Spoelstra spreekt: Geen bucketlist

Jacob Spoelstra

Ik hoor jongeren te pas en te onpas 'YOLO' roepen. Persoonlijk vind ik het leven veel te kort om de hele tijd YOLO te roepen. Maar je moet alles uit het leven halen, dat is een beetje de mentaliteit tegenwoordig. Een vriend vroeg laatst aan mij: Jacob, heb jij een bucketlist? Ik zeg, hoe bedoel je? 'Nou gewoon, een lijst met dingen die je nog heel graag wilt doen voordat je doodgaat.' Ik zeg nee, ik heb wel een lijst met dingen die ik nog moet doen voordat mijn vrouw thuiskomt.

Volgens een onderzoek van vacaturesite Monsterboard heeft de gemiddelde ict’er ook geen bucketlist. De jobsite heeft vijfhonderd ict’ers ondervraagd naar hun inzicht in hun eigen carrièrewensen. Nu moet je met onderzoeken door bedrijven altijd oppassen omdat ze nogal sturend zijn op een uitkomst die voordelig is voor het bedrijf dat de opdracht heeft gegeven voor het onderzoek.

Blinde werkkrachten

Bij een onderzoek van Monsterboard weet je van te voren al dat de uitkomst is dat we meer op Monsterboard moeten kijken. De belangrijkste uitkomst van het onderzoek van Monsterboard was dat meer dan de helft van de ict’ers geen carrièredoel heeft. Daarnaast geeft 40 procent aan weleens een baan te hebben aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden. Ook heeft de helft van de ondervraagden niet actief gezocht naar zijn laatste baan en weet één op de drie niet eens waar ze moeten zoeken naar een andere baan.

Samengevat zijn ict’ers dus, volgens Monsterboard, blinde werkkrachten die zonder te zoeken de eerste de beste baan aannemen die ze wordt aangeboden. Daarbij denken ze niet na over een volgende carrièrestap. Als ze dit al doen rijden ze verdwaasd rondjes door de stad op zoek naar een grote banenwinkel en doordat ze niet weten hoe dat www.internet.nl ook al weer werkt, komen ze niet op vacaturesites als Monsterboard terecht.

YOLO

Zelf denk ik dat de gemiddelde ict’er gewoon tevreden is met zijn werk en helemaal geen zin heeft om een andere baan te zoeken en zeker geen zin heeft stompzinnige enquêtes in te vullen van een vacaturesite. Daar is het leven veel te kort voor. YOLO!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als je als ICTer een carriere wilt hebben, zul je voortdurend je kennis moeten actualiseren en uitbreiden. Ook heb je ervaring in verschillende soorten projecten nodig. Voor de meeste ICT bedrijven is dat niet belangrijk, want investeren in medewerkers is een kostenpost. Deze bedrijven hebben het liefst "blinde werkkrachten die zonder te zoeken de eerste de beste baan aannemen die ze wordt aangeboden."
Pas toen ik ZZP werd ben ik echt gaan nadenken over wat ik in mijn werk wilde. Als ZZP kijk ik nooit meer op monsterboard naar banen die ik toch niet interessant ga vinden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-24T09:30:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.