Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

OpenStack Summit: Opmars richting Europa

Vrijdag 8 november was alweer de laatste dag hier in Hong Kong. Hierbij dan ook mijn laatste verslag en tevens samenvatting van de conferentie. Ook op dag vier kon ik niet alle sessies bijwonen, omdat het programma enorm vol zat met soms wel zes of zeven sessies tegelijkertijd. Ik heb daarom uiteraard de meest interessante sessies gevolgd en de high-lights onder elkaar gezet. Specifieke vragen of opmerkingen over mijn bevindingen zijn welkom!

Ceilometer wordt volwassen
Ceilometer is de 'metering' module die het Openstack resourcegebruik bijhoudt. Ceilometer levert essentiële informatie die bijvoorbeeld facturatie mogelijk maakt. Dit project is nu snel volwassen aan het worden. Goed nieuws voor cloud providers die diensten op basis van Openstack willen leveren en daarvoor willen factureren. In de Grizzly-versie van een jaar geleden was het project eigenlijk nog niet betrouwbaar genoeg om een commerciële cloud dienst mee te leveren. Bij Folsom was de precisie al flink verbeterd en de Havana-versie heeft de precisie en 'fault tolerance' verder opgeschroefd. Het product is steekproef gebaseerde data bijvoorbeeld gaan valideren met gebeurtenissen in de logs.

Manilla: Fileserver as a Service
Openstack wil uiteindelijk alle componenten van de it-infrastructuur 'as a service' aanbieden. Hiervoor zijn er al Database as a Service (Trove) en Load Balancing en Firewalling as a Service projecten binnen Openstack. Het aanbieden van gedeelde bestandssytemen 'as a service' is hierop een logische aanvulling. Hiervoor is nu een nieuw Openstack project genaamd 'Manilla' gestart. De makers van de gedistribueerde storage oplossingen GlusterFS en Ceph hebben aangegeven dit project te gaan ondersteunen.

Geslaagde conferentie

Het was wederom een zeer geslaagde Openstack conferentie. Er waren twee keer zoveel bezoekers als vorige keer en er is een groot aantal nieuwe ontwikkelingen en partnerships aangekondigd.

Erg interessant waren de ontwikkelingen op het gebied van Platform as a Service (PaaS). Developers hoeven zich dankzij deze dienst geen zorgen meer te maken over de serverinrichting, waardoor ze zich alleen maar bezig hoeven te houden met het uploaden van hun programmeercode naar de cloud. Er bestond al een Openstack 'cloud orchestration' project genaamd Heat, dat het opleveren van vooraf gedefinieerde virtuele servers en volautomatisch schalen mogelijk maakt. 

Er is nu ook een echt PaaS project van start gegaan: Solum faciliteert het automatisch integreren van programmeercode in Heat. Hoewel het project nog vrij pril is, wordt het al ondersteund door veel competente partijen. De steun van Red Hatat is hierbij bijzonder significant, omdat deze partij zich tot nu toe uitsluitend richtte op het ontwikkelen van haar eigen PaaS platform Openshift. Naast dit nieuwe project is er ook veel aandacht voor PaaS-ondersteunende diensten zoals Fileserver as a Service, Load balancing as a Service en Database as a Service. 

Een andere belangrijke trend is Software Defined Networking. Hierbij worden complexe netwerkconcepten door software geïmplementeerd in plaats van door specifieke hardware-oplossingen. Openstack's Networking as a Service project Neutron ontwikkelt zich razendsnel en netwerkleveranciers lijken zich nu aan de SDN-trend aan te passen. Cisco is bijvoorbeeld hard bezig om voor SDN geschikte hardware en managementtools te ontwikkelen. De netwerkgigant gaat hierbij samenwerken met Red Hat om hun SDN oplossingen in Openstack te integreren.

Openstack zal nog moeten werken aan het security ontwerp. Er moet beter worden nagedacht over de autorisatie en authenticatie en het verkrijgen van audit data moet meer gestructureerd worden.

Verder is het duidelijk dat storage voor Openstack waarschijnlijk door open source partijen verzorgd gaat worden. Op dit moment is Ceph al het grootste storage platform voor Openstack en ook GlusterFS is zich snel aan het ontwikkelen. Beide projecten hebben echter nog toevoegingen nodig die de functionaliteit en performance verbeteren.

Opmars in Europa

Al met al is Openstack zich nu snel als enterprise-klasse oplossing aan het ontwikkelen. De grote stappen die op het gebied van integratie met Microsoft-producten worden genomen, zijn hier een illustratie van. De komende tijd zullen veel bedrijven private en hybride clouds in gaan zetten. Hiernaast verwacht men dat Openstack in de zeer nabije toekomst veel prominenter gaat worden in Europa. Het project heeft al een enorm momentum in de Verenigde Staten en Azië en de verwachting is dat Europa de achterstand snel zal inhalen.

Dit was mijn laatste dag (vrijdag 8 november) voor CloudVPS in Hongkong. Het verslag van dag één is hier te vinden, het verslag van dag twee via deze link en van dag drie hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Koert,

Dank voor je verslagen hoewel ik uiteindelijk meer vragen dan antwoorden heb. Ik krijg namelijk de indruk dat er nog veel 'losse eindjes' zijn met Openstack waardoor het veelbelovend is maar nog niet een gelopen race.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-11T14:03:00.000Z Koert van der Veer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.