Spoelstra spreekt: De lucht in

Dit artikel delen:

De luchtvaart steekt dit jaar 27,5 miljard euro in ict. Zevenentwintig en een half miljard euro! Het lijkt de overheid wel. Maar er is één verschil, bij de luchtvaart werkt het wel. Tenminste, de vluchten worden in ieder geval steeds goedkoper.

Afgelopen voorjaar vlogen wij met Easyjet. Dat koste ook slechts een paar tientjes, maar dat komt ook omdat ze alles wegbezuinigd hebben bij Easyjet. Alles wat niet nodig is om te vliegen zit er niet op: geen catering, geen rugleuning. Mijn oudste dochter vroeg aan mij toen we in het vliegtuig zaten: ‘Papa, hebben we ook wifi?’. Ik zeg, ‘lieverd, we hebben niet eens een piloot’.

Dure koffers

Dit laatste was natuurlijk een grapje, maar als je ziet hoeveel er in de luchtvaart wordt geïnvesteerd in ict, is dit over een paar jaar geen grapje meer. Nu verkijk je je natuurlijk wel op de prijs van een ticket want het lijkt goedkoper dan het is. Zo moesten wij negentig euro bijbetalen voor onze koffers. Oftewel, de koffers moesten meer betalen om naar Spanje te vliegen dan wij.

We vlogen boven Frankrijk en toen vloog een heel luxe vliegtuig ons voorbij. Daar vlogen onze koffers mee! Maar dit alles kon je dan wel weer regelen via een superhandige website, dat dan weer wel.

Jennifer Lopez

Wat zo’n vlucht nog duurder maakt is natuurlijk de catering op Schiphol. Ik kocht voor mijn vlucht een kopje koffie en een broodje ham. Ik moest 9,75 euro betalen! En het erge was, degene die het verkocht deed ook nog net alsof het heel normaal was. Ik zou me kapot schamen. Ik zou ook allemaal smoezen verzinnen waarom het broodje en koffie zo duur waren. ‘Ja sorry, maar de koffie komt uit Colombia, net uit een gebied wat in handen is van het rebellenleger en het broodje is gesmeerd door Jennifer Lopez.’ Misschien was het wel zo duur omdat de catering het enige onderdeel is waar nog amper ict wordt gebruikt.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De koffie en het broodje zijn zo duur omdat je simpelweg geen alternatief hebt. Er is geen concurrentie en je kan je koffie niet door de douane mee nemen (je broodje zou nog kunnen). Dus kan men vragen wat men wil.

Een beetje Nederlander neemt toch zelf zijn broodje en koffie mee op reis en eet het nog snel op voordat je door de douane gaat?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-13T09:54:00.000Z Jacob Spoelstra