Week 47 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat wil Sun met Solaris? Beslissen politici tegenwoordig over de aanschaf van software? Wordt Real Networks ook tot zwijgen gekocht?

Wat wil Sun met Solaris?
... er een soort Super Linux van maken. Deze week introduceerde Sun Solaris 10. De nieuwe versie van het Unix-besturingssysteem komt volgend jaar beschikbaar voor zowel het Risc/Sparc- als het x86-platform (AMD en Intel). Met een bewonderenswaardige consistentie brengt Sun praktisch elke twee jaar een nieuwe versie van zijn OS uit. We mogen zonder meer aannemen dat Solaris 10 de concurrentie aan kan met IBM AIX en HP-UX; we mogen voor Sun ook hopen dat de bijnaam Slowlaris weer van het toneel verdwijnt.
Maar de grote vraag is natuurlijk niet of Solaris voldoet, maar of Sun zijn multiplatform-strategie nu op orde heeft. Serverleverancier Sun heeft de laatste jaren fors marktaandeel verloren aan de andere Unix-leveranciers, terwijl het in de grote groeimarkten Windows en Linux niet meedoet. Onvoorstelbaar laat heeft men bij Sun de bedreiging van Linux onderkend. Keer op keer bleef men de superioriteit van het eigen platform onderstrepen, terwijl ondertussen de openbroncode-beweging de onderkant van de Unix-markt annexeerde.
Nog altijd stuurt Sun tweeslachtige boodschappen uit over Linux. Afwisselend wordt Linux verwelkomd als het lieve kleine Unix-broertje en bevochten als de grote opponent. Sinds Microsoft als doelwit is weggevallen, zijn de tirades uit het Sun-kamp opvallend vaak gericht tegen Linux-leverancier Red Hat.
Enerzijds zet Sun zijn hele middleware- en applicatieportfolio naar Linux over; anderzijds blokkeert de revitalisatie van de x86-versie van Solaris een volwaardige acceptatie van Linux.
Suns vrijage met Linux heeft alle tekenen van een dodelijke omarming. De computerfabrikant is bezig om alles wat Linux aantrekkelijk maakt, te incorporeren in de eigen AMD/Intel-versie van Solaris: het open broncode model, de prijsstelling (gratis basisversie met betaalde service) én de mogelijkheid om (goedkope) Linux-applicaties te draaien. Volgens Sun kan Solaris straks zonder hercompilatie Linux-applicaties draaien met een minimum aan prestatieverlies. Sun ziet de huidige Linux-distributies kennelijk toch als een tijdelijk ongemak. Solaris moet uiteindelijk een soort Super Linux worden.
 
Beslissen politici tegenwoordig over de aanschaf van software?
... in Eindhoven wel. De gemeenteraad van Eindhoven wil dat het college open-source software gaat aanschaffen. Volgens een rekensommetje van de SP, indiener van de betreffende motie, kan de gemeente zo in 2006 al 166.000 en in 2008 een half miljoen euro besparen. Het moet niet gekker worden. Raadsleden die zich met de keuze van software bemoeien? Gaan ze zich straks ook met de materiaalkeuze van de riolering en het merk vuilniswagen bemoeien? Voor de goede orde. Ja, ik vind open broncode software een belangrijke ontwikkeling en ja ik vind dat er valide politieke argumenten zijn om de overheid niet afhankelijk te maken van één leverancier. Maar lokale politici die op de stoel van de ict-manager gaan zitten, brrr. Raadsleden! Stel randvoorwaarden vast, formuleer doelstellingen, prestatienormen, een ict-budget, maar laat operationele keuzes over aan specialisten. Bovendien is de slechtste reden om voor open broncode-software te kiezen het realiseren van korte termijn bezuinigingen. Daar is weinig empirisch bewijs voor.
 
Wordt Real Networks ook tot zwijgen gekocht?
... het is de laatste dwarsligger. Microsoft heeft inmiddels met vier van de vijf 'benadeelden' die figureren in het Europese antimonopolie-proces een financiële regeling getroffen. In 2003 ontving Time Warner 750 miljoen dollar voor allerlei zaken, maar vooral als schadevergoeding voor de vernietiging van Netscape; in april kocht Microsoft slepende antitrust- en patentkwesties af voor 1,6 miljard dollar bij erfvijand Sun. Vorige week schikte Microsoft met Novell voor 536 miljoen dollar en trof het een onbekend gebleven regeling met de Amerikaanse handelsorganisatie C&CIA. Blijft over Real Networks. Er wordt naar verluid achter de schermen druk overlegd tussen Microsoft en Real Networks om ook dit vuiltje weg te werken. Heeft de EC straks nog een 'zaak' als er geen benadeelden meer zijn? Volgens de EC wel. Antimonopolie-maatregelen zijn niet afhankelijk van individuele partijen, stelt een woordvoerder ferm. Zou het?< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-19T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.