Spoelstra spreekt: Te veel haantjes

Jacob Spoelstra

Of ik voor een vrouwenquotum ben? Ik woon in mijn eentje met drie vrouwen in huis. Ik heb de dames nog nooit horen zeggen: ‘Volgens mij missen we nog een paar mannen hier in huis’. Ik hoor mijn vrouw wel eens roepen: ‘Ik mis een echte vent in huis’ maar dat is een ander verhaal.

NLdigital wil ook een vrouwenquotum. Ik ben ook voor. Heel erg zelfs. En al die feministen die roepen dat ze gelijk behandeld willen worden die moeten we dan maar even negeren. Soms moet je bedrijven dwingen. Tegenstanders zijn bang dat bedrijven bij gebrek aan geschikte vrouwen dan maar ongeschikte vrouwen gaan aannemen om zo het quotum te halen. Maar er is geen ict-bedrijf die als ze geen geschikte vrouw kunnen vinden dan maar zeggen: ‘Nou doe dan Truus maar met haar flut cv’. Ik denk dat ze gewoon beter gaan zoeken.

Randvoorwaarde

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Geschiktheid staat altijd voorop. Het is een randvoorwaarde. Goed, ik ken vrouwen die hebben als cv alleen een foto en dan worden ze nog aangenomen, maar in de ict ga je je proeftijd niet halen. Voorwaarde voor het halen van een vrouwenquotum is natuurlijk wel dat je genoeg vrouwen kunt vinden die in de ict willen werken. Je hebt wel voldoende aanwas nodig. Slechts één op de tien vrouwen doet een ict-studie. En dan kun je wel klagen dat er te veel hanen in het hok zitten, maar als de kippen liever ergens anders scharrelen dan schiet het ook niet op. Dus begin bij een goede instroom.

Naast een vrouwenquotum wil ik ook graag pleiten voor een allochtonen- en een mensen-met-een-beperkingquotum. Een vrouw met een migratieachtergrond dat is dus bonuspunten. En misschien dat we dan wat minder ‘gewone’ mensen kunnen aannemen die de verkeerde studie hebben gedaan, dus dan maar in de ict zijn gegaan.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben ook voor vrouwenquota! Voor metselaars, stratenmakers, betonvlechters, huisschilders en wegwerkers! En dus niet alleen voor 'leuke' en goedbetaalde baantjes. Want ook hier gaat het vooral weer om 'management-functies' naar ik begreep...

Mijn vrouw zegt dat ze vroeger in Tsjechie geen quotum nodig hadden.

jan, die vrouwen zeggen zoveel..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-11T10:14:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.