Spoelstra spreekt: Gratis Google Glass

Dit artikel delen:

Heeft al iemand zijn Facebook-account opgezegd? Facebook heeft zijn voorwaarden zo veranderd dat het alles wat jij op het internet doet, kan volgen. Iets wat minister Opstelten ook graag zou willen en Google al jaren doet. En waarom denk je dat ze dit willen? Om te kijken of jij een Syriër-ganger bent omdat jij je baartje laat staan? Nee, ze willen weten of jij een Ibiza-ganger bent want dan kunnen ze je een leuke aanbieding doen.

Facebook, Google, Twitter maar ook de krant die je leest zijn er alleen maar om advertenties onder je neus te duwen. Waarom is Google Glass nog geen succes? Omdat het Google nog niet gelukt is om reclameboodschappen op je brillenglazen te krijgen. Zodra ze dat kunnen, delen ze de brillen gratis bij Hans Anders uit.

Betaald Youtube-account

Google Maps is gemaakt zodat je ook vanuit de lucht de advertenties kunt bekijken. Sinds Youtube door Google is overgenomen is de functionaliteit vrijwel hetzelfde gebleven, maar het aantal advertenties is meer dan verdubbeld. Nieuwste snufje waar Google straks mee komt, en waarmee ze hoogstwaarschijnlijk weer de Computable-innovatieaward mee in de wacht gaan slepen, is dat ze met een betaald Youtube-account komen zonder advertenties.

Dat dit soort partijen alles van je willen weten heeft ook voordelen. Zo krijg ik op televisie allemaal reclames voorgeschoteld waar ik helemaal geen belangstelling voor heb. Ik hoef die smerige reclame over kalknagels niet te zien. Ik heb ze niet. Vraag maar aan Facebook. Die weten dat precies.

Gratis social media

Aan de andere kant moet je ook niet zeuren. Je maakt ook naar volle tevredenheid gebruik van al die gratis social media. Social media waarvan je waarschijnlijk niet gebruik had gemaakt als je het gemiddelde consultancytarief van je ict-leverancier had moeten betalen. Sterker nog, kijk ook even rond deze column, want als je voor deze column had moeten betalen, had je hem ook niet gelezen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De bezoekers betalen wel degelijk voor het lezen van jou "Column".
Ons bezoek- en klik-gedrag wordt door 4 programma's geanalyseerd en als je aangemeld bent kunnen ze een goed profiel maken dat persoonsgebonden is.
Die 4 programma's zijn Google Analytics, CrazyEgg, Full Circle Studies, Nedstat.

Gratis bestaat niet Jacob.

Je kunt je inderdaad afvragen waarom wij accepteren dat commerciele buitenlandse bedrijven klakkeloos prive gegevens verzamelen terwijl wij dat van onze overheid niet wensen.
Wat mij betreft behoren geen van beiden dat te doen maar dat is uiteraard een persoonlijke visie.

Evenzogoed is het voor mij onacceptabel dat onze publieke media uit overheids gelden betaald worden maar deze media wel bol staan van reclame uitingen waar niemand op zit te wachten.
Dit heeft ook nog eens aardig invloed gehad op de kwaliteit.
Vroeger had je nog Radio-1 de nieuws en actualiteiten zender.
Tegenwoordig is het Radio-1 de voetbal en reclame zender...
TV heb ik al twintig jaar niet meer, maar nu twijfel ik ook aan het nut van de autoradio.

Dat een commercieel bedrijf als google (of voor mijn part Computable) reclame uitingen op de website heeft staan is gewoon een buisiness model, maar verplicht mij niet om naar die (meestal) bagger te kijken.
(Iets wat Computable helaas maar begrijpelijk in de voorwaarden voor registratie heeft staan)

Mij zul je overigens nergens met een ongeschoren smoelwerk tegenkomen,
Maar ik draag vaak schoenen met kappote veters..dat zal vast ook wel verdacht zijn.

Heeft al iemand zijn Facebook-account opgezegd? Ik wel hoor!

Een adblocker is veel eenvoudiger dan moeilijke pagina's met voorwaarden doorlezen. Samen met een tool als Ghostery die Facebook, Google en andere volgscripts blokkeert hou je al een hoop van die zooi buiten. het gebruik is zeker ook op bedrijfsnetwerken die betalen voor verstookte bandbreedte aan te bevelen. Extra voordeel is dat adblockers tevens de virusadvertenties buiten houden.

Nog nooit een feestboek account gehad en ben nog steeds bezig om de mensen die er wel een hebben om voor gek te verklaren. Whatsapp direct verwijdert na hun persbericht dat ze waren overgenomen door meneer Suikerberg. Google mijden is wat lastiger maar met wat browser plugins hoop ik dat zoveel mogelijk te beperken.

Mensen hebben niet door dat onze samenleving stapje voor stapje in een politiestaat wordt getransformeerd en als bij alle gegevens kunnen die over ons is opgeslagen dan kunnen zij elk aspect van ons leven beïnvloeden. En daar ligt het draaiboek al klaar voor.
Het is vergelijkbaar met wat er gebeurde nadat de Nazis een kaartensysteem gebruikten om de afkomst en politieke voorkeur voor mensen te registreren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-07T09:05:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.