Spoelstra spreekt: Net zo slecht als roken

Ik hoor wel eens mensen zeggen: ‘Er is tegenwoordig niks meer op de tv’. Hoe weet je dat? Heb je alle 150 zenders gecontroleerd? Dan zou ik ook maar niet te lang achter je pc gaan zitten, straks heb je het internet ook nog uit.

Ik vraag me wel eens af: ‘Wat deden mensen ’s avonds toen er nog geen tv’s en computers waren?’.  ‘Toen kregen we twaalf kinderen en dan heb je geen tijd meer om naar de beeldbuis te kijken’, is het standaard antwoord van oma. Ik denk dat ze ook blij waren dat ze gewoon even zaten. Even uitrusten van het harde werken. We gaan nu ’s avonds juist sporten omdat we overdag te weinig beweging krijgen.

We zitten steeds langer achter de pc. Zowel tijdens als na ons werk. Het is zelfs een serieus gezondheidsprobleem aan het worden. Zitten schijnt het nieuwe roken te zijn. Mensen die langer dan tien uur per dag zitten, leven gemiddeld twee jaar korter dan mensen die minder zitten. Dus als je nu veel beweegt, kun je later nog twee jaartjes extra in je seniorencomplex zitten.

We zitten te veel omdat we als mens nu eenmaal graag zitten. Het is ook het eerste wat we als baby zelf kunnen. En onze ouders vonden dit nog prachtig ook. Ze vertelden het trots aan iedereen: ‘Kijk, hij kan al zitten!’. Het eerste wat we op school leren is stilzitten. Alle nieuwe ontwikkelingen van bedrijven zijn er ook op gericht dat wij lekker in onze luie stoel kunnen blijven zitten. We hoeven niet meer naar de winkel en niet meer naar de bank en zelfs naar de dokter gaan, kan al digitaal. Als je als ict-leverancier aan je klanten duidelijk kan maken dat dankzij jouw oplossing iedereen lekker op zijn plek kan blijven zitten en zo weinig mogelijk hoeft te doen, dan hoef je je veel te hoge licentietarieven niet eens toe te lichten want dan heb je het al verkocht.

Maar hoe lossen we dit op? De printer verder van je werkplek zetten, las ik laatst als oplossing. Mensen die nu nog dingen printen, leven volgens mij sowieso korter. Die bakken waarschijnlijk ook nog in een klont margarine en koken elke vitamine uit de boontjes.

We kunnen het ook gewoon voor lief nemen dat we nu eenmaal veel zitten. Goed we leven dan wat korter, maar daar staat wel een supersnelle internetverbinding tegenover. Dankzij onze ‘multitask skills’ gaan we daarnaast ook heel veel tijd terugwinnen. Ach en zo lang we niet net als vroeger, toen we alle witte beeldschermen nog geel rookten, een sigaret opsteken tijdens het werk en we om de drie kwartier van die gekke rekoefeningen doen, waarvan je collega’s denken ‘zie je wel, hij is raar’, valt het best wel mee. 

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable Magazine 7, 9 september 2016

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-21T09:21:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.