Spoelstra spreekt: ICT’er in joggingbroek

Jacob Spoelstra

Ik las vorige week op de Computable-website dat thuiswerkers 39 procent productiever zijn dan hun niet-thuiswerkende collega’s. Hierbij werd aangegeven dat het wel belangrijk is dat je thuis een goede werkplek hebt met de juiste ict-ondersteuning. Ga dus niet thuiswerken op de bank in je joggingbroek.

Vooral niet dat laatste. De joggingbroek is namelijk het luiste kledingstuk dat er is. Als je een joggingbroek aan hebt, had je dus geen puf meer om een spijkerbroek aan te trekken. Toen de uitvinder van de joggingbroek voor het eerst zelf een joggingbroek aan had, is hij direct gaan zitten en heeft hij gezegd: ‘Zo deze jongen komt vandaag niet meer van de bank af.’

Stoere piloot bij Top Gun

Je ziet ook nooit iemand joggen in een joggingbroek. Als je een joggingbroek aan hebt, dan zeg je eigenlijk: ‘Ik weet niet wat jullie allemaal van plan zijn vandaag, maar ik heb daar dus geen zin in.’ Je ziet weleens mensen die hebben een joggingbroek aan en een leren jas. Dat is helemaal raar. Dan zegt je bovenkant: ‘Ik ben een stoere piloot, ik heb gesolliciteerd bij Top Gun.’ En je onderkant zegt: ‘Maar ik ben helaas niet aangenomen.’ Dus thuiswerken prima, maar niet in een joggingbroek.

Als je mensen vraagt wat ze het meeste missen als ze thuiswerken, dan roepen ze bijna allemaal het contact met mijn collega’s. Maar blijkbaar levert het contact met je collega’s, behalve dat het leuk is, niks op. Sterker nog, je wordt er 39 procent minder productief door. Contact met anderen werkt dus voor de productiviteit averechts.

Mensenschuwe, autistische nerds

Laten we dus alle overleggen ook maar afschaffen en gewoon weer mensenschuwe, autistische nerds gaan aannemen. Voor het contact met de klant nemen we dan wel speciaal een sociaal iemand aan die heel goed kan uitleggen dat we de afgelopen periode wel heel productief zijn geweest, maar niet echt hebben gemaakt waar de klant eigenlijk om heeft gevraagd. En dat komt allemaal omdat de ict’ers thuis hebben gewerkt.

Voor de mensen die hieronder nu gaan schrijven dat ik wel eens betere columns heb geschreven; ik heb deze column thuis geschreven. In mijn joggingbroek.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Voor de mensen die hieronder nu gaan schrijven dat ik wel eens betere columns heb geschreven; ik heb deze column thuis geschreven. In mijn joggingbroek."

In tegendeel, je hebt jezelf weer overtroffen!

Leuk stuk! Ik zie wat overeenkomsten tussen mijn eerdere stuk.

Maar ik sluit me wel aan dat voor sommige functies IQ belangrijker is dan EQ. Ergo geldt dit niet voor alle functies in de ICT.

Mooi stuk Jacob. Ook wel herkenbaar die afleiding van collegae. Maar thuiswerken is voor mij geen optie. Misschien moet ik gewoon een eigen kantoortje krijgen. :)

Laat die joggingbroek maar lekker zitten. Die wil ik niet eens hebben.

Weet je wat het ergste is. Mensen die in hun joggingbroek naar hun werk komen. Een soort vragen om ontslag met voorbedachte rade. Als ze zich er niet van bewust zijn, zijn ze waarschijnlijk van nature lui, als ik Jacob moet geloven..

Kleding of plek maakt niets uit. Het gaat om de dicipline. Ik werk vanuit vergaderzalen, kantoren, hotels, vliegvelden en ook vanaf de keukentafel. Overal is afleiding als je daar gevoelig voor bent. Op kantoor zijn het collega's, op het vliegveld zijn het al die andere mensen en aan de keukentafel is het al het andere in huis.

Mensen die thuis productiever zijn dan op kantoor moeten eens bij hun zelf ten rade gaan waarom. Het enige grote voordeel aan thuis werken is de afwezigheid van reistijd. Dus je totale werkdag wordt korter.

En als je je werk beter doet in een joggingbroek, waarom niet. Trouwens heb ik er zelf geen.

Onlogisch commentaar, geïllustreerd met stigmatiserende superlatieven, jammer....omdat het artikel waaraan wordt gerefereerd inhoudelijk hout snijdt.

Op de bank? Dan mag ik hopen met een tablet terwijl je samen met je vrouw naar As the world turns zat te kijken.

Ik moest hard op lachen door de laatste zin van het stuk! Toch denk ik dat veel mensen die thuiswerken wel in een joggingbroek gaan zitten en procentueel gezien werkt dit dus niet negatief.

Henk,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook vaak thuis rondloop in mijn trainingsbroek en slobbertrui. Heerlijk om een dag niet strak in pak te lopen. En stukken comfortabeler.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-12T11:05:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.