Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Big data opent kloof informatierijken en -armen

Computable Expert

drs. Jorgen Heizenberg
Chief Technology Officer I&D NL, Capgemini. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

Dagvoorzitter Frank Buijtendijk (Gartner) van het Big Data Forum 2013 had ons nog zo gewaarschuwd. Voor elf uur mocht niemand het woord Hadoop in de mond nemen. Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en big data-fan, hield zich er netjes aan. Almere heeft de ambitie om de big data-hoofdstad van de wereld te worden en lanceert Dutchhealthhub.nl, waarin big data-infrastructuur, -opslag en -diensten voor de medische wereld centraal staan.

In haar bijdrage ging Annemarie Jorritsma in op de moeilijke afweging tussen privacy versus de voordelen van big data. Er kan technisch meer dan er moreel mag. Een belangrijk thema dat die dag nog vele keren voorbij kwam.

In de sessies die daarop volgden kwam het beeld naar voren dat big data een belangrijke bijdrage kan leveren aan onze samenleving. Dat kan bij het opsporen (borstkanker) en voorkomen (Parkinson) van ziekten zijn, maar ook bij het ontwikkelen van nieuwe innovatieve producten (plant- en zaadveredeling) of minder stress op het vliegveld (Schiphol).

Maar naast de voordelen werden ook de grenzen van big data besproken. Door de grote hoeveelheid data die beschikbaar komt verschuift mogelijk ook de macht. Als informatie een soort van geld wordt, dan zal je ook (informatie)rijken en (informatie)armen krijgen, inclusief de tussen hen gapende kloof. Technologie zal leiden tot vraagstukken rond privacy en ethiek.

Data science

Wat verder opviel was het grote geloof in de harde feiten, de data science. Big data analytics lijkt het te gaan winnen van het buikgevoel en vraagt om zoveel mogelijk data. Zelfs e-mails over taart in de kantine blijken belangrijk te zijn voor onderzoek over de toename van gewicht onder werknemers.

De toegevoegde waarde van big data lijkt vooral te liggen in het snel verwerken van data uit meerdere bronnen. Er werd een beeld geschetst van een wereld waarin alles met alles verbonden is. Een mooi voorbeeld was de wekker die wat eerder afgaat omdat er een file staat op weg naar Schiphol. De passagier is daarmee toch nog mooi op tijd en heeft dus alle tijd voor wat tax free shopping.

Bigdatahype

De conclusie aan het eind van de dag was helder. We staan op de top van de bigdatahype. We weten nog lang niet alles, maar we zoeken naar de waarde. Met behulp van kleine pilots en passend binnen de visie en strategie van de organisatie. Hierbij worden wij ondersteund door technologie die het mogelijk maakt om die grote hoeveelheden van gestructureerde en ongestructureerde data snel met elkaar te verbinden. Zo kwam uiteindelijk toch  ook Hadoop nog voorbij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-18T14:39:00.000Z Jorgen Heizenberg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.