Spoelstra spreekt: Playboy

Jacob Spoelstra

Zo vlak voor de vakantie moet ik altijd aan mijn eerste vakantiebaantje op de kaasfabriek terug denken. Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het handmatig keren van kazen. Ik deed dit samen met Klaas. Klaas werkte er al 20 jaar, had geen opleiding maar wel een abonnement op de Playboy.

Dit laatste doet er niet toe maar wel als je vijftien bent en Klaas neemt de Playboys mee naar zijn werk. O ja, en Klaas douchte zich nooit zodat hij nog erger stonk dan de kazen. Sommige mensen denken dat oude kaas zo pittig smaakt omdat het langer heeft gerijpt. Ik weet beter. Oude kaas smaakt zo omdat Klaas er langer aan heeft gezeten.

Klaas leerde mij onder het keren van de kazen allemaal wijze levenslessen. Niet dat ik er veel van heb verstaan, want hij had geen gebit in de mond. Het enige wat ik er nog van onthouden heb, is dat hij te pas en te onpas riep: ‘De rijken worden rijker en de armen, armer en dat komt door het koningshuis’. Ik denk nu dat hij grotendeels gelijk had.

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte laatst bekend dat ze verwachten dat het verschil tussen de hoge inkomens en de lage inkomens in de toekomst nog groter wordt. En dat komt niet door het koningshuis maar door u, lieve ict’ers. U bent alle banen aan het weg automatiseren en laat uzelf daar nogal vorstelijk voor betalen. Het begon met simpel werk, maar ook beroepsgroepen als accountants en notarissen moeten er aan geloven.

Nu weet ik ook wel dat we deze beweging niet kunnen terugdraaien maar je zult wel na moeten denken over de gevolgen. Je zult iets moeten bedenken om iedereen mee te laten participeren in de maatschappij. Het kan niet zo zijn dat we straks nog maar twee soorten mensen hebben: mensen die automatiseren en werklozen.

Ook het kazenkeren gebeurt inmiddels volautomatisch. Er komt geen mens meer aan te pas. Ik kwam Klaas laatst nog tegen. Wat hij nu deed, heb ik niet echt kunnen verstaan, maar hij was in ieder geval geen lid meer van de Playboy. Hij had nu internet.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja ik kon er niets aan doen, maar ik moest even grinniken bij het lezen van dit artikel.
Overigens zijn er wel mensen die proberen een oplossing te zoeken om al die mensen zonder baan toch een maatschappelijk nuttige bezigheid te bieden.
Maar het is gewoon nog te vroeg daarvoor (als het al ooit wat wordt)

Practice What You Preach! Als zelf Klaas Internet heeft, bewijst hij deze maatschappelijke ontwikkelingen niet tegen te kunnen of willen houden. Klaas klinkt wel heel erg als Kaas en Spoelstra schrijft voor www.computable.nl. Lijkt me een eigen keuze!

Het zijn niet de veranderingen die bedreigend zijn, maar de bedreiging is vooral dat we niet kunnen of willen veranderen. Misschien een mooi onderwerp voor een volgende column?

Niet echt een actueel onderwerp. 34 jaar geleden werd dit al geroepen bij de introductie van de PC en opkomst van het mainframe. Er zijn wel beroepen verdwenen en veranderd, maar er zijn nieuwe banen voor in de plaats gekomen.

Een tip voor een iets actueler onderwerp voor je volgende column: paperless office dit onderwerp staat slechts 25 jaar op de agenda.

@Rugstreeppat,

Luddisme is al ruim 230 jaar oud !
En zolang je vrij weinig aan een iPad hebt aan het einde van je toilet bezoek is een papierloos kantoor ook nog even niet aan de orde (met dan aan Ewout voor de metafoor)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-15T10:36:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.