Spoelstra spreekt: Niemand doet iets

Dit artikel delen:

Afgelopen maandag was ‘De dag van de privacy’ en ik moet zeggen, het is helemaal langs mij heen gegaan. Er had toch wel iemand mij even een mailtje kunnen sturen? De AIVD, Google of Facebook weten toch dat ik geïnteresseerd ben in dit onderwerp? Die hadden toch wel even ergens een bannertje kunnen plaatsen?

Volgens onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens maakt 94 procent van de Nederlanders zich zorgen over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Het gekke is, bijna iedereen maakt zich er zorgen over maar niemand doet er iets aan. We blijven vrolijk al onze gegevens delen. Alsof je op het naaktstrand al je kleren uittrekt en vervolgens boos tegen iedereen gaat roepen: ‘Heb ik iets van je aan ofzo?’. Natuurlijk zijn er mensen van Facebook gegaan, maar diezelfde mensen zag ik twee dagen later terug op Instagram.

Echte domheid

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Het privacydebat lijkt wat dat betreft op het klimaatdebat: iedereen vindt dat we er iets aan moeten doen maar niemand doet iets. Maar een goed milieu begint bij ‘jezelf’. En met ‘jezelf’, daarmee bedoelen we natuurlijk China. Ik hoorde laatst iemand op de radio zeggen: ‘Ja, in China zijn ze met veel meer dan dat wij zijn, dus als zij er nu mee beginnen heeft het veel meer effect’. Echte domheid, daar is geen speld tussen te krijgen.

Van de week werd bekend dat twee hotelpiraten zijn veroordeeld voor vier jaar cel omdat ze een jaar lang sliepen in een groot aantal hotels en bed & breakfasts zonder te betalen. Het stel was onvindbaar maar melde zichzelf bij de politie nadat een eigenaar van een hotel een foto van het stel op Facebook had gezet. Ik neem aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens het hotel nu ook een flinke boete gaat geven.

Nieuwsgierige buren

We vergeten weleens dat geen privacy ook heel veel voordelen kan hebben. Nieuwsgierige buren zijn supervervelend, maar als we op vakantie gaan willen we wel dat ze de planten water geven en ons huis in gaten houden. Of is dit nu ook weer domheid waar geen speld tussen te krijgen is?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-30T10:34:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.