Spoelstra spreekt: Ict omgekeerde sport

Naast de wintersporten was er afgelopen week ook een groot gametoernooi in het Zuid-Koreaanse Gangneung, een van de locaties van de Winterspelen. Het IOC overweegt zelfs om gamen tot een officiële sport te erkennen. Er gaat inmiddels ook veel geld in om. De winnaar van het gametoernooi kon maar liefst 120.000 euro winnen. Dat is meer dan onze schaatsers mee naar huis mogen nemen.

Darters strijden ook al jaren om te worden erkend als sport. Nu is wel duidelijk dat darten natuurlijk geen sport is. Als darten een sport is, dan is Yoga ook een sport (met als hoofdonderdeel de zestig minuten langeafstand vervelen).

Maar darten is uiteraard geen sport. Als je hoofd niet door een van de Olympische ringen past, dan is het geen sport. Het argument is natuurlijk altijd dat schaken wel een sport is. Maar dat is een denksport en je kunt zeggen van darten wat je wilt, maar het is geen denksport. Sterker nog het IQ van de gemiddelde darter komt niet boven de triple twintig uit.

Ict nooit Olympisch

Wat wel een sport is? Ict. Ik vind ook dat ze niet gamen maar ict tot Olympische Sport moeten verheffen. Ze noemen beginnelingen in de ict ook niet voor niets trainee. Je moet hard trainen om ict’er te worden. Het is een duursport. Tenminste het wil nog weleens iets te lang duren voordat de opdrachtgever enig resultaat ziet.

Misschien komt dit ook wel omdat ict een beetje een omgekeerde sport is. Er is wel competitie, maar de prijzen worden al verdeeld voordat men aan het resultaat is begonnen. Zodra de opdracht is verstrekt is er geen competitie meer. Dit zou in de gewone sport nooit kunnen. Kun je je voorstellen dat Sven Kramer zich moet kwalificeren door het houden van een Powerpoint-presentatie en het tonen van een Youtube-filmpje?

Maar ict gaat nooit een Olympische Sport worden. Zoveel tijd en geld hebben we niet.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-14T10:06:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.