Spoelstra spreekt: Extraatje

Jacob Spoelstra

148,3 miljoen euro, ik vind dat veel geld. Goed, er zullen consultancybedrijven zijn die zeggen ‘daar kun je amper een projectplan voor schrijven’. En als Facebook of Google een boete krijgt en die blijkt slechts 148,3 miljoen euro te zijn, dan gaan er een paar flessen champagne open. Maar ik vind het veel geld.

DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs krijgt de 148,3 miljoen euro voor gebruik, onderhoud en vervanging van zijn ict-systemen. Maar even voor de duidelijkheid, hier hebben ze al heel veel geld voor gekregen, die 148 miljoen is een extraatje. Het werkelijke bedrag is dus vele malen hoger.

Komma naar rechts verschuiven

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Geld voor ict voor de overheid is hetzelfde als het geld dat je investeert in de pianolessen van je kinderen. Je ziet het nooit meer terug. Maar de ict-leveranciers knijpen zich alweer in de handen. Bij offertes voor de overheid kun je de komma een positie naar rechts verschuiven. Loopt het project vertraging op en is er veel meer geld nodig, dan vult de overheid het wel weer aan.

Maar hoe moeilijk kan het zijn? Er zijn studenten die hebben geld nodig en jij geeft of leent dat. Niet te moeilijk doen. Dus niet gaan klooien met ai of blockchain. Gewoon in Excel zou ik zeggen. En vooruit, we doen het in de cloud. Laten we eens gek doen. En ik weet ook wel dat ik het nu iets te simpel voorstel, dat er bij DUO ook heel veel mensen zijn die dit doen en dat waarschijnlijk ook de reden is dat dit soort projecten altijd mislukken.

Dat zal ze leren

Misschien moet DUO het geld niet krijgen maar lenen. Net als de studenten waar ze voor werken. En als ze binnen de planning blijven mogen ze het houden en anders moeten ze alles terugbetalen. En dit geldt ook voor die ict-leveranciers. Dat zal ze leren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-25T09:49:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.