Week 39 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Welke 'marktdoelen' heeft Intel met Itanium? Dacht je origineel te zijn? Wat wil Sun toch met Solaris?

Welke 'marktdoelen' heeft Intel met Itanium?
... kennelijk nog altijd geen realistische. "Intel geeft bij monde van algemeen directeur Abhi Talwalkar toe dat zijn 64-bit Itanium-processor niet de marktdoelen haalt die de producent heeft gesteld", lees ik in mijn lijfblad. Een nieuw geluid. Van zijn voorgangers kan ik me vooral herinneren dat de verkoop van Itanium "op schema" lag. Maar de Itanium-processor was en is een rampenproject. Je kunt dat prachtig aflezen uit de voorspellingen die onderzoeksbureau IDC produceert. In 1997 voorspelt cijferspecialist IDC een omzet van zo'n 34 miljard dollar aan 64-bit Intel-servers in 2001. Jaar na jaar worden de prognoses afgezwakt, maar IDC blijft structureel veel te optimistisch. In 2001 voorspellen de onderzoekers bijvoorbeeld zo'n 6 miljard omzet aan Itanium-servers in 2004. In werkelijkheid is de totaalomzet aan Itanium-servers in de eerste helft van dit jaar 606 miljoen dollar. Nog treuriger: de omzet komt praktisch geheel op het conto van HP dat tekent voor 4789 van de 5665 Itanium-systemen.
Hoe kan een onderzoeksbureau jaar na jaar de plank zo mis slaan? Ik zie geen andere verklaring dan dat IDC sterk wordt beïnvloed door de leverancier. Daar komt bij dat 'trendwatching' in de praktijk een groot papegaaiencircuit is. Onderzoeksbureaus baseren zich op verwachtingen van leveranciers en ict-managers die zich weer baseren op analisten die zich laten informeren door leveranciers en grote ict-managers. En zo begint het grote rondzingen.
Gebruikers houden niet van platformrevoluties. Daarmee hebben IBM en Microsoft bij de introductie van OS/2 hardhandig kennis meegemaakt. Dat had AMD beter begrepen dan Intel. De Opteron-processor heeft een hybride 32/64 bit architectuur die bestaande applicaties ondersteunt én nieuwe 64-bit applicaties sneller verwerkt. Daarmee kun je breed inzetbare computersystemen bouwen én een geleidelijk migratiepad aanbieden - een minder risicovol en dus aantrekkelijker aanbod. Intel heeft deze AMD-strategie inmiddels gekopieerd. De nieuwe Xeon-chips krijgen 64-bit extensies. Dat is een zeer verstandige beslissing, maar de grote doorbraak van het Itanium-platform verschuift daardoor nog verder naar de horizon.
 
Dacht je origineel te zijn?
... Eigenlijk wel ja. Jaren geleden kozen we na lang gedub een originele naam voor onze dochter. Een maand na haar geboorte zag ik voor het eerst van mijn leven een 'namen toptien'. Haar naam stond bovenaan. Je bent onderdeel van een trend zonder het zelf te weten.
Zo besloot ik een maand geleden ineens het onveilige Explorer eindelijk in de ban te doen. Ik had er genoeg van en installeerde Mozilla. Vreemd genoeg kwam ik er enkele dagen later achter dat mijn 12-jarige zoon enige weken daarvoor was overgestapt naar Firefox (een compacte Mozilla-variant). Kort geleden meldden onderzoeksbureaus dat het marktaandeel van Explorer iets terugliep. Deze week stelt Webwereld dat Firefox uitgroeit tot voorkeursbrowser van de gebruikers van deze nieuwssite. Ik denk niet dat het klopt, maar toch. Het zit in de lucht. Overigens: Firefox 1.0 is nu echt uit. Een aanrader.
 
Wat wil Sun toch met Solaris?
... er een soort Super Linux van maken. Onder druk van de omstandigheden is Sun een pragmatische koers gaan varen. Neem de acceptatie van Linux. Als een boer met kiespijn verwelkomde de serverfabrikant enige jaren deze nieuwkomer. Na lang getalm heeft de serverfabrikant nu een serieuze Linux-strategie op zowel desktop als server. Maar Suns vrijage met Linux kon wel eens bedoeld zijn als een dodelijke omarming. Ga maar na. Sun is nu bezig de voordelen van Linux over te nemen. Solaris wordt een open-broncodeproduct; de prijs is al dramatisch verlaagd en gaat nog verder omlaag. Met de aangekondigde 'Janus'-technologie beoogt Sun bovendien alle Linux-toepassingen zonder hercompileren beschikbaar te maken voor het Solaris-platform. Solaris als Super Linux, daar dromen ze van bij Sun.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.