De kijk van Van Eijk: Turbulentie in de cloud

Terwijl ik dit schrijf zit ik op 7500 meter hoogte en heeft de captain net het bordje 'fasten your seatbelts' aangedaan. 'We are experiencing some turbulence because we are climbing through some clouds'. Ook bedrijven in de it-wereld ervaren enige turbulentie terwijl ze boven de cloud proberen uit te stijgen.

We zijn op de terugweg van een paar dagen in een oude Europese hoofdstad waar we een aantal it-bedrijven hebben bijgepraat over wat het betekent om een cloud provider te zijn. Ondanks dat we een mooi programma hebben ontwikkeld waarmee ze in vijf stappen een succesvolle cloudleverancier kunnen worden, blijkt het voor deze bedrijven al heel erg lastig om door stap nul te komen: 'Wil ik wel een cloud provider worden?'

Het blijft ons fascineren. Hoe kan het toch zijn dat meer dan de helft van de grote bedrijven en vrijwel alle kleinere bedrijven clouddiensten gebruiken en dat tegelijk de meeste it-bedrijven vooral bezig zijn met uitvluchten te verzinnen waarom hun dienstverlening niet zou verbeteren als die wat meer in een cloud vorm wordt gegeven?

'Onze klanten willen dat niet';  'In ons land zijn de klanten behoudend';  'Wij zijn bijzonder'. Dat zijn de terugkerende verhalen.

En als ze dan toch een clouddienst bedenken blijkt dat bij nadere bestudering vaak een vorm van ‘cloud washing’ te zijn. Ze doen wat ze altijd al deden en noemen het dan cloud. Het is net of ze vol trots de vogeltjesdans hebben ingestudeerd om mee te doen aan 'So you think you can dance?'. Kansloos.

Misschien hebben de mensen waar ze mee praten inderdaad geen behoefte aan deze diensten. Maar misschien praten ze wel met de verkeerde mensen. In mijn cursussen 'cloud security' hoor ik toch vooral dat de clouddiensten aan alle kanten de bedrijven binnenstromen, en dat er genoeg cloudwensen zijn, maar mogelijk niet bij de contacten die de it-bedrijven hebben.

Inmiddels zitten we op kruishoogte. Het is weer wat rustiger geworden in het vliegtuig. We zullen wel boven de wolken zitten. Misschien moeten we ons nieuwe programma wel een prikkelender naam geven: ‘So you think you wanna be a cloud provider?’, of zo.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zonder cloud(s) geen hoogvlieger? :-)

Mijn suggestie voor je programma: "Provider? Adapt to cloud or die!"

Tja, als je een business opgezet hebt die loopt, dan is het natuurlijk erg eng om te veranderen. Don't change a winning team. Maar in het cloud tijdperk ontstaan reuzen en gaan ze met ongekende snelheid dood en dat is best beangstigend.

Leuk en prikkelend stuk! Legt meteen ook een pijnpunt vast van Europese terughoudendheid... levensgevaarlijk. Zo blijven we achterlopen op dit vlak.

@Henri


ik zou de p,i en d weglaten uit het woord provider, dan ben je er ook denk ik :-)

Peter (en redactie),

Mag ik zeggen dat dit wel een sterk 'Wij van WC-eend, adviseren WC-eend' gehalte heeft, zelfs Henri legt het er (meestal) nog niet zo dik op.

Peter is onafhankelijk adviseur. Hij maakt alleen reclame voor zichzelf en voor niemand anders ;-)

@mauwerd

Iets nauwkeuriger, hij maakt reclame voor zijn eigen cloud cursussen. Je gaat geen cursussen geven als je er niet achter staat, dus het wij van WC eend verhaal gaat hier wel degelijk op.

Kan me niet voorstellen dat peter zijn cursus begint met de woorden, "de cloud is levensgevaarlijk, met name de partiot act en PRISM zorgen ervoor dat al uw bedrijfsgegevens direct ingezien worden door de VS, Engeland en Israel".

Zal eerder iets zijn in de trant van de Amazon CEO, dat je alleen versleutelde data in de cloud mag zetten, daarbij direct vergeten dat er heel veel te doen is om versleuteling en de invloed van de NSA hierop.

Redactie,

Ik zal wel weer andere dingen lezen dan er staan maar Peter spreekt hier in meervoud:

We zijn op de terugweg...
We een aantal it-bedrijven hebben bijgepraat...
We een mooi programma hebben ontwikkeld...
Het blijft ons fascineren...

Het kan natuurlijk zijn dat Peter (net als een andere onafhankelijke adviseur) een dubbele persoonlijkheid heeft, het zou een verklaring geven voor de identiteitsdiefstal. Maar kans lijkt me groter dat hij in vliegtuig zat met een leverancier want hij was tenslotte in een oude Europese hoofdstad (Rome?) om een 5 stappen plan te verkopen. Om daar nu een column over te schrijven lijkt me dus wat armoedig.

@Ewout: 'We' klopt, ik zat naast Peter. En wij leren inderdaad heel veel bij deze startende cloudproviders!

Dan nog even over onze adviezen: die gaan inderdaad niet over 'wel of niet doen'. Voor wie het nog niet door heeft: dat stadium zijn we allang weer voorbij. Want ondanks alle berichten over NSA, Prism, lekken, tappen en andere narigheid groeit de Cloud business als kool terwijl de uitgaven voor traditionele ICT hard krimpen.
Dan ben je, vind ik, wel een heel aparte adviseur als je je klanten niets anders weet te melden dan 'doe het niet'. Wij helpen ze liever.

Michiel,

Ik zou graag de discussie aangaan maar als redactie me 2 sterren geeft heb ik er geen zin meer in. Want je opmerking over verschuivende investeringen zie ik ook wel maar.....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-30T09:31:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.