Spoelstra spreekt: Sluwe speaker

De persoon aan wie je de vraag stelt, bepaalt ook het antwoord. Daarom vragen kinderen ook eerst iets aan mama en als het antwoord niet bevalt, vragen ze het aan papa.

Ze zouden de vraag ook aan een slimme speaker kunnen stellen. Met een slimme speaker stuur je slimme apparaten en apps aan met je stem. En je kan de slimme speaker ook allemaal dingen vragen. Bijvoorbeeld waar je lekker Indisch kunt eten. De slimme speaker is wel zo slim dat hij het antwoord geeft dat hem het best uitkomt en dat is dus het Indisch restaurant dat het meeste heeft betaald aan de leverancier van de slimme speaker. Wie betaalt die bepaalt het antwoord.

Enquête

Vandaar ook dat Google, Apple en Amazon zo graag die speaker bij je in huis willen leveren. Als je nu op de ‘traditionele’ manier op internet zoekt, dan toont Google je tenminste nog 123 miljoen resultaten. Je neemt er hooguit drie in overweging omdat je te laks bent om naar de volgende pagina te gaan. Maar toch: je hebt keuze.

De speaker geeft je gewoon direct het antwoord. Alsof je een enquête houdt bij één persoon. Een beetje zoals Hart van Nederland de stemming in Nederland peilt. Daar vragen ze midden op de dag twee mensen naar hun mening en dat is dan wat Nederland vindt. Nee, dat is niet de mening van de Nederlander, dat is de mening van de Nederlander die overdag tijd heeft om op de Albert Cuypmarkt boodschappen te doen.

Voor een stukje gemak geven we zo onze vrijheid op. We zijn te lui om het antwoord zelf op te zoeken. Als ik aan mijn vrouw vraag waar iets ligt, zegt ze standaard: ‘Heb je zelf al gekeken?’ Ik zou het leuk vinden als de slimme speaker dat ook terug zou zeggen. ‘Google, waar kun je lekker Indisch eten?’

En dat hij dan antwoordt: ‘Heb je zelf al gekeken?’.

Privacy

Over een paar jaar gaan we beseffen dat onze privacy mede dankzij deze reclamezuil in de woonkamer volledig naar de Filistijnen is. Dat gebeurt waarschijnlijk op de dag dat je merkt dat de slimme speaker niet alleen tegen je praat als jij iets vraagt maar ook ineens spontaan tegen jou begint te praten. In het Russisch nog wel. En dat allemaal omdat jij te lui was om eerst zelf even te zoeken waar je lekker Indisch kunt eten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is eigenlijk geen slimme speaker maar een domme microfoon. Enige wat die doet is 24/7 aan staan en alles doorsluizen naar de NSA en google. Die halen het door de ai en weten dan wat je zo allemaal uitspookt. Ook als je met iemand anders aan het rotzooien bent als je partner niet thuis is. Het is nog wachten dat dit tegen je gebruikt gaat worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-06T10:59:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.