Week 46 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Corel doet aanval op Office? Mag ik uw mobieltje even zien? Is Windows goedkoper en betrouwbaarder dan Linux?

Corel doet aanval op Office?
...alweer. Je wordt er wel eens moe van. "Corel doet aanval op Office", kopt het toch serieuze automatiseringsblad. Is het een oud nummer uit 1996, 1999 of 2001? Nee, het is november 2004 en de nieuwe Wordperfect Office is uit. We kunnen deze gotspe waarschijnlijk het Canadese softwarebedrijf zelf niet kwalijk nemen. Het zal de journalist van dienst wel zijn geweest, zoekend naar een pakkende kop. Bij Corel moet toch één oudere werknemer met historisch besef alle reorganisaties hebben overleefd. Die weet dat Corel moet leven van de kruimels die Microsoft laat liggen, van aanvallen is geen sprake.
In 1995 kocht Corel de Wordperfect-producten van Novell. Microsoft had de slag om de desktopmarkt toen al gewonnen. Onder leiding van Corel is Wordperfect verder gemarginaliseerd. Corel mikte in arren moede op steeds weer nieuwe markten, een Java-versie, een Linux-versie. De ene strategie bleek nog hopelozer dan de andere. De vele abrupte strategie-wisselingen en buggy producten gaf de toenmalige topman Michael Cowpland de reputatie van rommelaar. Noem een hype of Cowpland zocht er aansluiting bij. In 2001 moest nota bene Microsoft het Canadese bedrijf met een kapitaalinjectie van 135 miljoen dollar overeind houden.
Corel maakte naam met Corel Draw. Verder heeft het bedrijf uitsluitend succes gehad als de Aldi van de software-industrie. Van die formule wordt verstandig genoeg geen afstand genomen. De nieuwe versie van WP Office is goedkoper dan MS Works! Maar met een product zonder veel ondersteuning en een beperkte taalondersteuning word je in het bedrijfsleven niet erg serieus genomen. Dat ambieert Corel ook niet meer. Dus een aanval op Office? Kom nou.
 
Mag ik uw mobieltje even zien?
... de batterij is net leeg, maar ik heb wel betaald hoor. Al vele jaren dringt de belofte zich op van de mobiele telefoon als opvolger van de pinpas of zelfs chipknip. Ik heb vele voorstellen, pilots en praktijkvoorbeelden gezien, maar tot een echte doorbraak wil het nog niet komen. Je kunt mobiel pinnen bij sommige expeditiebedrijven en met Mobile2pay kun je de telefoonmaatschappij als bank gebruiken, maar voor kleine betalingen is dat allemaal niet geschikt. Interessant is daarom een nieuw initiatief van Philips en Nokia. Daar wordt de telefoon alleen als smartcard gebruikt; er wordt niet eens gebeld om een transactie te valideren. In Frankfurt kun je volgend jaar een buskaartje betalen met een nieuw type telefoon voorzien van een rfid-chip en near field communication technologie. Het enige dat reizigers moeten doen, is bij het in- en uitstappen hun telefoon vlak voor de digitale conducteur te houden. Bij een controle kan de reiziger zijn elektronisch kaartje tonen op het schermpje van de telefoon. Inderdaad, weer een pilot.
 
Is Windows goedkoper en betrouwbaarder dan Linux?
... welles, nietes! Oude tijden herleven sinds Novell zich via Suse tot het Linux-kamp heeft bekeerd. Novell en Microsoft zitten elkaar ouderwets vliegen af te vangen. Novell is, in een reactie op een Microsoft-campagne, een website begonnen die 'de waarheid' rond Linux boven water moet krijgen. Ik kan me nog de 'reality checks' herinneren die het bedrijf rondstuurde. Aanleiding is dit keer een e-mail die Microsofts topman Steve Ballmer himself rondstuurde aan partners en grote klanten. Ballmer ontzenuwt daarin naar eigen zeggen een aantal onwaarheden over Linux; veelvuldig verwijst hij daarbij naar bevindingen van gerenommeerde onderzoeksbureaus. Volgens Novell gaat Microsoft heel selectief met de feiten om. U kent die discussies wel. Interessanter is dat Novell weer terug is in de schijnwerpers dankzij Linux. Het bedrijf lijkt weer toekomst te hebben. Deze week durft Novell het zelfs aan met een eigen Linux Desktop bundel uit te komen. Geld genoeg. Microsoft schikte deze week een oude antitrust-aanklacht van Novell voor 536 miljoen dollar.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.