Spoelstra spreekt: Vrouw niet geschikter dan man

Zo eens in de zo veel tijd probeert weer iemand het om meer vrouwen in de ict te krijgen door te roepen dat vrouwen op een aantal punten veel beter zijn dan mannen. Het is wat mij betreft een overbodige discussie. Ik ken veel vrouwen in de ict en die zijn zonder uitzondering allemaal toppers. Zet ze alleen niet bij elkaar want dan krijgen ze ruzie.

Maar vorige week vond toch weer iemand het nodig om op deze website de discussie op te rakelen. Het artikel was me eerst niet eens opgevallen, waarschijnlijk omdat het door een vrouw geschreven was, maar ik ben toch blij dat ik het heb gelezen want ik heb in tijden niet zo gelachen. Het begon al met de titel ‘Vrouwen blinken uit in businessanalyse’. Het eerste wat ik dacht was ‘dat kan wel kloppen maar ze hebben er wel heel veel woorden voor nodig’.

Melkertbaan

Vervolgens schrijft de ‘expert’: ‘Veel mensen denken bij ict meteen aan techniek, aan programmeren en aan ‘moeilijk’. Maar het is tegenwoordig al helemaal niet meer zo moeilijk.’ Kortom, dacht ik, een vrouw kan het. Ze zet er nog net niet bij dat het jammer is dat we ze niet meer hebben, want eigenlijk is het een Melkertbaan.

Het grote probleem, volgens de schrijfster van het stukje, is dat mannen te snel in oplossingen denken en te veel focussen op het resultaat. Dat klopt, als vrouwen een probleem hebben, dan willen ze geen oplossingen, ze willen erover praten. Het probleem is er dan nog steeds, maar ze hebben het wel lekker van zich afgekletst.

Verschillende soorten mensen

En nu doe ik dus hetzelfde als de schrijfster van het artikel, ik stigmatiseer alsof je maar twee soorten mensen hebt: mannen en vrouwen. Dat is niet zo. Je hebt heel veel verschillende soorten mensen onder zowel mannen als vrouwen. Alle mannen zijn niet autistische nerds die denken dat Star Wars echt gebeurd is. Ik ken ook mannen die zich heel goed in kunnen leven in de klant, goed kunnen communiceren en lekker ruiken. Ze mogen tegenwoordig nog met elkaar trouwen ook.

Zo ken ik ook vrouwen die allergisch zijn voor daglicht, leven op Red Bull maar wel goede programmeurs zijn. We zijn niet allemaal hetzelfde. Tenminste, dat is nou mijn analyse. Lekker kort opgeschreven.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is starwars niet echt gebeurd dan?
*snik* .... helemaal van de wap af :(


On topic: helaas hebben sommige mensen het stigmatiseren / hokjes denken nog steeds nodig om zichzelf te kunnen profileren als "beter dan anderen". Juist de combinatie van eigenschappen maakt mensen uniek en tot wie ze zijn. De uitdaging is daar optimaal gebruik van te maken en een baan te vinden waarbij dit het beste tot zijn recht komt.
Of dat nu standup commedian is of businessanalist doet er dan niet toe.

Ik ben blij dat je er net zo luchtig over denkt als ik Jacob. Als schrijfster van het 'light reading' artikel voel ik me toch geroepen om te reageren. Als stand-up comedian moet je hier toch ook de humor van inzien.
Natuurlijk zijn we allemaal verschillend, en gelukkig maar. Er zijn zowel mannen met meer 'vrouwelijke' trekjes als vrouwen met meer 'mannelijke' trekjes. Tot die laatste categorie benoem ik mezelf dan ook graag, want ik hou ook niet van miepende mutsen, en nee, je moet vrouwen al helemaal niet bij elkaar zitten want dan is er ruzie in de tent. Was voor mij overigens de reden om uit de wereld van teamleider te stappen toen ik teamleider werd bij administratieteam met alleen maar vrouwen (en gezeik).

Ik denk zeker niet in hokjes (Pa Va Ke), ik vind dat iedereen uit moet gaan van zijn eigen kracht. Maar van nature hebben mannen en vrouwen op sommige punten een streepje voor. De een wat meer dan de ander...
Overigens was ik me er niet van bewust dat ik als expert elk artikel wetenschappelijk moet onderbouwen. Ik zal er rekening mee houden....denk ik, of misschien niet. Want ik ben niet zo'n volgzaam type ;-)

Mijns inziens draait het hele principe wat hier geprobeerd te duiden om diversiteit in competenties en kwaliteiten in plaats van om je geslachtskenmerken. En ja, in grote groepen kun je onderscheiden dat er overeenkomsten en verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Maar laten we vooral ons richten op het inrichten van effectieve teams en daar criteria voor gaan hanteren, los van geslacht.

Waarom werken er nog steeds veel minder vrouwen dan mannen in de IT?
Eigenlijk maakt dat niets uit zolang de vrouwen maar hun keuze baseren op wat ze zelf willen ipv aangepraat krijgen. Ditto voor mannen uiteraard.

De gemiddelde vrouw bestaat imaginair wel degelijk. Er zijn er zelfs talloze van. Het is maar net op basis van welke verzameling van eigenschappen je mannen en vrouwen onderzoekt en hun respectievelijke gemiddelden van verzamelt. Omdat het soms over complexe combinaties van eigenschappen kan gaan, is niet altijd verzekerd dat de gemiddelde vrouw uit een vergelijking ook werkelijk voorkomt. Althans, zo hebben ze het mij vroeger uitgelegd. Maar het gemiddelde zegt overigens niet alles. Mannen en vrouwen kunnen gemiddeld even intelligent zijn, maar als de variantie bij vrouwen groter is, bestaat de groep van de honderd talentvolste mensen in een bepaald vakgebied grotendeels uit vrouwen (een groep van de minst talentvolle dan vermoedelijk ook). In Amerika is het niet politiek correct om dit te suggereren. Een bestuursvoorzitter van Harvard heeft een aantal jaren geleden erom zijn carrière aan de wilgen kunnen hangen. Je kunt natuurlijk weer groeperen op verzamelingen van eigenschappen waarvan de variantie ook of juist niet identiek is als het gemiddelde gelijk is. Dit soort eigenschapsverzamelingen is vast wel aan te leggen. Het is dus maar wat je onderzoekt.

@JUDITH VAN DE VORLE: "Overigens was ik me er niet van bewust dat ik als expert elk artikel wetenschappelijk moet onderbouwen. Ik zal er rekening mee houden....denk ik, of misschien niet. Want ik ben niet zo'n volgzaam type ;-)"
Ja je moet elk artikel wetenschappelijk onderbouwen, anders moet je zeggen "ik vind", "ik denk", "ik vermoed", etc, enz. Doe je dat niet dan verkondig je kennelijk DE waarheid en die zie ik graag wetenschappelijk onderbouwd. Heeft niks met volgzaamheid te maken trouwens, wel met het van zich af praten van problemen waar Jacob het al over had. Kennelijk ben je wat dat betreft best een echte vrouw!

Jacob,
Vroeger; ...toen je een meisje was kletste je heel anders...?


Ach, maakt 't uit.
Vrouwen zijn er voor onze (de) lol.
Wij mannen zijn meestal lelijk en kunnen er niks van.
De rest is emancipatie.
Zoals je schreef Jacob; vrouw niet geschikter dan man.

Waarom roep ik de hond en vraag het mijn vrouw...?
Probeer dat maar eens andersom.

...Jacob (nog even tussendoor) en Judith van de Vorle,
15 jaar geleden, wat zeg ik, 16 jaar geleden toen ik mijn aanstaande ex (...volgens het CBS) tegen kwam had ik een hondje uit het asiel. Hij heet 'Schoffie' echter ik noem hem 'Koffie' lees: krijg je nagenoeg geen ruzie in een drukke winkelstraat...
Het overgrote deel die je tegen komt zegt: "ja, lekker" (???)

Maar goed, wij op bezoek naar de toenmalige aanstaande schoonouders.
Bij aankomst na 2,5 uur rijden springt Koffie enthousiast uit de auto.
Was een redelijk bereden straat, dus IK moest opletten en ingrijpen.
Wat doe je dan? KOFFIE - HIERrrr!
Had je mijn aanstaande ex en haar moeder moeten zien kijken, sinds die tijd zijn Koffie, schoon-pa en ik onafscheidelijk. Vrouwen begrijpen er ook nix van.

Wij mannen zijn alert en begrijpen dat er soms ingegrepen moet worden - no matter what? Daar moet Judith van de Vorle het toch mee eens zijn.
Overigens is het die dag, toch nog goed gekomen tussen Koffie en mijn aanstaande ex schoonmoeder. Maar ik heb het gevoel dat ze mij toch een beetje wantrouwig aankijkt... en mij anders behandeld als haar andere 3 schoonzonen.
Koffie heet nu 'ouwe Koffie', is een beetje doof en ziet slecht, maar dat mag ook wel als je als hondje 17 jaar bent en nog steeds (af en toe met veel daglicht) achter een balletje aanrent. Euh, ...balletje is een tennisballetje natuurlijk – niet ondergetekende Judith.

@Judith: Ja, het grootste probleem van het artikel was eigenlijk wat Hens een beetje bot verwoord.

Je loopt een hoop opinies en subjectieve opvattingen als feiten te verkondigen. Als ze dan ook nog eens discriminerend zijn, gaan er een hoop mensen over vallen. Als je dingen verkondigt als mening of ervaringen is het een stuk makkelijker voor iedereen om het 'luchtig' te houden.

Wij nerds zijn net terug gekomen van de nieuwe Star Wars film, waar de hoofdpersonage, ook een vrouw, alles al kan; ze is een top monteur, prima piloot, redelijk schutter en een groot krijger zonder daar ooit voor geleerd te hebben. Maar goed, om PaVaKe nog verder teleur te stellen, dat is een SF sprookje :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-27T11:33:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.