Spoelstra spreekt: ICT-juichpak

Jacob Spoelstra

Vroeger hadden we geen juichpak van Roy Donders. Toen zongen we gewoon ‘Hij is een hondenlul’ in onze gewone kleren. Nu hebben we een Roy Donders-juichpak en staan we voor hondenlul. Niet met het voetbal overigens want dat gaat fantastisch. Tenminste, terwijl ik dit schrijf, leef ik nog steeds in een roes dat ‘we’ van Spanje hebben gewonnen.

De scheidsrechters op het WK staan wel voor hondenlul. Dit komt doordat voetbalorganisatie FIFA systematisch weigert te automatiseren. Weliswaar hebben we nu de doellijntechnologie, maar verder moet de scheidsrechter het met zijn fluitje en zijn eigen ogen doen. En een bus scheerschuim. Deze gebruikt hij als spelers op 9,15 meter afstand moeten staan. Super handig. Ik gebruik de bus scheerschuim nu ook in het dagelijks leven voor als ik vervelende mensen op afstand wil houden.

Flut argumenten

Overigens is de FIFA niet de enige die niet van nieuwe technologische ontwikkelingen gebruik wil maken. Menig ict-bedrijf maakt dagelijks mee dat het zijn klanten niet kan overtuigen dat digitaal werken sneller en betrouwbaarder is en tegen minder kosten. Ook dan worden flut argumenten genoemd als ‘ja, ik wil het toch zelf kunnen controleren’, ‘een face to face-contact is toch beter’ of nog de ergste ‘ik kan het zelf sneller’.

Niet dat deze argumenten lang stand houden, want de geschiedenis heeft uitgewezen dat alles wat geautomatiseerd kan worden, op den duur wordt geautomatiseerd. Of het wordt uitbesteed aan een derdewereldland. Of dit een reden is om te juichen? In ieder geval niet in een Roy Donders-juichpak.

Nederland wereldkampioen in 2026

Overigens werkt het juichpak van Roy Donders pas voor het WK in 2026. Het pak kost slechts 9,99 euro en zal wel worden gemaakt door kinderen uit de derde wereld. Omdat deze kinderen dat juichpak nu moeten maken, kunnen ze niet voetballen en zullen dus nooit een topvoetballer worden. Hierdoor helpt het juichpak Nederland op het WK in 2026 alsnog wereldkampioen te maken.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik sta in de supermarkt, en reken mijn boodschappen af.
'Spaart u ook zegeltjes voor Roy Donders ?' vraagt het meisje aan de kassa.
'Uhhh wie is dat ?' en ze wijst naar een levensgrote kartonnen idioot in een oranje pak.
Ja... zelfs ik heb begrepen dat er iets met voetballen op de tv schijnt te zijn, en maak het kind op mijn bekende geen enkele twijfel achter latende vriendelijke manier duidelijk dat ik geen interesse heb.

Jacob, ook ik verdien een prettige boterham met automatisering, maar ik ben er nog niet achter waar dat heeft geleid tot een snellere, efficiëntere of anderszins betere manier van werken.

Leuke column. Zijn er al plannen voor een 'Jacob Spoelstra-juichpak'?

@Pascal.
Zit je in de verkeerde branche?
Ik denk dat als banken de betalingen met de hand doen dit toch echt wel langzamer gaat.
Hetzelfde voor snelheidscontroles met nummerbord herkenning.
Afrekenen bij supermarkten met streepjescode i.p.v. alles uit het hoofd leren.
bibliotheek boeken lenen/verlengen.
tomtom
digitale belastingaangifte voor de burger
wikipedia

voorbeelden genoeg?

Jacob, ik vind dat we het juichen moeten automatiseren. Dan juichen we nooit te vroeg of te laat (JIT) en ook alleen als het doelpunt is goedgekeurd. Dat wordt dan virtueel juichen zonder kinderarbeid.

@Ad
Laten we wel subtiel/functioneel blijven en het niveau van de Heer Donders evenaren met een

Jacob Spoelstra "Ik klets ook uit mijn nek" sjaaltje o.i.d.
Veel plezier iedereen vanavond!

@Corne,

Ik niet zo oud, maar van oude stempel.
In de praktijk houdt dit in dat ik een heilig geloof heb in bewezen betrouwbare systemen onderhouden door mensen met kennis van zaken.
Een erg ouderwetse visie moet ik toegeven.
Overal waar ik snelle jongens ui de klik-klak-klaar cultuur rommel zie opleveren, kan ik vast stellen dat dingen langzaam, niet goed of helemaal niet werken, en dat tegen een bedrag waar zelfs ik genoeg aan zou hebben als ik een gitaarzaak of pianohandelaar binnen wandel.

In China zijn ze anders hard bezig om de 300 miljoen in fabrieken werken weg te automatiseren m.b.v. robots. Dus dat zijn dus straks vele miljoenen ouders die hun ene kind gaan lopen drillen voor de kunsten of sport.
Het is nu al duidelijk dat de 21e eeuw door China gedomineerd zal gaan worden.

Goede column! Al moet ik toegeven dat ik stiekem ook heb gespaard voor een juichpak...

In ieder geval is ook zeer vaak zo 'dat de techniek (lees: automatisering) er is dus zal ze gebruikt worden!'. Of je nu wilt of niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-18T09:55:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.