Week 33 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat kan een zoekmachine niet? Wordt er nog wat onderzocht Worden er nog diensten verleend.

Wat kan een zoekmachine niet?
... een veiling organiseren. Internetzoekmachine Google stelt de beursgang uit. Het bedrijf heeft de registratie van de deelnemers aan de internetveiling waarmee het een deel van de aandelen wil verkopen nog niet rond. "Die veiling is nieuw. We kwamen wat hindernissen tegen", citeerden Amerikaanse media een betrokkene.
Wall Street Journal speculeert dat de onorthodoxe aanpak van Google de gevestigde orde van institutionele beleggers wegjaagt. Anderen vermoeden dat deze groep de beursgang wil frustreren.
Wat de zoekmachine ook al niet kan is lijstjes bijhouden van wie het allemaal aandelen heeft gegeven. Vorige week ontstond rumoer over 28 miljoen aandelen die Google de afgelopen vier jaar aan huidige en voormalige werknemers heeft gegeven, en die het vergeten was te melden bij de beursautoriteiten. Daarmee overtreedt de zoekmachine wetten in achttien staten.
De Amerikaanse beurswaakhond SEC is met een onderzoek begonnen. Komt het tot een veroordeling, dan kan Google een boete tegemoet zien van wel vijftig miljoen dollar, zo meent een advocaat. De niet-geregistreerde aandelen had het voor prijzen variërend van tachtig cent tot dertig dollar van de hand gedaan. Google biedt aan de vergeten aandelen voor de aankoopprijs plus 10 procent rente per jaar terug te kopen.
Van een officieel uitstel is overigens geen sprake. Google heeft wijselijk nog geen datum genoemd voor de beursgang, waarmee het bedrijf hoopt 3,3 miljoen dollar mee binnen te halen.
 
Wordt er nog wat onderzocht
... in Nederland? Niet echt. Althans niet als we de tweede lichting onderzoeksresultaten mogen geloven van de tweemaandelijkse ICT barometer van Ernst & Young. En waarom niet? Het is een onderzoek onder 620 directeuren, managers en professionals door het bekende onderzoeksbureau Interview-NSS. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat het ondernemingen die niet aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) doen op den duur aan onvoldoende innovatiekracht gaan leiden. Nog pijnlijker: ook ict-ondernemingen investeren te weinig in r&d, waardoor de innovatiekloof met het buitenland alleen maar groter dreigt te worden. Dat leidt tot tekortschietende productontwikkeling en het nauwelijks ontwikkelen van nieuwe vormen van dienstverlening, constateren de onderzoekers.
Nou, dat is dan mooi. Directeuren die constateren dat er (door henzelf) te weinig geld gestopt wordt in r&d. Daar moet toch snel wat aan te doen zijn, zou je zeggen. Overigens een schizofrene situatie: kan de ene helft van de directeur even aan de andere helft van de directeur uitleggen waarom de onderzoeksknip gesloten blijft?
 
Worden er nog diensten verleend
... in Nederland? Jawel, maar niet in nieuwe vormen. Want die komen in onvoldoende mate op de markt vanwege de r&d-kloof van hierboven. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat overduidelijk. De onderzoekers constateren dat de toegevoegde waarde van ict-dienstverleners met name ligt op het gebied van de implementatie van softwarepaketten. Niet erg innovatief, dus. En dus niet een bron van inkomsten en werkgelegenheid voor de eeuwigheid. Consultancy dan maar? Nou nee. Tweederde van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan dat hun onderneming of organisatie steeds minder bereid is om consultancydiensten af te nemen van ict-detacheringsbedrijven. 51 Procent denkt dat consultants van dit soort bedrijven niet of onvoldoende onafhankelijk zijn. Dat ziet er niet best uit, want detachering was toch waar de Nederlandse ict in uitblonk? Te weinig r&d, te weinig consultancy; als dat maar goedkomt in de nu weer wat aantrekkende Nederlandse ict-conjunctuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.