Spoelstra spreekt: Gratis internet

Jacob Spoelstra

Mark Zuckerberg wil internet aanleggen in vluchtelingenkampen. Een nobel streven. Benieuwd of de mensen in het vluchtelingenkamp ook allemaal foto’s van eten gaan posten. Krijgen zij ook allemaal bijpassende advertenties voorgeschoteld van rugzakken en rubberboten?

De baas van Facebook is al langer bezig met gratis internet. In 2013 begon hij samen met een aantal anderen de liefdadigheidsorganisatie Internet.org. Met behulp van drones worden grote gebieden, die nu nog geen internet hebben, voorzien van internet. Heel internet? Nee, slechts een beperkt aantal sites waaronder natuurlijk wel Facebook, maar bijvoorbeeld niet concurrent Google. En dan weet je dus ook direct dat de liefdadigheid met name met advertentie-inkomsten te maken heeft.

Onzinnige berichten

Internet is volgens bedrijven als Facebook een eerste levensbehoefte. Nu valt dat volgens mij ook wel weer mee. Recent lag Facebook er een uur uit. De stroom vluchtelingen stopte niet ineens. De stroom onzinnige berichten en foto’s die laten zien dat we iets te welvarend leven in Nederland wel.

Maar hoe afhankelijk zijn we geworden voor onze informatie van bedrijven als Facebook en Google? Hoeveel macht hebben zij? Wat de afgelopen periode wel heeft duidelijk gemaakt is dat wie de informatie weet te reguleren, reguleert de opinie van mensen. Ze zeggen altijd ‘kennis is macht’. Nee, informatie is macht. Of nog sterker, informatie verstrekken is macht. De hele Arabische revolutie is aangewakkerd door social media. ‘Wie de informatiestroom in handen heeft, heeft de macht’; regel één in het handboek ‘Dictators for dummies’.

In de regio

Zo hoor ik de laatste tijd iets te vaak de opmerking ‘We moeten die vluchtelingen in de regio opvangen’. Dan weet je, iemand heeft de verkeerde en vooral te weinig informatie verstrekt. Het klopt namelijk dat vluchtelingen ‘in de regio’ opgevangen willen worden. In de regio Ter Apel wel te verstaan. En niet alleen omdat ze daar gratis Wi-Fi hebben.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoewel er niets grappigs aan is, is het wel waar 'de hele Arabische revolutie is aangewakkerd door social media'.
Goed dat je dat hier ook eens duidelijk stelt.

Sorry Jan maar je 'realpolitik' schiet wel een beetje tekort, misschien zegt de term Agitprop je nog wat want je hebt de leeftijd ervoor. Je bent echter nog wat te jong voor de strepen op de kaart die getrokken werden na het einde van de eerste wereldoorlog. De Arabische revolutie is namelijk helemaal niet aangewakkerd door de sociale media omdat deze dus al begonnen is voordat Internet bestond. Dictators werden gedoogd omdat ze rust brachten in regio's waar de economische belangen groot waren.

Jacob heeft het over het bespelen van de publieke opinie, emotioneel gedreven informatie die het niet zo nauw neemt met de waarheid. En welke vervolgens dus vrolijk overgenomen wordt door MSM, neem bijvoorbeeld de MH17 waar eerst een beeld geschetst werd van de separatisten welke uiteindelijk totaal niet klopte met de feiten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want sociale identiteiten spelen steeds meer op nu na de Schotten ook Basken onafhankelijkheid willen en dus is het is wachten op de Friezen. Oja, van Kooten en de Bie hadden hier ergens in de jaren 70 al een hilarische sketch over.

Als Jacob (van Es?) meer van Machiavelli leest dan begrijpt hij geschiedenis en herhalingen daarin: Le roi est mort, vive le roi!!

Ik weet het Ewout, jij hebt de wijsheid in pacht.
Vergeet niet dat je weinig toegang hebt tot media die in een taal berichten die je niet kent en van de Nederlandse / Duitse / Engelse media krijg je nauwelijks onafhankelijke berichtgeving.
Ben je, net als mijn vrouw, ooit in Libië of Syrië geweest?

@Jan
Heb je wel begrepen wat ik schreef?

Juist taal kent een eigen semantiek waardoor de essentie van de boodschap die je leest niet altijd doorkomt. Ik stelde - zoals je nu herhaalt - dat berichtgeving niet altijd klopt met de feiten ter plaatse. Gewoon een historische verwijzing naar de opinie 'Resocialisatie van de Sociale Media' omdat hiermee de publieke opinie bespeeld wordt door organisaties.

Voor wat betreft Libië en Syrië is je vraag aangaande het onderwerp irrelevant, ik wees op de historische achtergronden en niet de daaruit voortvloeiende resultaten. Maar nu je het onderwerp toch 'aansnijdt' wanneer is je vrouw in genoemde landen geweest en in welke rol en/of functie?

Volgens mij kan Jacob niet wachten totdat Zuckerberg met een implantaat komt dat hersenen direct aan het internet knoopt. Dan kan hij zijn stand-up optreden thuis vanuit zijn stoel aan heel Nederland geven.
En dan heb je zelfs die stoel en huis niet meer nodig en volstaat een 'biopod'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-30T09:36:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.