Spoelstra spreekt: Geen alternatief voor ouderen

Veel reacties op deze site over het onderzoek van de Ouderenbond waarin ouderen aangeven dat het tempo waarmee wordt gedigitaliseerd te snel is. Dit blijkt uit een papieren enquête die de Bond heeft gestencild en uitgedeeld onder drieduizend ouderen.

Ouderen gaan lastig online, hoor ik ook heel vaak. Ik vraag me dan altijd af: maar wat is dan het alternatief? Met je kapotte heup naar het gemeentehuis fietsen? De belasting weer op papier invullen met de Elsevier Belasting Almanak op schoot?

Probleem is volgens mij niet dat ouderen het niet kunnen maar dat ze er te weinig hulp bij krijgen. Mijn jongere broer doet de financiële administratie van mijn moeder. Mijn moeder woont in Friesland, en hij in Gelderland op ongeveer twee uur rijden van Friesland. Over de digitale snelweg is dat toch een stuk sneller dan over de A28.

Ik begeleidde begin deze eeuw een oude spastische vrouw. Praten ging lastig en schrijven is, tenzij je een Picasso wilt maken, niet echt iets is voor spastische mensen. Zij communiceerde begin deze eeuw al met een soort tablet.

Controle

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

We moeten de ouderen helpen. Op Schiphol controleren ze nu op de terugvlucht met een camera waar je recht in moet kijken. Voor ons stond een oude opa die het niet helemaal begreep. Achter hem stonden zijn kleinkinderen die op een afstandje hem duidelijk probeerden te maken dat hij stil moest blijven staan en recht in de camera moest kijken. Omdat opa behalve oud ook nog slechthorend was, keek hij constant net voordat er een foto werd genomen achterom naar zijn schreeuwende kleinkinderen waardoor er een serie foto’s van de achterkant van zijn gezicht werd gemaakt.

Het probleem is niet dat ze het niet kunnen, ze weten Heel Holland Bakt ook te vinden op de afstandsbediening. We moeten ze alleen even helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En dan maar hopen dat iemand dat doet en er geen misbruik van maakt.
Niet iedereen heeft een bekende die belangeloos helpt.
Misschien een idee om een aantal officiële helpers per gemeente aan te stellen?

Was het maar zo simpel. Mijn moeder is 87, slechthorend en slechtziend. Dat heeft haar hersenen afgestompt en na een aantal vergeefse pogingen hebben we haar PC maar weer opgedoekt.en regelen wij nu al haar zaken. Geldt niet alleen voor de computer, ook de wasautomaat, de televisie en de radio zijn een brug te ver voor haar geworden.
Uiteraard zullen er ook ouderen zijn die de stap naar de gedigitaliseerde samenleving nog wel weten te maken. Maar "Ach, met een beetje hulp komen we d'r wel," is echt een flagrante onderschatting van de problematiek waar onze bejaarden zich voor geplaatst zien.

@tuijnman Hoe vervelend ook voor u maar ik mag toch aannemen dat de papieren versie van de belasting haar ook niet meer gaat lukken dus dit is niet waar Spoelstra het over heeft.

We moeten (de dwingende variant van we kunnen) ze even helpen is soms makkelijker gezegd dan gedaan want als je ook nog kinderen hebt dan zijn dit 2 onbetaalde zorgtaken die naast de 40-urige werkweek komen. Tel uit je winst als overheid met deze mantelzorg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-13T11:42:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.