Spoelstra spreekt: Dat kan toch nooit

Jacob Spoelstra

‘Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke nerds?’, vroeg laatst iemand aan mij. Waarop ik zei dat vrouwen nogal gehecht zijn aan hun hygiëne. Waarop de nerd voorzichtig even onder zijn oksels rook.

Ik denk ook dat het komt omdat vrouwen anders naar de werkelijkheid kijken dan mannen. Zo is het zinnetje ’Dit is een waargebeurd verhaal’ aan het begin van een film voor vrouwen een aanbeveling de film te gaan zien. Voor ons mannen maakt het niks uit of een film waargebeurd is of niet. Zelfs als The Lord of the Rings niet echt was gebeurd, zouden we dit drie heel leuke films hebben gevonden. Sterker nog, wij mannen hebben liever dat iets niet waargebeurd is, want de kans dat het een waargebeurd verhaal is en dat er dan iemand in een cape voorbijvliegt met in zijn rechterhand een vorkheftruck die hij 150 meter ver gooit, is dan wel heel erg klein geworden. Daarom zijn nerds ook vaak mannen.

Nerds zijn nodig

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Je hebt nerds nodig in je project. Zij verleggen namelijk je mogelijkheden. Het voordeel van een nerd is dat hij niet denkt in wat kan, maar wat mooi zou zijn. Je gaat dan niet in onmogelijkheden denken maar in mogelijkheden. Je gaat dromen. Er gaat iets worden gemaakt dat eerst nog niet kon. Vrouwen hebben dat minder. Daarom moet je ook nooit je vrouw meenemen naar de nieuwste Star Wars-film. Die zegt binnen drie seconde: ‘Dat kan toch nooit?!’’. Hou je mond, het is een film, niet het achtuurjournaal.

Nadeel hiervan is dat je ook te groot kunt dromen. Je gaat dingen bedenken die helemaal niet kunnen. Je kunt wel denken dat je een enterprice mothership voor een galaxy far, far away aan het bouwen bent, maar als de opdrachtgever de gemeente Barneveld is, dan is de kans heel klein dat ze daarop zitten te wachten. En daarom is het ook heel belangrijk om genoeg vrouwen in je team te hebben die af en toe tijdens de presentatie van het projectplan even zeggen: ‘Dat kan toch nooit!’.

En nu weet ik ook wel dat dit generaliserend en seksistisch is. Natuurlijk zijn er genoeg vrouwelijke nerds. Sterker nog, ik heb er laatst een paar honderd tegelijk gezien. Ze werkten aan een groot it-project voor de overheid waarmee alle administratie met één druk op de knop gedaan kon worden. Ik moet er wel bij zeggen, dit was een film. Niet waargebeurd.

Deze column is eerder verschenen in Computable Magazine nummer 4 van juni 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"En nu weet ik ook wel dat dit generaliserend en seksistisch is." Waarom schrijf je dit dan? Dit hele artikel is totaal nergens op berust. Alle mannen houden van Starwars? Alle vrouwen houden hier niet van? Alle nerds verleggen de mogelijkheden in een project omdat ze van Starwars houden? Alle vrouwen proberen altijd maar realistisch te zijn? Alle vrouwen zeggen na 8 seconde dat een film niet realistisch is? Wat een complete bullshit. Als je niks weet te zeggen, schrijf dan lekker niet.
Het lijkt wel een betoog om naar een Starwars film te mogen gaan van je vrouw.

Waarmee per direct weer bewezen wordt dat mannen en vrouwen een heel verschillend gevoel voor humor hebben.
Oeps, dat is ook generaliserend.

De stukjes van Jacob zijn gender- en humorneutraal.

Jullie hebben allemaal gelijk.

Ik kijk dan weer anders naar het verhaal.

Jacob, ik hoop dat je niet iedereen die in vakbekwaamheid boven zijn beroepsgenoten uitschiet tot nerd wil bestempelen.

Alle vrouwen die Laura heten houden niet van Star Wars en niet van mannen die Jacob Spoelstra heten.
Beter?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-31T10:55:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.