De kijk van Van Eijk: IPv6 en Dr. Strangelove

Peter van Eijk

Dr. Strangelove is de titelrol van een satirische koude oorlog film van Stanley Kubrick. De film gaat over de omgang met nieuwe technologie waarvan we de consequenties in eerste instantie niet goed begrijpen. In de naoorlogse jaren ging het over de atoombom. Ook de internetwereld kent technologie die nog slecht begrepen wordt, maar die niet genegeerd kan worden.

IPv6, de nieuwe versie van het internetprotocol, is bedacht als de oplossing voor het probleem dat de IPv4-adressen die we nu gebruiken opraken in 2011. Volgens sommigen is de overgang naar IPv6 ongeveer net zo ingewikkeld als het millenniumprobleem en de euro-overgang tegelijk, maar dan zonder de noodzaak van een harde deadline. Dat kan dus wel even duren. Geen wonder dat de meeste organisaties de introductie van IPv6 gemakshalve even uitstellen, ook al leidt IPv6 uiteindelijk tot een eenvoudiger netwerk.

Toch zijn er redenen om met wat meer alertheid naar IPv6 te kijken. De leveranciers zijn namelijk al een tijdje bezig, en dat betekent dat er al op veel plaatsen zo maar IPv6 aanstaat. Op de Amsterdamse Internet Exchange is vorig jaar het IPv6-verkeer vertienvoudigd naar een Gigabit per seconde. Dat is meer dan het hele Internetverkeer aan het begin van de dotcom-hype.

In de meeste it-omgevingen staat bij meer machines IPv6 aan dan de beheerders in de gaten hebben. Dat kan dan aanleiding geven tot onnavolgbare storingen. Nu kan je wel proberen om overal IPv6 uit te zetten, maar dat is ongeveer net zoveel moeite als het fatsoenlijk gaan managen en gebruiken.

Ook internetproviders moeten opletten. Doordat IPv6 een aantal automatische tunneltechnieken heeft, ontstaat er half zichtbaar een hoop IPv6-verkeer op het internet. Ook als ISP kan je kiezen tussen blokkeren en managen. Kies je niet, reken dan maar op onnavolgbaar rondklotsend verkeer en vreemde storingen.

Kies je goed, dan kan je binnenkort Dr. Strangelove parafraseren: "How I learned to stop worrying and love IPv6".

Peter van Eijck is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Al iemand die een goede whitepaper of boek gevonden heeft voor de migratie van je netwerk naar IPv6?

IPV6 second edition

http://oreilly.com/catalog/9780596100582/ (erg goed)

en

http://www.bol.com/nl/p/boeken-engels/understanding-ipv6/1001004001620595/index.html
(op het werk gekregen.. maar meer gericht voor M$ netwerken

Hier een blog over dit onderwerp:
http://www.ngn.nl/ngn/weblogs/martijn-bellaard/hoe-te-starten-met-ipv6/?waxtrapp=dqhgfJsHyoOtvOXEaMtLA

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-27T10:55:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.