Spoelstra spreekt: Meer hackers bij de overheid

Jacob Spoelstra

Natuurlijk was ik ook trots dat Nederlandse hackers binnen waren gedrongen in het hart van Russische hackerscentrum. We kunnen dus wel wat als landje. Zo vertelde ik het ook aan anderen: ‘We’ zijn binnengedrongen in het Russisch Hackcentrum!

De informatie die ‘we’ hadden was ook cruciaal. Er werden zelfs bloemen en taart vanuit Amerika naar Zoetermeer, het Nederlandse hackerscentrum, gestuurd om ons te bedanken. De hele ict van de overheid ligt op zijn gat maar hacken kunnen we wel.

Het is natuurlijk zo illegaal als het maar kan wat ze hebben gedaan (ik ga nu weer over op ‘ze’). Dat is het probleem met hacken: We zijn tegen de sleepwet, maar de privacy van anderen schenden, prima!

Niet dat dit hacken overigens geholpen heeft, want de Russen hebben de verkiezingen, zo is gebleken, gewoon kunnen beïnvloeden en Amerika heeft nu een clown als president. Dus wat is het nut geweest van de Nederlandse hacks? Het is alsof je liveverslag doet van een inbraak en je de inbrekers vervolgens met de complete inboedel laat vertrekken. 

Hoorzittingen

Waar ik mij het meest over heb verbaasd is dat het hackers van de AIVD waren. Dat zijn ict’ers in dienst van de overheid. Dat is meestal geen aanbeveling op je cv. Maar deze ict’ers bij de AIVD kunnen blijkbaar wel iets. Kunnen deze mensen zich niet met andere projecten van de overheid bemoeien? Bijvoorbeeld met de ict van de politie. Daar komt binnenkort weer een hoorzitting over zoals over elk ict-project bij de overheid een hoorzitting komt. Zelfs als ze bij de gemeente Dongeradeel een nieuwe versie van Office installeren dan komt daar twee jaar later een hoorzitting over. Daarom stel ik dus voor om meer hackers aan te nemen bij de overheid. Hoeven we ook geen sleepwet meer.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-31T10:28:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.