Spoelstra spreekt: Opgelicht

Dit artikel delen:

Oplichters zijn altijd vriendelijke mensen. Dus als je wordt opgelicht, komt het ook twee keer zo hard aan. En als iemand jou opbelt en zegt dat hij van Microsoft is en dat hij jou gaat helpen jouw Windows beter te beveiligen, dan geloof je dat dus ook gewoon in eerste instantie. Want natuurlijk is mijn Windows niet goed beveiligd. Het systeem heet Windows. Inbrekers komen altijd via het raam naar binnen.

En hoewel ik wist dat het een truc van hackers is om je op te bellen namens Microsoft en via de telefoon je computer te hacken, denk je toch heel even ‘of zou het toch waar zijn?’. Net zoals je een mailtje krijgt van een rijke oom in Engeland die wel tweehonderd miljoen euro op de bank heeft staan en jouw hulp vraagt om het geld eraf te halen. Uiteraard tegen een riante vergoeding! Je denkt toch even een halve seconde, ‘het zal toch niet waar zijn?’. Een onbekende rijke oom in Engeland die wel mij mailt, maar niet mijn andere 86 neven en nichten.

Heel betrouwbaar

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Zo dacht ik ook toen ik die vriendelijke helpdeskmeneer aan de telefoon had. Hij klonk ook heel betrouwbaar met zijn Indiaas accent. Ondanks dat ik hem niet kon zien weet ik zeker dat hij met zijn hoofd heen en weer schudde terwijl hij met me praatte. Maar hij wou me zo graag van mijn probleem afhelpen dat ik dacht ‘dit kan nooit een echte helpdesk kon zijn’.

Laten uitpraten

Ik heb hem vervolgens eerst netjes uitgelegd dat hij een oplichter was, ik heb hem uitgescholden, terug gepraat met Indiaas accent inclusief het hoofd schudden maar niks hielp. Hij liet me steeds uitpraten en zei dan weer ‘Seriously sir, your computer is infected and I am going to help you’. Ik heb tenslotte de telefoon maar neergelegd. En toen ik dat had gedaan dacht ik toch even een halve seconde ‘of wou hij me echt helpen?’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig, ik hou ze meestal aan de lijn en probeer uit tot hoever ze durven te gaan. Dat het oplichters zijn is idd na een paar seconden wel duidelijk.

Volgende keer gewoon even antwoorden met dat je Linux geïnstalleerd hebt.
Vragen of ze even willen wachten en de telefoon naast je neer leggen en iets nuttigs gaan doen kan ook.

Ik meld altijd dat ik geen Windows-key op mijn Apple heb, waardoor Winkey+R niet zal helpen bij de oplossing.

Haha,..MS jou helpen windows beter te beveiligen?,....Gaat u mij helpen de Spy-ware van MS uit mijn Windows10 te halen dan waar jullie 2 privacy wetten overtreden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-04T09:34:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.