Spoelstra spreekt: Boze postbodes

Jacob Spoelstra

De postbodes zijn woedend op TNT. Ze dachten een leuke loopbaan te hebben (en dat is een hele flauwe woordspeling), maar die loopbaan eindigt voor velen van hen. Er wordt minder post bezorgd. Steeds meer gaat via het internet en daar komen ze nog wel achter als ze hun sollicitatiebrief moeten versturen.

Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik niet eens meer elke dag in de brievenbus kijk. Ik heb ook zo'n grote sticker op onze brievenbus geplakt: ‘Nee geen folders, Nee geen blauwe enveloppen'. Niet dat dit helpt, want zowel de folders als de blauwe enveloppen blijven binnen komen. Dit, in tegenstelling tot de gewone post.

Ontkenningsfase

Maar je zult maar vijftig zijn en je hele leven postbode zijn geweest en dan kom je nu op straat te staan. Als je wilt solliciteren staat er één dingetje op je CV: ik kan brieven in een gleuf stoppen. O ja, en fietsen. Je kunt het de postbode niet kwalijk nemen. TNT wel, die had de postbodes tien jaar geleden al moeten waarschuwen dat er telkens minder gewone post wordt bezorgd, maar toen zat TNT ook nog in de ontkenningsfase.

Ik merk dat er in de ict ook veel postbodes rond lopen. Ouderen die op straat komen te staan en vervolgens zeuren dat ze nergens worden aangenomen, omdat ze te duur zijn. Maar ik merk ook dat er ook veel slimme ouderen zijn die een studie, een cursus, een training of een opleiding hebben gevolgd, om er vervolgens achter te komen dat we wel heel veel woorden in Nederland hebben, die aangeven dat je aan bijscholing hebt gedaan. Een slimme oudere solliciteert niet meer naar een nieuwe baan, maar ‘zetzetpeet' zich drie slagen in de rondte. Kennis en ervaring zijn goud waard. Zeker kennis die up-to-date is.

Omscholen tot ict'ers

Of ben je dertig jaar lang een postbode geweest en ben je ingehaald door de techniek? Misschien dat de postbodes zich kunnen laten omscholen tot ict'ers. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Weer eens de spijker op zijn kop Spoel! BTW: ik vond de woordspeling grappig...

Spoelstra, ouderen worden niet meer aangenomen.

De werkgevers willen namelijk vooral minumumloon jongeren die nog alles moeten leren inclusief dat de gouden bergen die de werkgever belooft van klatergoud zijn.

Ondanks al een ruim decenium aandacht voor de arbeidskansen voor ouderen is daaraan niets veranderd.
Ondanks het zogenaamde drijgende tekort van werkenden komt, opgeleid of niet, duur of niet, slechts 1 op de 10 ouderen binnen een redelijke tijd aan een baan.

"Misschien dat de postbodes zich kunnen laten omscholen tot ict'ers. Zo moeilijk is dat nou ook weer niet."

Op een dag weet je het; je kan zelfs geen ICT'er worden dus je wordt columnist voor Computable, want daar heb je aan lagere school al genoeg.

Wat een flauw stukje tekst weer zeg. En over die ouderen die zeuren; vegreet niet dat je later ook tot deze groep gaat behoren Jacob, misschien kom je ook eens op straat te staan en kan je niet meer voor je gezin zorgen zoals je dat graag zou willen, denk daar eens over na, wat de gevolgen daarvan zijn.

Het aap-noot-mies van de ICT-stoelendans is: junior vers van school, outsourcing of mensen uit India over de vloer, interne middelbare leeftijd, externe, interne oudere leeftijd. Beste baanzekerheid loopt af, (salaris)kosten lopen op. Kijk maar uit dat ervaren postbodes geen leuke stukjes gaan schrijven over wat ze allemaal met die gleuven en pakjes hebben meegemaakt ;)

postbodes die icter worden, ... tot het nivo van helpdesk medewerker of call agent of zo....
Nou die klussen verdwijnen massaal naar het nog goedkopere india, zelf op hoger nivo van project mgt en veel systeembeheer en software ontwikkeling kan allemaal goedkoper in india. Dus de it'er die daardoor overbodig wordt kan ook al geen postbode worden, maar ook geen stukadoor of tegelzetter, want daar hebben we inmiddels polen en bulgaren voor rondlopen.
Hoeze kenniseconomie laten weglopen....
Ik ben ietsjes ouder, heb het met werk en studie nog naar de zin, en zie nog mogelijkheden in de IT. Maar gaat het heen over 10 a 15 jaar? Nog flexibeler zijn en met onzekerheden kunnen leven, en je eigen groenten gaan verbouwen is nu het nieuwe denken.....
In het NU leven is het toverwoord... :-)

Jacob, welicht niet zo bedoeld maar je betoog over postbodes komt nogal denigrerend over .
Dit zijn iig mensen die echt werken !

[quote]Kennis en ervaring zijn goud waard. Zeker kennis die up-to-date is.[/quote]
Ohhh ???? Ik verdien mijn centen juist omdat ik een hoop oude onzin ken.
De moderne rommel kent iedereen wel, maar hoe de rotzooi functioneert krijgen de meeste broeders niet meer geleerd.

Wat een neerbuigend stukje weer.
Alsof je iemands intelligentie ook maar 1 punt zou kunnen opkrikken met een cursus. Als je voor pakweg 5.000 euro een cursus volgt, heb je een maand later 30 cm multomappen op de plank staan, die een waarde van 10 euro vertegenwoordigen. En je kans op een baan stijgt niet meetbaar. Er is geen cursus te vinden die je een baan garandeert, want die banen zijn er gewoon niet.

Het is niet alleen maar de komst van e-mail die er voor zorgt dat er geen post meer verstuurd wordt. Er wordt steeds meer via internet gewinkeld, dus er komen pakjes voor in de plaats.
Wat ik aan de deur krijg zijn vaak concurrenten van TNT, met hele slechte arbeidsvoorwaarden.

De TNT actie is een ordinaire bezuiniging. De trouwe oude garde verdient een salaris wat helaas niet meer kan concurreren met andere bezorgende bedrijven. Het voorstel is 'u bent postbode, u kunt postbezorger worden tegen de helft van uw uurloon'... Amerikaanse toestanden?

Vroeger (jaja, was alles beter...) liep er per wijk 1 postbode, nu, omdat er concurrentie moest komen, wordt dezelfde wijk door meerdere personen gelopen. Dus dezelfde hoeveelheid of minder post, door meer mensen. Hoe kan dat goedkoper gaan worden?

@jurist, Vwb belonen zullen het misschien wel Amerikaanse toestanden zijn maar niet waar het de postbezorging aangaat. Toegegeven dat er in de US heel veel aan de markt wordt overgelaten maar de US Postal service is daar juist geen onderdeel van. Dat geeft natuurlijk te denken. Waarom zou een land waarin zo ongeveer alles privaat is juist de postservice niet willen privatiseren?

@jaja, heel simpel. Je huurt mensen per minuut in, of per poststuk. Meer mensen maar ze maken minder uren. En als je ze dan ook nog eens minder betaald...

Ben het met voorgaande reacties eens. Wat een neerbuigend stukje over de postbodes. Mensen die door weer en wind die enveloppen in een gleuf stoppen en alleen maar kunnen fietsen. Niet iedereen heeft het geluk om te kunnen leren voor ICT'er....

Waarom leggen we de schuld niet gewoon heel eenvoudig waar die thuishoort: bij de vakbonden. Hun halsstarrige houding zorgt voor veel problemen. Nu als schrijnend voorbeeld in een tijd dat iedereen moet bezuinigen een looneis van 2% voor ambtenaren, terwijl die inkomens de laatste jaren al het hardst gestegen zijn. Waar haal je het ***** lef vandaan?

Zo ook bij de post. Variabele contracten waren out of the question, want de rechten moesten gewaarborgd blijven. Geen seconden nagedacht over meegaan in de moderne tijd, veranderingen in samenleving en op de arbeidsmarkt, de postmarkt zelf, de concurrentiepositie van TNT Post. Dit massa-ontslag heb ik zelf al anderhalf jaar geleden voorspeld omdat het de enige mogelijkheid was die de directie van TNT nog gegund werd.

En toen stonden de vakbonden op hun achterste benen. Beetje hypocriet, maar goed, dat schijnt in de vakbeweging te zijn ingebakken, dus dat verbaasde ook al niemand meer.

Concurrenten van TNT kunnen goedkoper werken door modernere contracten, flexibeler contracten en minder sociale lasten. Het tijdperk van het monopolie op de postmarkt is gelukkig voorbij, daar zullen de vakbonden aan moeten gaan wennen, nee, hadden ze al aan moeten wennen.

Het denken binnen de vakbeweging is zo conservatief, dat het op mij regelmatig overkomt alsof men daar nog in de jaren 60 van de vorige eeuw leeft en van tijd tot tijd met een tijdcapsule even een uitstapje maakt naar 2010 om hier op TV te verschijnen om vervolgens weer rap terug te keren naar de prehistorie.

Nog een flauwe woordspeling:"Maar je zult maar vijftig zijn en je hele leven postbode zijn geweest en dan kom je nu op straat te staan."
Postbodes stonden hun hele leven toch al op straat!

Als ik postbode was en de laan uitgestuurd werd ;) wist ik het wel. Ik ging solliciteren in een lekker warm land waar ze nog wel gebruik maken van de post en daar m'n tijd verder uitdienen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-10T09:59:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.