Spoelstra spreekt: Armoede

Dit artikel delen:

Het is u eindelijk gelukt, beste ict-branche. U heeft het geschopt tot eerste levensbehoefte. Het al dan niet brood op de plank hebben, is niet meer de maatstaf voor armoede.

Het Sociaal Cultureel Planbureau en het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting)  presenteerden in augustus het onderzoek ‘Genoeg om voor te leven'. Het onderzoek geeft weer wat Nederlanders onder armoede verstaan. Zij vinden het louter geld hebben voor primaire zaken pas echte armoe. Om boven de minimumgrens te functioneren moet je volgens een meerderheid van de bevolking in ieder geval een eigen woonruimte, kleding en eten kunnen kopen.

Maar ook een televisie, telefoon en computer met internetverbinding beschouwen de meeste Nederlanders als eerste levensbehoefte. Welke verwende kinderen hebben ze ondervraagd? Het is dat ik nog een auto heb, maar zodra ik die de deur uit doe, zit ik dus ook onder de armoedegrens.

Een kindje van Foster Parents koop je niet meer voor 21,50 euro in de maand. Nee, daar komen nog eens 19,50 euro aan internetkosten voor de kleine over heen. Als er in Pakistan straks een aardbeving is, moeten we niet alleen helpen met voedsel, water en tenten, maar we moeten ook direct zorgen voor laptops en een draadloos netwerk. Als we onze boeven in de gevangenis stoppen dan krijgen ze niet alleen water en brood maar ook een computer met onbeperkt internet. Oh nee, dat laatste hoeft niet. Dat hebben ze al. We leven namelijk in een debiel land.

Maar ik snap het wel vaker niet. Een aantal jaren terug was ik samen met mijn vrouw op vakantie in Mexico. We kwamen toen ook door een aantal sloppenwijken. Het viel me op dat er in die sloppenwijken best wel veel krotten waren die boven op hun dak van golfplaten een schotelantenne hadden. Ik vroeg mij af waarom je als je zo weinig geld hebt wel een tv koopt maar niet een fatsoenlijk dak boven je hoofd.

Waarop mijn vrouw zei: ik denk dat ze hier gewoon hele goede tv-programma's hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het viel me ook al op in Bulgarije. Het inkomen van een gewone Bulgaar is zo'n 150 euro per maand. Ze rijden allemaal wel in een auto. De grijze economie is daar, vermoedelijk, een stuk groter.

Voor sommige landen geldt dat mobiliteit en communicatie ook een eerste levensbehoefte is. Echter ben ik eens in Sri Lanka geweest. Ook daar is armoede en kinderen waren daar blij touwtje trekken aan het spelen in hun schooluniform. Ik heb de kinderen wat pennen en tekenblokken kado gegeven. Blij dat ze waren!! Dat is wat anders dan kiezen tussen Xbox of een nieuw mobieltje (of allebei).......

Andere kant, als je in Nederland geen internet hebt, kan je zoveel niet meer. Veel (publieke) diensten worden momenteel geregeld via internet. Geen internet of telefoon betekent voor veel mensen sociale ontkoppeling.

En ach, als je schotelantenne maar groot genoeg is dan heb je toch een fatsoenlijk dak boven je hoofd?!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-26T08:52:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.