Spoelstra spreekt: Het is oorlog

Dit artikel delen:

Ik schrok er ook van. Wij zijn namelijk in oorlog. Met de Russen nog wel. Ik dacht dat we dat hoofdstuk hadden afgesloten en dat we ons nu op Noord-Korea en China konden richten. Niets is minder waar, want we zijn namelijk volgens onze Defensieminister Ank Bijleveld in oorlog met Rusland. Dit keer is het een cyberoorlog.

Het luchtalarm dat één keer per maand afgaat is nu niet meer het moment om de kelder in te duiken, maar een mooi moment om je wachtwoord te veranderen.

Tweedehandsautohandelaren

Neem de recente gebeurtenis met de Russische spionnen die probeerden de chemische-wapenorganisatie OPCW te hacken. Ze waren goed vermomd want ze zagen er helemaal niet als Russische spionnen uit en al helemaal niet als cybercriminelen. Ze zagen er eerder uit als tweedehandsautohandelaren.

De Russen hadden volgens mij ook niet hun beste mensen gestuurd. Een beetje hacker doet alles vanuit z’n zolderkamertje en hoeft niet het vliegtuig te nemen en bijna naast je computer te zitten om hem te hacken.

Eigenlijk hebben we dus een nieuw ijzeren gordijn nodig. Een hele grote firewall. Niemand uit het Oostblok mag erdoor. Alleen een paar vogels. Maar dat gaan we niet doen want wat gaan we namelijk wel doen als Nederland? We gaan ze terug hacken. Dat zal ze leren.

Niemand weet wat ze doen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Nederland heeft inmiddels een heus Defensie Cyber Commando. Het commando bestaat uit maar liefst tachtig mannen en vrouwen. Dit lijkt een behoorlijk leger, maar het gemiddelde ict-project kennende hebben ze dus twaalf accountmanagers, veertien projectleiders, 23 scrummasters, twee officemanagers (die je absoluut geen secretaresse mag noemen), negen gewone managers, vier testers, acht beheerders, een conciërge en nog vier mensen waarvan niemand weet wat ze doen. Dan houd je dus nog drie mensen over die ons ook daadwerkelijk moeten verdedigen. Nu maar hopen dat er niemand ziek wordt.

We kunnen natuurlijk ook voor de laatste optie gaan. Gewoon vrede sluiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rusland is lid van de OPCW, het nut van hacken ontgaat mij, wanneer ze gewoon via de voordeur naar binnen mogen.
Daarbij hebben ze de OPCW (nog) niet gehackt, hooguit de WiFi gemonitord, en dat mag.
De clou en de ophef ontgaat mij dan ook volledig, ben ik daar de enige in?

Het is steeds weer verbazingwekkend dat beweerd wordt, het waren de Russen, als je navraagt dan blijkt dat niemand dat zo zeker kan zeggen.
Het gaat bllijkbaar slecht met die arme wapenverkopers, we hebben weer een vijandbeeld nodig.

Kijk maar eens wie de grootste wapenverkopers zijn, USA-Rusland-Duitsland, 2 tegen 1 - en Merkel roept Wir machen das!

Ik had altijd nog de hoop dat Nederlandse politicie niet met die propaganda-shit mee zouden doen maar helaas is de druk uit de neoliberale hoek blijkbaar te groot.

Wie af en toe met Russische kollega's te maken heeft zal zich zeker net zo ergeren als ik.

De koude oorlog leverde in de jaren 60-70 goud geld op, vooral voor de wapenlobby dat willen ze terug...Simpel
Maar dat die gasten zo gemakkelijk te pakken waren, zou het ook geen "decoy" geweest kunnen zijn, en dat er "echte" hackers buiten beeld hun slag probeerden te slaan.
Buiten alles ik ben van mening dat als je als overheidsinstantie of als andere club met zeer vertrouwelijke info uberhaupt WIFI in je panden hebt je gewoon rijp bent voor het Pieter Baan centrum!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-17T11:58:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.