Spoelstra spreekt: Nul verstand van ICT

Afgelopen week hingen er weer allemaal vlaggen met schooltassen uit voor de kinderen die voor hun examen waren geslaagd. Examentijd is altijd een spannende tijd. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) neemt tijdens deze periode altijd de klachten waar. Veel klachten die ze binnen krijgen gaan er over dat de examens te moeilijk zijn. Ik zou zo graag de telefoon opnemen en die klacht aanhoren. Het examen was te moeilijk? Misschien had je dan eerder moeten beginnen met leren. Voor allerlei andere dingen heb je wel tijd. En dan de telefoon weer opleggen.

Het LAKS heeft tevens een onderzoek gehouden onder 88.000 leerlingen waaruit naar voren kwam dat veel leerlingen zich mateloos ergeren dat hun leraar nul verstand van ict heeft. Het gaat in de klas zelfs al mis met het opstarten van de beamer of het bekijken van een Youtube-filmpje. Een beamer opstarten of Youtube-filmpje bekijken, dat is toch geen ict? Dan is het openmaken van een blik snert ook koken.

Enzo Knol

Misschien vindt de leraar het wel vervelend om een Youtube-filmpje te openen omdat Youtube zijn baan aan het overnemen is. Youtube is de nieuwe leraar. Mijn kinderen worden opgevoed door Enzo Knol. Nu kun je je heel erg hard afvragen of dat wel zo’n goed idee is. Vorige week kwam er nog een bekende Youtuber in het nieuws omdat hij bovenop een rijdende trein was gesprongen. Je mag hopen dat deze jongen later niet de leraar van je kinderen wordt. Gezien de onhandigheid waarmee hij het deed, zou me dat niks verbazen.

Leraren hebben nooit uitgeblonken in nieuwe technologie. Als je vroeger in de klas dia’s ging kijken, dan duurde het ook minstens een half uur voordat de eerste dia op het scherm zichtbaar was. En dan was de dia nog op de kop ook.

Spijkerschrift op stenen tabletten

Een veel gehoorde klacht van leraren daarentegen is dat leerlingen tegenwoordig zo slecht schrijven. De opstellen beginnen steeds meer op de recepten van je huisarts te lijken. Maar is dat erg? Het kerven van spijkerschrift op stenen tabletten hebben we ook niet echt meer onder de knie. De economische gevolgen daarvan zijn ook meegevallen. Tenminste, dit heb ik gezien op Youtube. Mijn jongste dochter toonde het mij.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-22T10:56:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.