Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenters voorop in groene energie

Computable Expert

Stijn Grove
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

Onlangs heeft Evoswitch, een datacenter uit Haarlem, een driejarig contract getekend met energieleverancier Nuon voor het leveren van windenergie. De windenergie wordt opgewekt in Nuon’s windmolenpark in Enkhuizen. Evoswitch heeft specifiek voor windenergie gekozen omdat het de schoonste vorm van groene energie is.

Dataplace, een datacenter uit Alblasserdam, wil zelfs een eigen windmolen plaatsen. Dataplace stelt daarnaast iedereen in de gelegenheid om zonder kosten een server in een revolutionair koelsysteem gebaseerd op oliekoeling te plaatsen, dat men nu actief test. Het behaalt een verwachte PUE (Power Usage Effectiveness) van 1.03 en zorgt voor een extra energiebesparing van 45 procent tot 85 procent ten opzichte van een traditioneel datacenter.

Door zelf te ontwikkelen en het goede voor te hebben, stimuleer je anderen in de omgeving. Datacenters geven daarin een goed voorbeeld met een sterke focus op energie-efficiëntie en een actieve rol in de promotie en het gebruik van groene energie.

Jammer

Juist die positieve houding is volledig onvindbaar in een publicatie van ‘ontwikkelingsorganisatie’ Hivos. Zij deden onlangs een onderzoek en presenteren in het eindrapport datacenters als energieslurpend, grijze stroom verbruikend en nauwelijks openheid gevend over hun energieverbruik. Datacenters zouden zich daarnaast onvoldoende hebben aangepast aan het groeiende energieverbruik. Het rapport geeft niet de realiteit weer. Dat is jammer want het dient geen enkel doel en werkt de groene focus in de sector tegen.

De it-sector loopt juist voorop in vergelijking tot andere industriële sectoren. Ondanks de enorme groei van de laatste jaren is het energieverbruik stabiel. Een enorme verdienste. Daarnaast wordt er in vergelijking tot andere sectoren veel meer gebruik gemaakt van groene stroom.

Dat de it in datacenters groter en zichtbaarder is dan wanneer het staat bij individuele bedrijven zelf is een zegen. Juist die concentratie van steeds meer servers geplaatst op één plek levert een enorm voordeel op en moet toegejuicht worden. Hoe meer it verplaatst naar het datacenter, hoe beter het is voor het milieu.

Rome is niet in één dag gebouwd

Alles kan beter. Mozes reed ook niet in een elektrische wagen door de Rode zee. Het zit in de mensheid om dingen te verbeteren, te evolueren, ‘Vorsprung durch Technik'. Zo ook met de it en datacenterindustrie. Het is inspirerend om te zien hoe de industrie zich steeds verbeterd, en verbeterd, en verbeterd.

Het laatste Green IT Amsterdam-event gaf dat ook aan. Daar werd koeling door middel van PCM gepresenteerd voor kleine datacenterruimtes. De PUE  wordt daardoor onder de 1,1 gebracht. Duurzaam in gebruik en levensduur.

Ook presenterende Airwork zich. Zij lieten zien hoe professioneel hun oplossing in slechts een paar jaar tijd is geworden en nu echt de vergelijking met de traditionele koeling in grote datacenters kan doorstaan qua zekerheid en betrouwbaarheid.

Opbouwende kritiek is goed en misschien moet de datacenterbranche meer naar buiten treden en ervoor zorgen dat ook organisaties als Hivos het volledige plaatje onder ogen krijgen. De relatie tussen datacenters en het milieu is in elk geval duurzamer dan geschetst wordt. De Nederlandse datacenterindustrie, is verre van een vervuilende energieslurpende branche en is misschien wel de meest vooruitstrevende voorvechter van een schoon milieu is in ons land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is inderdaad een goede ontwikkeling, naast de verschillende technieken die worden toegepast om infrastructuur uit te zetten als de vraag naar capaciteit minder is. Enkele jaren geleden is Alticom begonnen met een groen concept m.b.t. luchtgekoelde datacenters.
http://www.alticomdatacenters.nl/nl/site/groen-en-goedkoop

Vindt dat deze nieuwe datacenters nog verder gaan dan de traditionele datacenters.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-06T10:56:00.000Z Stijn Grove
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.