Van Vliet: Een Bag eerder of een Bag later?

Dit artikel delen:

De vraag is niet óf de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) later wordt ingevoerd, maar wannéér het ministerie van VROM dit bekend gaat maken. Volgens VROM moeten alle 443 gemeenten op 1 juli 2009 aangesloten zijn op de centrale BAG voorziening. Dat is onhaalbaar.

Dit betekent namelijk dat de gemeenten eigenlijk nu al hun adressen en gebouwen binnen hun grenzen vastgelegd moeten hebben in een gestandaardiseerde registratie. Rond april volgend jaar gaat VROM auditen of de gemeenten hun gegevens op orde hebben.

Ik ken gemeenten die net na de zomer (2008!) zijn begonnen met hun BAG-project. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om dan vast te stellen dat deze gemeenten de deadline van 1 juli 2009 onmogelijk gaan halen. Al was het maar dat de leveranciers van de BAG-applicaties het werk niet aan kunnen als de gemeenten zich nog even massaal bij hun melden.

Eigenlijk is het weer het traditionele recept. Gemeenten stellen te laat een externe projectleider aan die het BAG-project moet trekken. Vervolgens stelt deze gemeente vooral nog even geen interne BAG-beheerder aan en stuurt een paar nieuwsbrieven in kleur de organisatie in om te melden dat er weer een nieuwe ontwikkeling gaande is; namelijk BAG. Zo, dat hebben we dan ook weer goed gecommuniceerd.

De gemiddelde ambtenaar is daarmee niet in beweging te krijgen, want die zit met de zoveelste reorganisatie én een lokale gemeenteraad die vindt dat de ambtenaren harder moeten werken. Die nieuwsbrieven gaan de prullenbak in en die externe projectleider is toch binnenkort weer weg.

Weliswaar moeten de gemeenten een BAG-applicatie kopen voor het bijhouden van de registratie en communicatie met de landelijke voorziening, maar daarom is het nog geen ict-project. Individuele ambtenaren en teams moeten anders gaan werken, huidige bestanden vervallen en het proces om informatie op te bouwen verandert essentieel. BAG is een organisatieproject waar een duidelijke taak ligt voor de teamleider en managers. Zij moeten medewerkers persoonlijk in werkoverleggen uitleggen wat er gaat veranderen in de organisatie en wat de voordelen er van zijn.

Alleen VROM de schuld geven wegens te weinig regie is wel heel erg makkelijk.

Ik gok op 1 juli 2010.

Robert van Vliet is adviseur e-overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De wet BAG gaat op 01-07-2009 in en daarmee worden de gemeenten verplicht een BAG te hebben ingevoerd. De verplichting om de BAG te gebruiken gaat twee jaar later (01-07-2011) in. Vanaf 1 juli 2009 (en als dat een gemeente niet lukt zo dicht mogelijk op 01-07-2009) zullen alle gemeenten aangesloten moeten zijn op de Landelijke Voorziening bij het Kadaster.

Waarschijnlijk zullen diverse gemeenten niet precies per 1 juli aanstaande aan hun wettelijke verplichting kunnen voldoen. VROM begrijpt dat de uiteindelijke aansluitdatum afhangt van de realiteit van de implementatie binnen die gemeenten en blijft actief met de gemeenten meedenken in mogelijkheden om zo snel mogelijk wel aan te sluiten.

Op de projectsite van BAG (www.bag.vrom.nl)zijn daarvoor hulpmiddelen zoals handreikingen en checklists beschikbaar. Eventuele vragen kunt u richten aan basisregistraties@minvrom.nl

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-31T09:27:00.000Z Robert van Vliet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.