Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De cloudgrid als huisverwarming

Laatst werd ik door mijn energie leverancier gevraagd om een enquête in te vullen rond het plaatsen van een server als verwarmingselement in huis. De bedoeling is dat de server wordt ingezet voor een cloud grid en de warmte die de server geeft wordt ingezet als bijverwarming.

De server geeft zijn warmte af, zomer en winter. Winter dat begrijp ik, maar de zomer wordt nog een ander verhaal, temeer als je hele huis volstaat met serververwarming. Op een warme dag mag ik de server dan uitzetten of ben ik niet in beheer van de server. Wat zou het rendement van zo'n verwarming zijn, als datacenter-adept heb ik wel mijn bedenkingen, want groen is het zeker niet. De energie die wordt afgegeven heeft nog een lager rendement dan in een datacenter omdat daar warme lucht kan worden verpakt om vervolgens af te geven aan een omgeving.

Ik neem aan dat de verwarmingsplaat het koellichaam is, dus dat er geen draaiende onderdelen in het systeem zitten. Zo zal er ook een aantal ssd's moeten worden gebruikt. Alleen de opstart beep is hoorbaar, of niet ...

Daarnaast verwacht ik niet dat ik moet betalen voor de stroom en wat als de server uitvalt. Uitgaande van een cloud grid neem ik aan dat de server pas wordt vervangen als die bij mijn buren ook niet meer werkt. Dan val ik toch weer terug op de bestaande verwarming. Dus warmte garanties hebben de buren en ik niet.

Bijkomend voordeel is wel dat er glasfiber wordt aangesloten in mijn huis. Met dit in het vooruitzicht is mijn dochter met informatie honger zeker blij. Een ander voordeel is dat het water in de ketel niet meer eenmaal per jaar hoeft te worden bijgevuld.

Grid computing is toekomst muziek, misschien kan serververwarming daaraan bijdragen, maar ik denk dat dit concept te star is. Na een aantal jaar moet de verwarming in het huis worden vervangen want ook hier geldt de Wet van Moore. 

Ik heb wel gevraagd om zo'n verwarming bij me neer te zetten, temeer omdat het gratis is. Dan moet dat warmte probleem in de zomer wel zijn opgelost. Ik ben benieuwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

computer als commodity, verkrijgbaar in diverse kleuren. Misschien wordt er niet zoveel gerekend in die grid en host je gewoon porno. In ieder geval win-win. De kachel moet toch branden, he.

Ik vermoed dat dit over het "nerdalize" concept gaat, die in maart ergens begonnen met trials. Bij die variant van dit concept is het "warmte in de zomer" probleem al opgelost, al is het niet heel sierlijk: De server/radiator wordt tegen een buitenmuur geplaatst en is in staat om 's zomers de warme lucht die wordt geproduceerd naar buiten te voeren ipv naar de woonkamer.

Onki, ongelofelijk als dit het geval is. Ik denk dat mijn energie leverancier niet alle pro's en con's tegenover elkaar heeft gezet, lees CO2 reductie. Want dit is zeker niet de bedoeling. Betekent nog meer rendementsverlies en geen voordeel voor de huiseigenaar.

Excuses voor de late reactie.
@Alfons Biegstraaten: Nee, dit is geen rendementsverlies t.o.v. de huidige situatie (Server in het serverhok, CV ketel in huis):
In de zomer wordt de warmte uit de server verspild en staat de CV uit. Dit is precies gelijk aan de huidige situatie.
In de winter verwarmt de server je huis en staat de CV ketel (meestal) uit. Dit is een duidelijke verbetering t.o.v. je huidige situatie, zowel financieel als CO2 uitstoot.

Dat een oplossing niet perfect is, wil niet zeggen dat het geen verbetering is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-14T16:30:00.000Z verwijderd verwijderd
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.