Spoelstra spreekt: Duitsland wint WK

Jacob Spoelstra

Natuurlijk moest ik ook lachen om het bericht dat SAP met behulp van het analyseren van data Duitsland gaat helpen om wereldkampioen te worden. Dit zou dan het eerste geslaagde SAP-project van dit jaar zijn.

Alles wordt gemeten op het WK voetbal in Brazilië. Hoe snel je loopt, hoe vaak je balverlies hebt, hoe diep je in iemands schouder bijt. Ook Louis van Gaal heeft een computerexpert meegenomen die de wedstrijden en spelers voor hem analyseert. En zo te zien werkt de analist met Microsoft-spullen, want we hebben de eerste helft nogal wat opstartproblemen met het Nederlands elftal.

Arjan Robben

Het WK laat perfect zien wat je wel en wat je niet met ict kunt. Analyseren voor- en achteraf, prima. Een doelpunt scoren, dat wordt lastiger. Dit moet je gewoon aan Arjen Robben overlaten. Arjen Robben analyseren kan wel. Dat doen onze tegenstanders ook. Die gaan als voorbereiding dertien videobanden met Arjen Robben bekijken en ze zien dan vervolgens 780 minuten lang Arjen Robben dezelfde actie maken; hard lopen, buitenom dreigen, toch binnendoor gaan en schieten. En ondanks de analyse trappen onze tegenstanders elke wedstrijd weer in dezelfde truc.

We willen steeds meer beslissingen nemen op basis van informatie. Het onderbuikgevoel laten we steeds meer links liggen. Zelfs de partnerkeuze gebeurt tegenwoordig op basis van data. Mocht je als man kleiner zijn dan 1,80 meter, zet dit vooral niet in je profiel op de datingsite want je komt niet meer voor in de selectie die vrouwen maken. Wil je solliciteren als 50-plusser? Lieg maar over je leeftijd want ze nemen niet eens meer de moeite om je een automatische afwijzing te sturen.

Laatste minuut

Of dit een goede ontwikkeling is? Dat weten we pas over tien jaar als we alle data hebben verzameld en geanalyseerd. En of Duitsland wereldkampioen wordt? Volgens mijn analyse wel. In de laatste minuut.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit zou dan het eerste geslaagde SAP-project van dit jaar zijn.

En zo te zien werkt de analist met Microsoft-spullen, want we hebben de eerste helft nogal wat opstartproblemen met het Nederlands elftal.

Hoeveel clichés en dooddoeners moet je op elkaar stapelen? Blijkbaar is het nog steeds bon-ton om SAP en Microsoft op deze manier af te schilderen. Geen enkel argument, gewoon.. klets: intrappen, die open deuren. Jammer. Schrijf dan geen column.

@Jeroen Mulder
Niet zo op je teentjes laten trappen. Spoelstra is een stand-up comedian. Hij schrijft grappige columns. En SAP-debacles passen daar prima in :)

Veel mensen met commentaar moeten wellicht in het woordenboek eens opzoeken wat een column is. Eerste hit met google:

Korte prozatekst, (...) door een medewerker die vanuit een onafhankelijke positie bepaalde onderwerpen die vaak een bepaalde actualiteitswaarde hebben op de korrel neemt.

En Jacob slaat soms de plank mis, maar vaak zijn de stukjes vermakelijk en plaatsen ze zaken in een iets ander daglicht waardoor je er eens op een ander manier naar kunt kijken.

En dan mag er best een open deur ingetrapt worden.

Ik luister af en toe zo tussendoor eens naar wat hoorzittingen van de Commissie ICT (los wat je daar dan van vind)
Kenlijk is er fundementeel iets mis in de automatisering die toch wel erg leunt op MicroSoft en SAP.
Zelf heb ik zoals bekend niet veel goeds over MicroSoft te melden en net als alle colega's ken ik wel meer systemen die bepaald niet mijn keuze zouden zijn.
Feit is dat er van alles mis gaat. Spoelstra bedoeld dit uiteraard als grapje maar verdorie er zit toch een aardige kern van waarheid in !

Jacob, je hebt de schwalbes van Robben nog niet vermeld in je stukje, daar kan je toch niet laten gebeuren?!

@Pascal,
Dat mag het geval zijn bij Defensie (waar de Speer implementatie fout ging dankzij 4 ambtenaren weten we nu), maar bij Justitie begonnen de problemen juist nadat het SAP platform was vervangen door Oracle.

Heerlijke columns weer dit, lekker dwars en vol van cliches. Zo hoort een column te zijn! Tip voor de zurigen: lees geen columns meer en bespaar jezelf de moeite van een reactie. Besteed je kostbare tijd aan iets wat je leuk vindt en waar je invloed op hebt.

En inderdaad Arjan Robben voetbalt niet mee, maar als ze die wel geanalyseerd hebben verklaart het wel waarom de tegenstander er iedere keer weer in trapt :D

Maar ja, voorspellen dat Duitsland het WK wint deed Gary Lineker jaren geleden al zonder IT-spullen: in the end Germany wins. Dus ik had meer sneren naar SAP van je verwacht, Jacob, SAP gaat voor iets wat al zeker is.

Om een vreemde reden vind ik reacties grappiger dan de column, zal wel komen doordat goede stand-up comedians wel adrem kunnen reageren op hun publiek terwijl Jacob nog geen kik gegeven heeft.

Aanvullend op het 'schoppen' op SAP wil ik nog toevoegen dat als Duitsland niet wereldkampioen wordt het excuus vast zal zijn dat de implementatie ervan niet goed gedaan is door de klant. Zeg maar de IT-er die het altijd gedaan heeft behalve als het om beloning gaat bij succes.

Voor wie zich blind staart op de cijfers toont dit WK juist de gekte van Big Data aan, nog wel door een gek als van Gaal door telkens met verrassende systemen te gaan spelen. Want laten we niet vergeten dat een gek meer kan vragen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden en zoals Spanje al aantoonde geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Mislukkingen in de IT.

Dat doet mij denken aan een Engelse collega aan wie ik vroeg of wat hij met mijn PC ging doen wel goed zou gaan, waarop hij antwoorde: "This is IT mate... Anything can happen!"
:-)

Google CEO Eric Schmidt beweert dat hij exact kan voorspellen wat mensen gaan doen op basis van hun verleden. Daarmee impliceert hij dus ook dat hij het ook kan beïnvloeden. Daarbij terstond marketing als een fossiele bezigheid bestempeld.
Maar in hoeverre kan een beïnvloed verleden gebruikt worden om voorspellingen te doen?
Want als er sprake zou zijn van matchmaking op het WK zou elke voorspelling die deze factor niet mee neemt op los zand zijn gebaseerd.

Nou, hij zat er niet ver naast met z'n voorspelling....

Gefeliciteerd met uw vrijwel perfecte voorspelling, heer Spoelstra!

Weten we zeker dat dit artikel van Spoelstra geschreven is op 2-7-2014? Dit is wel heel toevallig en precies. Is dit te danken aan de SAP analyses of is dit een clitch in de tijd, gefabriceerd van begin tot eind? Gamefixing perhaps?

Het lijkt er meer en meer op dat de heer Spoelstra het verkeerde beroep gekozen heeft :-) :-)

Haha! En toch was Nederland beter!
Maar steeds meer organisaties nemen beslissingen op basis van data/informatie terwijl de governance van die processen vaak niet goed op orde is, waardoor beslissingen worden genomen op basis van onjuiste informatie.

Hadden ze dat maar gedaan bij Duitsland op het WK en dan vooral bij Argentinië, want Duitsland was een eitje geweest!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-02T09:45:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.