Spoelstra spreekt: Oranje

De Europese kampioenschappen staan voor de deur. En hoewel er in Zwitserland en Oostenrijk wordt gevoetbald en de spelers niet langs onze straat rijden, is onze straat toch versierd. Ik kan dus weer nachtenlang niet slapen van het geklepper van die plastic oranje vlaggetjes

We willen weer Europees kampioen worden. De vraag is natuurlijk: wat kunnen we als ict-industrie daaraan doen? Een aantal jaren terug kwam de Noorse bondscoach met een computerprogramma dat de opstelling bepaalde. Hij voerde een aantal variabelen over de tegenstander in en vervolgens rolde er dan de beste tactiek uit voor die bepaalde wedstrijd. De coach heeft nooit een prijs gewonnen, want de Noren kennen helaas maar één tactiek: binnenvallen, plunderen en wegwezen.

Informatiesysteem

Een beter voorbeeld. Bij mijn vorige werkgever hebben we een keer voor een jeugdopleiding van een eredivisieclub een informatiesysteem ontwikkeld. In het systeem werd alles over de talenten bij gehouden en geanalyseerd. Door alle gegevens te combineren kwam men er bijvoorbeeld achter dat grote talenten na een slecht seizoen in het verleden naar huis werden gestuurd, terwijl ze in datzelfde seizoen tien centimeter waren gegroeid. De slechte prestaties waren niet te wijten aan het gebrek aan talent, maar aan de groeistuipen.

Het kan dus wel, ict en voetbal. Dus waarom ontwikkelen we niet een programma met de volgende programmeerregels: Het is elf tegen elf, er kan niemand vrijstaan. Je moet de bal hebben, anders kun je niet scoren. Als je de laatste man voorbij bent, kom je alleen nog de keeper tegen. En de laatste, maar niet onbelangrijke regel: Johan Cruijff heeft altijd gelijk.

Of Oranje hiermee kampioen wordt? Hoe moet ik dat nou weten?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-04T12:44:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.