Week 9 - 2005

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Staat het internet op instorten? Een gouden combinatie! Heeft Sun het lek trouwens boven?

Staat het internet op instorten?
...alweer. System Force voorspelt ineenstorten internet, lees ik in mijn lijfblad. Directeur Grouve geeft ook een einddatum mee: 2007. Dan wordt "alle internetcapaciteit opgeslokt door virussen, spam en hackers." Goh, dat is schrikken. Gelukkig is de 'meltdown' van het internet al vele malen aangekondigd. De eerste keer al in 1996 door niemand minder dan Bob Metcalfe, uitvinder van Ethernet en oprichter van 3Com. Hij was er zo van overtuigd dat hij toezegde zijn column op te eten als hij ongelijk zou krijgen. En inderdaad: op de www-conferentie (die had je toen!) een jaar later ging hij met mes en vork de InfoWorld te lijf. Dit voorval heeft zelfbenoemde internetgoeroes er daarna helaas niet toe gebracht zich wat bescheidener op te stellen. Het aankondigen van de Apocalyps blijft trekken. Het is de makkelijkste manier om de pers te halen. Die smullen ervan. Een beetje angst zaaien kan bovendien nooit kwaad als leverancier van beveiligingsoplossingen.
Soms denk ik echter dat ze het echt zelf geloven. Wat veel doemdenkers gemeen hebben, is dat ze wel de toename van bepaalde problemen extrapoleren naar de toekomst, maar niet de reactie van 'de samenleving'. Metcalfe constateerde een snelle toename van stroomuitval, storingen in telefooncentrales, overbelaste domeinnaamservers, bugs in routersoftware, menselijke fouten en sabotage terwijl het internetgebruik explodeerde. Dat kon maar één ding betekenen. Niet dus: de infrastructuur bleek in de praktijk bijna gelijktijdig met de groei van het gebruik te evolueren.
De doemdenkers van vandaag luiden de noodklok vanwege de activiteiten van virusverspreiders, spammers en hackers. Dat zijn ernstige problemen, zeker. Er is aandacht voor nodig, inderdaad. Maar hou nu toch eens op met die bespottelijke angstaanjagerij. Mag ik directeur Grouve oproepen zijn schoen op te eten als in 2007 het internet gewoon doordraait.
 
Een gouden combinatie
...IBM en open source. Door zich met zijn volle gewicht (en dat is heel wat) in een vroeg stadium achter Java, Linux en de open broncode-beweging te scharen, heeft IBM de softwaremarkt op enorme wijze beïnvloed. Big Blue heeft er substantieel aan bijgedragen dat het monopolie van Microsoft beperkt is gebleven tot de pc-omgeving. Uit welbegrepen eigenbelang natuurlijk, dat spreekt. Het Eclipse-initiatief, een openbroncode platform voor Java-gebaseerde ontwikkelgereedschappen, blijkt inmiddels ook een strategische meesterzet. IBM hielp Eclipse in 2001 in het leven met 40 miljoen startkapitaal, overdracht van code en de inzet van een fors aantal ontwikkelaars. Tot een jaar geleden leek Eclipse voor velen nog een lokmiddel van IBM om de eigen Java-software te promoten. Inmiddels is de verzelfstandigde organisatie definitief het leidende innovatieplatform van de Java-softwareindustrie geworden. De race is gelopen nadat vorige week ook BEA, Sybase en Borland volwaardig lid werden. Eigenlijk zijn nu alle grote Java-softwareleveranciers lid, met uitzondering van Sun. Dat vent voorlopig nog zijn eigen NetBeans-alternatief uit, maar pragmatisme zal daar ook zegevieren.
 
Heeft Sun het lek trouwens boven?
... nog niet helemaal. Bij Sun is fors ingegrepen de afgelopen jaren. De tering is naar de nering gezet. Dat is de belangrijkste reden dat vorig kwartaal voor het eerst sinds tijden weer een winstje kon worden gemeld. Aan de afkalving van het marktaandeel in de zware servermarkt is in 2004 echter nog geen einde gekomen (van 10,3 naar 9,4 procent). Met het nieuwe management, de nieuwe Sparc en de nieuwe Solaris komt daar wellicht in 2005 een eind aan. Maar dan nog: de groei ligt in de x86-markt en het is twijfelachtig of Sun met zijn eigenzinnige Solaris/Linux-strategie daar nu wel een graantje van gaat meepikken. Nog spannender wordt of de focus op software zich gaat uitbetalen. 2005 wordt een heel belangrijk jaar voor Sun.

 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-04T00:00:00.000Z Fred van der Molen