Van Vliet: Glazen telefoon in plaats van glazen bol?

Dit artikel delen:

Iedereen is tegenwoordig wel bekend met het fenomeen ringtones, smstones en wallpapers voor je mobiel. Je krijgt ze simpel krijgt door een smsje te sturen naar een smsdienst. De gekste dingen komen voorbij, van zingende knuffelberen tot bierglazen waaraan je kunt zien hoe vol je batterij nog is. Daar kijken we al lang niet meer van op.

Waar ik wel van opkijk is hoe ver smsdiensten daarin gaan en ik vraag me dan ook af waar de grens ligt. Je kunt tegenwoordig bijna je complete toekomst laten voorspellen door je mobiel! Twijfel je eraan of je wel bij de juiste partner bent? Geen probleem: stuur een sms met jouw naam en de naam van je partner en je weet precies hoeveel procent slagingskans jouw relatie heeft. Alsof je zoiets laat afhangen van wat een of andere elektronische dienstverlening te melden heeft.

Nog een voorbeeld: verwacht je een kindje en weet je geen leuke naam? Ook dat los je op met een simpel berichtje. Je stuurt weer jouw naam en de naam van je partner en tadaa: de ideale babynaam verschijnt op het scherm van je telefoon. Redelijk onschuldig allemaal.
Maar laatst werd ik echt met stomheid geslagen. Ik zat naar een serie op MTV te kijken, gewoon overdag en lekker met m'n verstand op nul, want daar zijn deze series uitermate geschikt voor. Helemaal prima dus.

Werd ik toch even keihard wakker geschud door een reclame waarin mij verteld werd dat ik via een sms te zien kon krijgen wanneer mijn sterfdag is (!) Je leest het goed, als ik een sms stuur met mijn naam en geboortedatum rekent vervolgens een of andere computer voor mij uit wanneer ik doodga. Dit alles onder het motto: kennis is macht. De enige vraag in het leven die nooit iemand voor ons kon beantwoorden, zelfs niet de knapste artsen die medische wonderen hebben verricht, kan nu dus ook beantwoord worden.... Namelijk via een sms. Waar houdt dit op?

Wellicht dat dit soort ogenschijnlijke zinloze flauwekul in deze crisistijd toch nog ergens goed voor kan zijn.Namelijk voor detacheringsbureaus. Die willen graag vooraf weten wanneer er mensen door welke oorzaak dan ook uitvallen, want dan kunnen ze mensen plaatsen.

Robert van Vliet is adviseur e-overheid

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben ik het voor de verandering met u eens!

U weet toch ook de oorzaak: geldmakerij.

Je moet toch een IQ van 3 hebben als je dit soort diensten gebruikt, helaas zijn dat er kennelijk te veel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-22T10:17:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.