Spoelstra Spreekt: Goed voor de portemonnee

Jacob Spoelstra asjemenou verbaasd

Het is eigenlijk elk jaar hetzelfde. Zodra de pepernoten in de winkel liggen, kondigt Apple een nieuwe iPhone aan. We zijn inmiddels bij nummer 15 aangekomen. Zoals gewoonlijk komt Apple met twee nieuwe types, een gewone en een Pro, waarbij de gewone de Pro van vorig jaar is. Je koopt dus een toestel van een jaar oud. Wil je graag een Pro, dan moet je gewoon even een jaartje wachten tot Apple de markt heeft afgeroomd. Dat is goed voor je portemonnee.

Maar laten we het dit keer over iets anders hebben. En dus ook niet over de vier nieuwe camera’s, de extra action-button die er een jaar later weer afgaat of dat de iPhone ondanks de usb-c-aansluiting nog steeds super traag oplaadt. Nee, Apple zegt dit keer voor duurzaam te gaan. En dat is natuurlijk goed nieuws. We moeten met z’n allen minder verspillen en veel minder energie verbruiken. Vandaar dat Apple nu ook inzet op duurzaamheid. Wel een beetje laat voor een bedrijf dat is opgericht door een veganist, maar beter laat dan nooit.

Goedkoper en minder duur

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian met een waterontharder. Voor meer informatie kijk hier.

En wat doet Apple er dan aan om deze planneet te redden? Het toestel wordt in China gemaakt van gerecyclede materialen en is energiezuinig ontworpen. Twee dingen die toevallig niet alleen goed voor het milieu zijn maar ook nog eens goed voor de portemonnee van Apple. Ze gebruiken goedkoper materiaal en verbruiken minder dure brandstof bij de productie.

Traag als dikke stront

Maar als Apple echt duurzaam wil zijn, komen ze natuurlijk niet elk jaar met een nieuwe telefoon op de markt. Dan zorg je ervoor dat er een telefoon komt die twintig jaar meegaat, zonder dat je telefoon zo traag als dikke stront wordt bij de eerst volgende software-update. Maar dat is natuurlijk voor Apple niet zo goed voor de portemonnee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is geen probleem dat Apple (of Samsung of Google of ...) elk jaar een nieuwe telefoon uitbrengt. Sterker nog, dat moeten ze gewoon blijven doen. Wij verwachten ook dat deze producenten blijven innoveren.

De groep mensen die meent elk jaar een nieuwe telefoon nodig te hebben is het probleem! De mensen die niet kunnen leven met een telefoon die meer dan 1 jaar oud is, omdat die een camera heeft die 3% "slechter" is dan de camera in de nieuwste telefoon.

Telefoons gaan met gemak 5 jaar mee. Stel dat je toch altijd het nieuwste wilt hebben, koop dan elke 3 jaar een nieuwe telefoon, dan merk je mogelijk echt een verbetering ten opzichte van je oude telefoon. Die oude telefoon kan vervolgens doorgeschoven worden naar bv een familielid die er dan ook nog 3 jaar van kan genieten.

Het is heel simpel, als "wij", de groep consumenten, niet elk jaar een miljard nieuwe telefoons kopen, gaan Apple en Samsung vanzelf (veel) minder telefoons maken. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn!

Dat is ook geldig voor andere merken, mijn Huawei van 6 jaar oud functioneert nog prima. Alleen de bank wil zijn programma voor identiteitscontrole niet meer ondersteunen op de oude Android-versie.
Daarmee zijn we terug bij de updateritis van deze tijd.
Ik ga die oude rooten en kijken of ik een nieuwere versie Android erop krijg.
Ik heb een droom dat ik op een dag een telefoon heb die niet door Google gecontroleerd wordt ;-)

Een circulaire economie gaat om repareren, hergebruiken en recyclen wat een groeimarkt is als we kijken naar de geprognotiseerde cijfers over het terugnemen door fabrikant, reseller of andere partij om zodoende apparaten na reparatie en controle op deugdelijkheid weer als 'refurbised' te verkopen. De groei in deze circulaire economie kent zowel in het zakelijke segment als in het segment van de consumentenelektronica dubbele cijfers want zo goed als nieuw is niet alleen goed voor het klimaat maar ook goed voor de portemonnee.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-20T11:04:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.