Spoelstra spreekt: Niet voor vrouwen

Om de zoveel tijd probeert weer iemand het om meer vrouwen in de ict te krijgen. Zo las ik vorige week hier op de site ook weer een dappere poging van iemand die vier tips gaf om meer vrouwen binnen je ict-bedrijf te krijgen. Mijn stelling is dat dit onbegonnen werk is omdat vrouwen het nu eenmaal minder leuk vinden om in de ict te werken. Dat kan.

Sommige dingen zijn echt dingen die wij mannen alleen leuk vinden, zoals het spelen met modeltreintjes op zolder, vissen of een bushokje slopen. Vooral vissen trouwens. Dat zie je erg weinig vrouwen doen. Als je er namelijk de hele tijd doorheen gaat zitten kwekken, bijten ze niet.

Wij mannen willen overigens best meer vrouwen in de ict. Graag zelfs. Er is geen mannelijke ict-manager die na het sollicitatiegesprek tegen de hr-medewerker zegt ‘goede kandidaat, maar wat jammer dat het een vrouw is’.

Systeembeheerders met paardenstaart

Ik moest laatst optreden op een Techdag waar voornamelijk nerds op afkwamen. Je kon het gewoon ruiken. De paar vrouwen die aanwezig waren stonden in de standjes van de aanwezige ict-leveranciers die het evenement sponsorden. Ik had het wel leuk gevonden als zij als gadget een bus deo zouden uitdelen.

Toen ik vanuit achter de zaal inkeek, had ik nog wel even goede hoop. Ik dacht nog ‘nou, er zijn veel meer vrouwen dan ik dacht’. Maar toen ik op het podium de voorkant kon bekijken bleken het toch allemaal systeembeheerders met een paardenstaart te zijn.

Aanleg voor autisme

We houden nu eenmaal van andere dingen. Een beetje ict’er hoort ook aanleg voor autisme te hebben. Daar zijn vrouwen ook minder goed in. Ik heb bij een ict-bedrijf gewerkt waar tijdens een sollicitatiegesprek een kandidaat vrouwen geen hand wilde geven omdat hij moslim was. De kandidaat is gewoon aangenomen. Het vrouwelijke hoofd HRM zei ‘deze programmeur geeft me geen hand, maar hij praat tenminste met me en dat kan ik van de meeste andere programmeurs van ons bedrijf niet zeggen’.

Dus van mij krijgt u geen vier tips om meer vrouwen in de ict te krijgen. Vier tips, dat zijn ook veel te weinig woorden om een vrouw te overtuigen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gelukkig is het niet waar. Zelf werk ik al meer dan 28 jaar in de IT. Het vrouwennetwerk van het VHTO bewijst dat er steeds meer vrouwen bijkomen. Ook op de hogeschool waar ik nu werk komen steeds meer technische vrouwen. Inmiddels hebben we een hele klas vol dames, ok, nog niet genoeg, maar het is een opgaande lijn. Vaak moet ik meer de ouders van de potentiële studentes overtuigen, dan de meiden zelf.
De reden waarom vrouwen toch uit de IT stappen heeft niets te maken met voorkeur, maar alles met de vooroordelen waar we mee te maken krijgen. Als vrouw heb ik altijd mijn titels op mijn visitekaartje. Niet om te bluffen, maar om te zorgen dat ik niet voor de secretaresse of de koffiejuffrouw wordt aangezien. Ervaring leert dat dit nodig is. Het trieste van dit verhaal is dat dit vooral in Nederland en België nodig is. In andere landen is dit veel minder een issue.
Alleen in Nederland krijg ik nog steeds 'test' vragen van collega's, vakgenoten en opdrachtgevers die niet aan mannelijke collega's gesteld worden. Is men telkens weer verbaast als ik het echt blijk te weten. Soms wordt je er moedeloos van. Aan het eind van het jaar ga ik in Duitsland weer als expert optreden, daar kan het gewoon. Ik laat niet heel vaak iets van me horen in dit soort discussies, want ik wil niet 'die vrouw' zijn. Maar deze column maakt het echt te bont. Vrouwen doen het prima in de IT, als de 'old boys club' ze serieus gaat nemen.

Gelukkig werk ik nu met de nieuwe generatie IT-ers. Meiden en jongens. Het lijkt erop dat hier veel minder vooroordelen zijn. Er is dus hoop ...

Misschien dat de redactie eens wat aandacht moet besteden om via vier tips de mannelijke lezers bij te scholen, zodat ze hun vooroordelen tegen vrouwelijke it'ers laten varen. Het zou helemaal mooi zijn als je daarmee ook het sociale bewustzijn van it-moslims kan verbeteren.

Kan iemand mij uitleggen wat moslim, jehova, katholiek of hindoe met IT te maken heeft?

Jan,
vrouwen en gelovigen hebben geen humor, zijn snel beledigd en worden beiden niet door IT-ers begrepen?

Als vrouwelijke programmeur ben ik het niet echt met je eens. Ook vannuit mijn opleiding ken ik genoeg vrouwen die ict ook leuk vinden en goed zijn in hun vak.
Ik vraag mij af of mannen er ooit wel eens over nagedacht hebben dat het misschien voornamelijk aan hun gedrag ligt dat ik, maar misschien ook andere ict-vrouwen, niet meer in de ict willen werken. Zo wordt er op sollicitaties naar je gekeken alsof je de plaatselijke dierentuin bent en mag je al blij zijn als je een gesprek kunt voeren (dat niet vrouwonvriendelijk is of over games of voetbal gaat).

@Jessica
Ik begrijp dat je niet meer in de ICT wilt werken, of dit aan het gedrag van je collega's ligt of aan het feit dat je de werkdruk niet aan kon laat ik even in het midden. Ik volg al sinds de jaren 90 dit soort discussies en lees de rapporten, conclusie hierin is dat 'vrouwonvriendelijke' zit in het feit dat veel functies in de IT niet parttime in te vullen zijn. Als je de buitenspelregel in het voetbal niet begrijpt dan moet je lekker gaan korfballen ofzo en ik ben bang dat Tanja mijn gelijk hierin bewijst.

@Tanja
Als ik even op je profiel kijk dan zit er een wereld van verschil tussen de theorie van lesgeven en de praktijk van het beheren. Vrouwen zijn trouwens oververtegenwoordigd in het onderwijs en bij de overheid omdat deze sectoren wel ruime mogelijkheden voor parttime bieden. Poltieke correctheid van diversiteit op de werkvloer gaat dus al scheef in bepaalde sectoren, ik zie trouwens dat je op reacties op je opinies inhoudelijk niet veel verder komt dan:

"Dank allemaal voor het leuke en inhoudelijke commentaar. Goed om te zien dat er nog veel collega's zijn met een gedegen kijk op de zaak."

Je hebt het misschien gemist maar er zaten veelal ronduit afwijkende meningen in, Jacob heeft dus gelijk als hij stelt dat je wel meer dan 4 tips nodig hebt om een vrouw te overtuigen van haar ongelijk omdat ze vooral de bevestiging zoekt in haar misplaatste gelijk. Het vooroordeel van Jacob betreft namelijk de mannelijke beheerders met een paardestaart, zeg maar de Unix hippies die nog altijd al die systemen uit de jaren 60 en 70 draaiende houden die niet gebaseerd zijn op Excel maar Cobol.

Onbekend maakt onbemind. Ik ben in 1982 begonnen als analist-programmeur en vond dat werk het leukste werk wat ik ooit gedaan heb. Ik ben er mee gestopt omdat mijn werkgever niet meer zelf ontwikkelde. Dat was toen ik 3 kleine kinderen had en mijn werkgever wel ander werk voor mij had. Web-beheer en advisering. Toen ik elders solliciteerde bleek dat de combinatie kinderen en vaak van huis en lange reistijden een struikelblok bleek. In deze huidige tijd zijn lange reistijden niet meer nodig gelukkig. Dus door de mogelijkheid om thuis te werken zou het eenvoudiger moeten zijn vrouwen binnen te halen.

p.s. thuiswerken met kleine kinderen over de vloer is nog steeds geen goed idee

@Ewoud, fijn dat je research doet. Helaas niet helemaal gelukt. Ik werk al jaren full time. Ik werk niet alleen in het onderwijs, maar ook als consultant in de praktijk. Nu via de hogeschool in detachering, gewoon omdat je in het HBO moet weten wat er in de praktijk gebeurt. En als je ergens werkdruk hebt, dan is het wel in het onderwijs. Door het aantal vacatures, werkt iedereen meer dan een full time baan. Ja, dat kan ik net als mijn mannelijke collega's prima combineren met 2 kinderen. Veel collega's weten niet eens dat ik kinderen heb. Bij het HBO ICT onderwijs is de afspiegeling man/ vrouw gelijk aan de praktijk.
En omdat ik jaren heb gevoetbald weet ik precies wat buitenspel is. In mijn tienerjaren zelfs regiokampioen geweest.
Oh ja, voordat je erover begint: ik weet ook heel veel van auto's.
Het zal de analist in mij wel zijn, die op de details let? Daarom vragen opdrachtgevers mij ook telkens terug.

@Tanja
Mijn naam schrijf je met een T, je let blijkbaar toch niet zo goed op de details.....

"Verder worden in de studie ook de factoren genoemd die volledige participatie van vrouwen in deze sector belemmeren: a) culturele tradities en stereotypen met betrekking tot de rol van de vrouw, b) innerlijke barrières en sociaal-psychologische factoren zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, ontoereikende onderhandelingsvaardigheden, een risicovermijdende en negatieve houding ten aanzien van rivaliteit op de werkvloer en c) externe obstakels zoals een sterk door mannen gedomineerde omgeving, problemen om het evenwicht te vinden tussen werk en privéleven en het gebrek aan rolmodellen in deze sector."

Bovenstaande laat zien dat er vele factoren zijn waardoor er soms minder vrouwen in een sector zijn of minder mannen want deze zijn dus zoals de cijfers laten zien zwaar ondervertegenwoordigd in het primaire onderwijs. Maar dat zal misschien wel komen doordat de meeste vacatures parttime banen zijn waardoor je er al snel 3 nodig hebt om tot een 60-urige werkweek te komen.

Ik ken namelijk nogal wat beheerders die 40 declarabele uren bij de klant maken en dan nog zeker 20 uur reistijd hebben waardoor ik de reactie van Kitty prima begrijp. Helaas vergeet ze nog even dat als het thuiswerken makkelijker wordt dit ook geldt voor offshoring;-)


Ewoud is zo geworden omdat die vroeger nooit een manlijk rolmodel in de klas heeft gehad :-)

Excuses voor de tikfout, helaas mag je na plaatsing geen wijzigingen meer doen, ik zag de tikfout idd te laat. Mijn CV en de reviews spreken voor zich en behoeven geen commentaar in algemeenheden. Dus daar ga ik niet meer op in. Daar gaat de discussie ook helemaal niet over. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat, vooral in Nederland, het werkklimaat in onze sector door vooroordelen wordt beïnvloed. ( bijvoorbeeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/vrouw-dan-krijg-je-vage-feedback-11057914-a1562709). Sommige commentaren laten dit ook zien. Helaas daalt het niveau nu zo erg, dat ik niet meer aan deze discussie ga deelnemen. Ik hoop dat sommige collega's hun wereld wel willen vergroten. Ieder kiest zelf of hij hoe groot of klein zijn/ haar wereld is.

Tanja,
Jouw wereld van consultancy is hard schreeuwen, iedereen op zijn/haar kop schijten en dan hard wegvliegen. Mijn wereld is die van de 'deadlines' waarin je soms wel dagen maakt van 14 uur, vaak ook nog eens onvoorzien omdat je incidenten niet kunt plannen. Deze ken je waarschijnlijk alleen uit de krant als je weer eens leest over een bedrijf dat getroffen is door een discontinuïteit in de digitale keten. Soms raken onze werelden elkaar en dan ontstaat er dus 'wachttijd' in een project doordat een sleutelpersoon een parttime dag heeft. Zeg maar zoiets als coalitieonderhandelingen die stil gelegd worden omdat Jesse Klaver op vrijdag een papadag heeft.

Prachtig om weer te zien dat een stuk van Jacob te serieus genomen wordt en tot hele discussies leidt. Mijn beeld van Jacob is ondertussen vervallen tot een of andere spreadsheet ridder die een rapportje maakt voor een nog vagere IT manager.

Aan het seksisme ga ik me niet wagen, maar échte IT-ers zijn per definitie altijd fanatieke gamers! :P

@Tanja en @Ewout ik denk dat jullie beiden wel punten maken in deze discussie. De woorden van Ewout kunnen doorgaans wat hard aankomen maar neem een stapje terug en lees ze zorgvuldig. Dan kan je toch niet tot de conclusie komen dat het niveau daalt? Dan geef je Ewout namelijk direct gelijk in zijn eerste reactie dat je in opinie reacties niet zo heel veel toevoegt en snel wegvliegt als het te lastig wordt. Ik ben het met Ewout eens dat er een enorm verschil zit commerciële bedrijven en overheidsinstellingen en wat de gemiddelde workload inhoudt en het opmerkelijk is dat daar dan ook veel meer vrouwen werken.

@Tanja en @Ewout ik denk dat jullie beiden wel punten maken in deze discussie. De woorden van Ewout kunnen doorgaans wat hard aankomen maar neem een stapje terug en lees ze zorgvuldig. Dan kan je toch niet tot de conclusie komen dat het niveau daalt? Dan geef je Ewout namelijk direct gelijk in zijn eerste reactie dat je in opinie reacties niet zo heel veel toevoegt en snel wegvliegt als het te lastig wordt. Ik ben het met Ewout eens dat er een enorm verschil zit commerciële bedrijven en overheidsinstellingen en wat de gemiddelde workload inhoudt en het opmerkelijk is dat daar dan ook veel meer vrouwen werken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-07T10:17:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.