Spoelstra spreekt: ICT beter beveiligd dan Picasso

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

In de strijd tegen cybercrime wil Minister Opstelten de politie en justitie de mogelijkheid geven in computers in te breken. Als het Nederland en het internet veiliger maakt, dan heb ik er geen problemen mee. Privacy is een verzinsel uit de jaren ‘80. Veiligheid kost nu eenmaal privacy en geld.

Op dit laatste hadden ze bezuinigd bij de Kunsthal in Rotterdam. Het eerste wat ik ook dacht toen ik van de kunstroof hoorde was: ze hadden toch wel één vmbo'er met een zaklamp in kunnen huren om de boel een beetje te bewaken? Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht over de kunstroof kwamen ook veel tips binnen: leg de sleutel nooit onder de deurmat, als je dan toch videocamera's inzet, gebruik dan een camera's met meer dan acht pixels, schroef de schilderijen aan de muur vast, etc.

Beoordelingsgesprek

Volgens de directeur van de Kunsthal hadden ze een 'state of the art' beveiliging en was deze in samenspraak met de verzekering geregeld. Er loopt dus op dit moment een verzekeringsagent in Nederland rond die aan het einde van het jaar een toch wel heel vervelend beoordelingsgesprek heeft.

Ik was ook graag bij het telefoontje geweest dat deze agent met zijn baas pleegde vlak na de kunstroof. 'Ja, met mij. Even, over die Kunsthal, daar hingen toch van die Monets en die Picasso's...? Nou, die zijn dus weg... Nee, de beveiliger is niet overmeesterd... Nee, hij was ook niet te druk met zijn LOI-cursus Stedelijke architectuur... Hij was er helemaal niet... Waarom dat niet hoefde? We hadden toch een 'state of the art' beveiligingssysteem?'

Niet te gemakkelijk

Deze reactie hoor je ook vaak als ict-systemen weer eens 'lekken'. Maar er bestaan helemaal geen 'state of the art' beveiligingssystemen. Je kunt beter weten dat je slecht beveiligd bent dan denken dat je goed beveiligd bent. Je bent dan voorzichtiger. Zelf heb ik de beveiliging van mijn computer heel goed geregeld. Je hoeft het de politie natuurlijk ook weer niet te gemakkelijk te maken.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-24T11:10:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.