De kijk van Van Eijk: Pandora

En wij maar denken dat technologie iets van de moderne tijd is. Welnee, de oude Grieken hadden al veel ervaringen met technologie, goede en slechte. Luister maar naar het volgende verhaal: Prometheus stal het vuur van de goden om het aan de mensen te geven. Maar dat wekte de toorn der goden, en zij stuurden hem Pandora met een cadeautje. Overigens, alleen al het woord technologie, uit welke taal kwam dat ook al weer?

Een drama in drie bedrijven.

Eerste bedrijf. Elke nieuwe technologie brengt iets mee van de magie van het vuur, en de belofte van nieuwe mogelijkheden. De pc maakt het ineens mogelijk helemaal zelf over een computer te beschikken en van niemand anders meer last te hebben. Virtualisatie laat ons servers maken of het niets kost, en in een fractie van de tijd die het eerst nam. Met SharePoint is een intranetsite een fluitje van een cent.

Tweede bedrijf. Het gaat goed, de nieuwe technologie gaat steeds beter werken, en we kunnen er steeds meer mee. We hebben succes, en we gaan meer en meer op de nieuwe technologie vertrouwen. We delen pc's uit of het alsof het sinterklaascadeautjes zijn. De virtuele servers sproeien ons om de oren, en we maken SharePoint-sites aan de lopende band.

Derde bedrijf. Het vuur van de technologie blijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met een doos van Pandora. Als die opengaat blijken er allemaal onheil, ellende en ongelukken in te zitten. Omdat we de technologie niet beheersen ontstaan er allemaal rampen. Pc's blijken toch wel duur in het gebruik als je ze allemaal individueel moet beheren. Al die virtuele servers zijn mooi, maar waar zijn ze eigenlijk als je ze nodig hebt. En bovendien, is die versie van de software er op wel actueel? Backup? Welke backup? En die duizenden SharePoint-sites, hoe gaan we die ooit migreren?

Epiloog. We doen de doos van Pandora zo snel mogelijk dicht. Het enige wat er nog in blijkt te zitten is de hoop. De hoop op nieuwe technologie die het probleem nu echt oplost. Terug naar af.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoi , dit noem ik: next level new dragons ;-))

Aftitel_rol:
We trokken een zak met geld open en huurden consultants in. Zij wisten de inhoud van de Pandora ict_doos vakkundig te temmen. En zo hielden we allemaal werk en leefden nog lang en gelukkig.

@Martine:
en dit spelletje gaat net zolang goed tot je het schermpje GAME OVER te zien krijgt op de bodem van de Pandora doos :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-08T06:01:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.