet in een geglobaliserende wereld, aangezien ik als Nederlander niet kan kiezen waar ik mijn belasting betaal of globaal mag gaan shoppen voor een goedkoop financieel produkt, maar daarentegen wordt gedwongen om dit soort zaken van de verscheidene kartels af te nemen die Nederland rijk is. Op mijn goedkope CD's die ik bij Amazon USA bestel wordt regelmatig extra belasting geheven.
Altijd wel aardig om die verhalen te lezen van ondernemers, die plotseling tot de conclusie komen dat de lonen in Nederlandse IT-sector "te hoog zijn" en daarom "noodgedwongen" gebruik moeten maken van outsourcing. Later hoor je ze dan weer huilen als ze failliet zijn gegaan vanwege concurrentie uit China.

Weten de mensen hier eigenlijk hoe slecht Nederlanders zich integreren? Veel Nederlanders in het buitenland hebben na 30 jaar nog hun eigen Nederlandse dialect, spreken thuis alleen Nederlands en houden ook hun gewoontes.
Laten we een beetje tolerant zijn a.u.b.

Als ondernemen in de ICT betekent dat werk naar India/China verdwijnt, alleen vanwege de prijs, kunnen we ook eens over het begrip "uitbuiten" een discussie voeren. Kijk bv eens naar de manier waarop ICT-afval naar Afrika verdwijnt.

Computable is echter het verkeerde medium daarvoor.

En Jacob, ik weet je cynisme te waarderen, ik geloof niet dat je zo "rechts" bent.

Jacob, met wat moeite heb ik er iets IT-gerelateerds uitgehaald, drie leters, IBM.

Kennismigranten kunnen genoeg uit heel Europa door heel Europa werken, dus dubbel paspoort hoeft helemaal niet per definitie.

Kwade tongen zouden kunnen denken dat je een reaguurdersquotum hebt opgelegd gekregen.

Het profiel van IT'ers is wereldwijd hetzelfde, met dezelfde genen. Die 0 en die 1. Dus liever je cynische danwel gemeende poliblablavisie bewaren voor GeenStijl ofzo ;)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-27T10:48:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.