Spoelstra spreekt: Stop er toch mee!

Het ergste als je wordt aangehouden voor te hard rijden is niet de boete maar de vraag van de agent. ‘U bent niet verplicht tot antwoorden maar wat was de reden waarom u te hard reed?’ Ik antwoordde laatst: ‘ik had de wind mee’. Het hielp niet.

De politie gaat straks ook flitsen als je met een mobiel achter het stuur zit. Er is een speciale camera voor ontwikkeld. Iedereen is het hier mee eens en toch, iedereen doet het. We accepteren dus dat het onveiliger in het verkeer wordt. Met autorijden accepteren we heel veel. Er gaan honderden Nederlanders per jaar dood in het verkeer. Zou dit met vliegen gebeuren, dan zouden we nooit meer een vliegtuig instappen.

Zelfrijdende auto

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Al append rijden is net zo gevaarlijk als met alcohol op rijden, dus je moet het ook net zo zwaar straffen. En ik weet dat er nu mensen denken ‘ja maar, ik kan wel goed autorijden en appen tegelijk’. Dat klopt, maar ik ken ook mensen die na twaalf biertjes zeggen dat ze nog best kunnen autorijden en daar stap je ook niet bij in de auto. Sowieso vinden we van onszelf dat we goed kunnen autorijden. Dat is ook de reden dat de zelfrijdende auto nog steeds niet de weg op mag. We vinden dat we het zelf beter kunnen.

Ik heb auto leren rijden in Kollum. Dat was niet zo moeilijk. Het enige wat je daar moest kunnen was sturen en zwaaien naar bekenden, en dat dan tegelijk. Maar toen moest ik rijexamen doen en toen moest ik ineens naar de grote stad. Dokkum!

Multitasken

Ik ken zelfs mensen die er trots op zijn dat ze goed kunnen appen en autorijden tegelijk. Zoals je vroeger aan je moeder liet zien dat je met losse handen kon fietsen. Dat zie je ook geen volwassene op de elektrische fiets meer doen. Maar wat is de kwaliteit van je appjes als je aan het rijden bent? En nog erger, wat is de kwaliteit van je stuurkunsten als je aan het appen bent? Jongeren en vrouwen gaan er prat op dat ze kunnen multitasken, maar in praktijk doen ze niet twee dingen tegelijk maar twee dingen half.

Dus stop met dat appen in de auto. Zoveel heb je nu ook weer niet te melden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hear hear! Nu nog politici met ballen die de zelfrijdende auto's durven toelaten, en de appende/drinkende medemens nog strenger durven aan te pakken. Maar je hebt helemaal gelijk: we zijn bang voor verandering en overschatten onszelf. Doodeng, als je er over nadenkt.

@edo: De zelfrijdende auto doet het nog niet helemaal.Maar dat is een kwestie van tijd. Geen reden om ze nu al toe te laten. Tussenvormen zijn er al en komen er langzaam bij, dat gaat vanzelf.
Doodeng? Ach er zijn inmiddels 7 miljard mensen dus als een paar mensen zich al append of op andere wijze doodrijden maakt dat voor de soort niet uit. (Vrij naar Bas Haring)

@Spoelstra : helemaal gelijk; meestel stop ik, maar het laatste argument is overtuigend om altijd te stoppen als ik ga appen

@Corne: als die chauffeurs alleen zichzelf (om zeep) helpen dan OK, maar er zijn zoveel andere betrokkenen die dan wel overlijden (vaak) en juist die appende chauffeur heeft weinig of niets en die gaat dus door met de slechte gewoonte

Dat die appende of dronken mensen zichzelf kapot rijden is niet het probleem. Vaak zijn anderen daar het slachtoffer van en dat is wel een probleem.

Maar goed. Appen = Facebook = Evil
Een reden om hier ook buiten de auto om mee te stoppen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-06T09:52:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.